• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

16.04.2024

06:40

Kritično! Nije Putin! Stiglo jezivo nuklearno upozorenje za Ukrajinu! Ovaj napad može da izazove katastrofu nezamislivih razmera!

reuter/shutterstock

Vesti

Kritično! Nije Putin! Stiglo jezivo nuklearno upozorenje za Ukrajinu! Ovaj napad može da izazove katastrofu nezamislivih razmera!

Podeli vest

Zaporoška nuklearna elektrana je opasno blizu nuklearnog incidenta, mora se učiniti sve da se rizici svedu na minimum, izjavio je generalni direktor IAEA Rafael Grosi na sednici Saveta bezbednosti UN.

- Opasno smo blizu nuklearne katastrofe. Danas moramo učiniti sve što je u našoj moći da smanjimo rizik od incidenata. Pet principa ustanovljenih u ovoj sali pre godinu dana moraju se poštovati. Oni su osmišljeni da spreče veliku nuklearnu havariju sa značajnim radiološkim posledicama - objasnio je Grosi.

On je primetio da, iako se šest reaktora elektrane sada nalaze u hladnom stanju, a poslednji energetski blok doveden je u to stanje pre dva dana po preporuci IAEA, „ostaje realan potencijal za veliku nuklearnu havariju“.

Grosi je istakao da napadi na nuklearnu elektranu moraju odmah biti zaustavljeni.

- Ovi nepromišljeni napadi moraju odmah biti prekinuti. Iako na sreću ovoga puta nisu rezultirali radiološkim incidentom, oni značajno povećavaju rizik u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, gde je nuklearna bezbednost već oslabljena - ocenio je Grosi.

Grosijev plan sastoji se od pet principa:

zabrana raspoređivanja teške vojne tehnike i ljudstva u nuklearnim elektranama;

zabrana gađanja sa teritorije nuklearne elektrane i prema elektrani;

bezbednost;

zaštita svih spoljnih dalekovoda;

praćenje poštovanja ovih principa.

Podsećamo, 7. aprila pres-služba Zaporoške nuklearne elektrane saopštila je da je ukrajinska vojska izvela napad dronom na kupolu šestog energetskog bloka. Konstatovano je da nije bilo kritičnih oštećenja na elektrani.

Dva dana kasnije, 9. aprila, saopšteno je da je ukrajinski dron napao objekat Zaporoške nuklearke. Žrtava nije bilo. Međunarodna agencija za atomsku energiju je saopštila da se centar za obuku Zaporoške nuklearke, koji je napadnut, nalazi izvan prečnika platforme, oko pola kilometra od prvog reaktora, te da incident nije ugrozio nuklearnu bezbednost centrale. Svih šest reaktora je zaustavljeno tokom šroteklih 20 meseci.

Zaporoška nuklearka se nalazi na levoj obali Dnjepra u blizini grada Energodara. Ovo je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i instalisanom kapacitetu – stanica ima šest agregata snage po jedan gigavat. U oktobru 2022. godine nuklearna elektrana prešla je u ruke Rusije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija