• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

16.04.2024

09:10

Veleobrt! Zelenski dobio hitno naređenje iz SAD! Na tajnom sastanku mu saopštili: Sve ovo mora odmah da prestane!

Printscreen

Vesti

Veleobrt! Zelenski dobio hitno naređenje iz SAD! Na tajnom sastanku mu saopštili: Sve ovo mora odmah da prestane!

Podeli vest

Potpredsednica SAD, Kamala Haris, održala je poverljiv sastanak sa ukrajinskim predsednikom, Volodimirom Zelenskim, na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji u februaru 2024. i zatražila od Kijeva da se uzdrži od napada na ruske rafinerije nafte, piše Vašington post (VP), pozivajući se na obaveštene izvore u američkoj administraciji.

Zvaničnici Bele kuće veruju da bi napadi na ruske rafinerije mogli da dovedu do viših globalnih cena energije i da podstaknu agresivnije ruske akcije protiv Ukrajine.

Prema rečima sagovornika Vašington posta, zahtev Kamale haris je "iziritirao" Zelenskog i njegov tim. Prema njihovim rečima, ukrajinski predsednik je "odbacio“ preporuku američke potpredsednice ne proverivši da li ona odražava stav celokupne administracije Džoa Bajdena.

Vašington je narednih nedelja ponovio ovo upozorenje u brojnim razgovorima sa Kijevom. Konkretno, to su izjavili visoki predstavnici Pentagona i američke obaveštajne službe, kao i predsednički savetnik za nacionalnu bezbednost, Džejk Saliven, koji je posetio Kijev u martu, piše VP.

Od početka 2024. ukrajinske bespilotne letelice izvele su više od 10 napada na ruske rafinerije i skladišta nafte. Najmanje sedam ruskih rafinerija zatvorilo je kapacitete za preradu nafte zbog ukrajinskih napada dronovima u prvom kvartalu 2024. godine, prema podacima Rojtersa.

Krajem marta Zelenski je rekao da SAD ne podržavaju ukrajinske napade dronovima na rusku energetsku infrastrukturu. Prema njegovim rečima, reakcija SAD na ovo "nije bila pozitivna". Kasnije je istakao da zapadni partneri treba da podrže takve napade na rusku infrastrukturu kao odgovor na granatiranje ukrajinskih teritorija.

Ruske trupe su poslednjih nedelja pojačale intenzitet napada na energetsku infrastrukturu Ukrajine. Vladimir Putin je ove udare nazvao odgovorom na granatiranje ruskih energetskih objekata, kao i delom procesa "demilitarizacije" Ukrajine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija