• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

29.04.2024

21:24

Selaković: Borba, sloboda i državnost su reči koje najbolje opisuju našu istoriju

minrzs.gov.rs

Politika

Selaković: Borba, sloboda i državnost su reči koje najbolje opisuju našu istoriju

Podeli vest

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković rekao je danas na otvaranju izložbe "Borba za slobodu i za državnost srpskog naroda" u Novom Sadu da ne postoje tri reči koje bolje i slikovitije opisuju istoriju srpskog naroda nego što su to reči iz naslova izložbe - borba, sloboda i državnost.

Selaković je naveo da mu je čast što je imao priliku da sa pokrajinskom sekretarkom za kulturu Draganom Miloševć i gradonačelnikom Novog Sada Milanom Đurićem otvori ovu izložbu, koja dolazi u treći grad u Srbiji za redom, posle Beograda i Novog Sada.

Izložbu su Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstvo odbrane zajedno upriličili za srpsku publiku, povodom 220 godišnjice prvog srpskog ustanka.

- Kada pogledate naslov naše izložbe - 'Borba za slobodu i za državnost srpskog naroda' - nema tri slikovitije reči koje bolje opisuju istoriju našeg naroda, nego što su to borba, sloboda i državnost. I da su te tri reči organski i međusobno zavisno povezane, da bez borbe nema slobode, a da za nas Srbe, sloboda bez države ne postoji - poručio je Selaković. 

Dodao je da su posetioci u prilici da kroz likovna, vajarska i slikarska dela autora izložbe Zorana Ivanovića i Nebojše Đuranovića rasvetle i jednu četvrtu reč, a to je pamćenje, odnosno sećanje.

- Ova izložba je jedna karika, jedan beočug u lancu naših stremljenja i naše želje da negujemo i jačamo kulturu sećanja. Jer sve ono što smo rekli, borba za slobodu i za državnost srpskog naroda, ne bi postojali ni danas, niti bi u nama samima postojala ta klica i spremnost da se borimo i za slobodu i za državnost, da nismo negovali vekovima, čuvali i stalno ponavljali sećanje na naše slavne pretke. Baš one pretke koji su zaslužni što danas imamo Srbiju slobodnu, što imamo uređenu, na sigurnim nogama i temeljima, kao jednu evropsku, staru, poštovanu državu - poručio je Selaković.

On je zahvalio ministru odbrane Milošu Vučeviću na podršci koju je dao za organizaciju izložbe, kao i gradonačelniku Đuriću i pokrajinskoj sekretarki Milošević.

- Pozivam sve građane Novog Sada da narednih dana dođu i da posete ovu izložbu, da vide da je nacionalna ideja nešto što itekako može da nas nadahnjuje, kako danas tako i u budućnosti i da ona, kada je u pitanju srpska slavna prošlost, predstavlja jednu neiscrpnu inspiraciju, za uvek novo i novo stvaranje - zaključio je Selaković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Da li je skandal u Slovačkoj bio teroristički akt? Napadač na premijera Fica pre deset godina osnovao udruženje protiv nasilja!
Live TV

Da li je skandal u Slovačkoj bio teroristički akt? Napadač na premijera Fica pre deset godina osnovao udruženje protiv nasilja!

Nakon jučerašnje pucnjave u kojoj je teško ranjen premijer Slovačke, napadač je uhapšen, a policija ga je optužila za pokušaj ubistva. Premijer se nalazi u bolnici u teškom zdravstvenom stanju. O ovoj, ali i o drugim važnim temama govorili su gosti emisije "Rat uživo", novinar Žarko Rakić i Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodina. Uživo u program uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost.

16.05.2024

19:36

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zakonom zabranili umiranje! Ako su ova pravila uveli u Italiji i Francuskoj, i Srbija bi možda trebalo da uradi nešto slično?!
Nije bez osnova

Zakonom zabranili umiranje! Ako su ova pravila uveli u Italiji i Francuskoj, i Srbija bi možda trebalo da uradi nešto slično?!

Možda ste čuli da je umiranje ilegalno na norveškom arhipelagu Svalbard u Arktičkom okeanu . Prema ovoj popularnoj tvrdnji , tela se ne raspadaju zbog permafrosta, što predstavlja biološki rizik za buduće generacije. Međutim, ovo je samo urbani mit . Ipak, ta zabluda postavlja zanimljivo pitanje: da li postoji bilo gde na Zemlji gde je zapravo ilegalno umreti? Kratak odgovor je "otprilike".

16.05.2024

19:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija