• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

16.04.2024

23:17

Zelenski traži sastanak NATO! Zapad tera ukrajince na pešadijske bitke!

Tanjug/AP

Vesti

Zelenski traži sastanak NATO! Zapad tera ukrajince na pešadijske bitke!

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 783. dan.

Hronika ratnih operacija: Ruske snage napreduju ka Novokalinovu i kod Časovog Jara (MAPA)

Oružane snage Rusije nastavljaju ofanzivna dejstva na više područja i izvode ciljane udare na različite ciljeve na teritoriji tzv. Ukrajina. Pogođeno je nekoliko ciljeva u Sumi i regionu, kao i Uman i Herson, a ponovo je pogođen aerodrom Starokonstantinov.
U pravcu Bahmuta, u toku su jurišne operacije na Časov Jar i okolinu, a Vazdušno-kosmičke snage Rusije izvode raketne i bombaške napade na deo grada koji je okupirao VSU.

Na Avdejevskom pravcu, ruske snage napreduju ka Novokalinovu i okolini. Pored toga, bilo je izveštaja o kontroli nad baštenskim partnerstvom Zaria, ali do sada bez potvrde.

 

 

U pravcu Donjecka, ruske snage su zauzete likvidacijom „džepova“ na deonici Pervomajskoje-Nevelskoje i vode jurišne borbe u Krasnogorovki, gde je najmanje polovina privatnog sektora južno od pruge prešla pod kontrolu Oružanih snaga Rusije.

U Rabotinu, u pravcu Zaporožja, VSU je izgubio neke položaje na zapadnoj periferiji sela i vode se borbe. Severozapadno od Verbovoja ruske oružane snage napreduju desantom.

Zelenski traži sastanak sa NATO

Kijev je inicirao sastanak Saveta Ukrajina-NATO o isporukama PVO i raketa, saopštio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

Kijev će uputiti zahtev za sazivanje sednice Saveta Ukrajina-NATO o isporukama PVO sistema i raketa, saopštio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

Ukrajinski general o Časovom Jaru

Masovna primena dronova sa ruske strane otežala je položaj ukrajinske vojske kod mesta Časov Jar, ocenio je ukrajinski general u ostavci Sergej Krivonos. 

Zapad tera Ukrajince na pešadijske bitke u gradovima

Od samog početka sukoba, evropske zemlje i Sjedinjene Države počele su velike isporuke oružja Ukrajini, a NATO blok je stekao „smisao života“ nakon ukrajinskog sukoba.

Jelen: Rusija će odgovoriti na korišćenje njene suverene imovine

Sjedinjene Američke Države smatraju da je moguće da će Rusija odgovoriti na korišćenje suverene imovine i procenjuju rizike povezane sa tim, izjavila je na brifingu američki ministar finansija Dženet Jelen.

Prema njenim rečima, SAD takođe razrađuju različite scenarije, usmerene na smanjenje navedenih rizika.

Dugin predviđa najcrnji scenario do sada! Otvaraju se još tri nova fronta - Iran pokrenuo drugi front za Zapad, a to neće biti najgore!

 

Rusiju više ništa ne može zaustaviti u Ukrajini! Nova naliza kaže da prelaze Dnjepar, nemoguće im je promeniti kurs ka pobedi

 

Šta se ovo dešava na desnoj obali Dnjepra?

Na desnoj obali Dnjepra uništeno je lažno vozilo hitne pomoći u kojem se nalazila minobacačka posada ukrajinske vojske sa naoružanjem i grupa operatera FPV dronova, saopštio je svom Telegramu gubernator Hersonske oblasti Vladimir Saldo.

Prema njegovim rečima, ruske izviđačke snage više puta su dokumentovale da ukrajinska vojska koristi sanitetska i druga civilna vozila za transport vojnika i naoružanja u zoni borbenih dejstava.

 

 

 

Odjekuju ekplozije

U Dnjepropetrovskom okrugu Hersona odjeknule su eksplozije, saopštio je načelnik gradske vojne administracije Roman Mročko.

 

Evropa dobila čitavu armiju novih neprijatelja! Počinje Makronova noćna mora, na ovo je upozoravao

 

Uzbuna!

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Kijevskoj, Černigovskoj, Sumskoj, Polstavskoj, Čerkaskoj, Kirovogradskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine.

 

"Dokrajčiće Ukrajince"

Zakon o pooštravanju mobilizacije, koji je danas potpisao ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, potpuno će uništiti Ukrajince, smatra portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Dokrajčiće Ukrajince - napisala je Zaharova na svom Telegramu komentarišući potpisivanje ovog zakona.

 

(VIDEO) Izvršio atentat u Rusiji! Hitna akcija FSB! Napadač odmah otkrio ko mu je naredio da ubije bivšeg oficira SBU?!

 

Dignut u vazduh ruski poslanik

U Zaporoškoj oblasti dignut je u vazduh poslanik Akimovskog okružnog veća, saopštio je šef Zaporožskog javnog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov na svom Telegram kanalu.

„Još jedan teroristički napad u Zaporoškoj oblasti. Stigla je informacija da su teroristi digli u vazduh jednog poslanika Akimovskog okružnog veća“, napisao je Rogov.

 

Obrt veka! Makron zove rusku delegaciju u Francusku?! Neverovatne vesti stigle iz Pariza, evo šta je povod!

 

Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

▪Ruske trupe su pogodile skladišta municije i goriva, kao i radionice za proizvodnju i skladištenje bespilotnih letelica u 133 regiona;

▪Ruske oružane snage su zauzele povoljnije pozicije na donjeckom pravcu, Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 630 vojnika;

▪Ruske oružane snage su odbile dva kontranapada na kupjanskom pravcu, gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su oko 30 vojnika;

▪Grupa Istok je poboljšala položaj duž linije fronta na južnodonjeckom pravcu;

▪Oružane snage Rusije su poboljšale taktičku situaciju i odbile 8 kontranapada Oružanih snaga Ukrajine na avdejevskom pravcu, neprijatelj je izgubio više od 380 vojnika;

▪Ruske oružane snage su oborile šest krstarećih projektila Storm Šedov, proizvedene u Velikoj Britaniji i dve protivradarske rakete HARM.

 

Gori Rusija! Putinov bezbednjak potvrdio sve! Otkriveno sa kojom grupom su povezani teroristi iz Moskve?!

 

Patrušev: Dodatne mere

Dodatne mere za unapređenje civilne odbrane i osiguranje bezbednosti građana na severozapadu Rusije sada su posebno aktuelne u kontekstu intenziviranja diverzantskih i terorističkih aktivnosti ukrajinskih neonacista na teritoriji Ruske Federacije, rekao je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

Prema njegovim rečima, „pitanje je od posebnog značaja u kontekstu intenziviranja diverzantskih i terorističkih aktivnosti na teritoriji zemlje od strane ukrajinskih neonacista koji su usvojili fašističke metode".

„Pošto nije uspeo da postigne uspeh na bojnom polju, zločinački kijevski režim, uz podršku anglosaksonaca i njihovih poslušnika, i uz njihovu direktnu koordinaciju, namerno vrši sabotažu nad civilnim objektima, granatira pogranične ruske regione, koristeći vatreno oružje protiv civilno stanovništvo, vrši terorističke napade na mestima masovnog okupljanja ljudi, organizuje atentate na državne službenike, javne ličnosti i novinare“, naveo je sekretar Saveta bezbednosti.

 

Strašno razaranje! Čekali F-16, a doletele ruske rakete! Rusi sačekali da se okupe, a onda raspalili iz sveg oružja!

 

Dejstvuje ruska PVO

Sistemi PVO uništili su tri ukrajinska drona iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

 

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!

 

Zelenski: Svi se suprotstavili Iranskim raketama

Izrael, Sjedinjene Države, Britanija, Francuska i Jordan zajedno su se suprotstavili iranskim raketnim i bespilotniim napadima i to „sa maksimalnom efikasnošću“, rekao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u obraćanju javnosti. On je podsetio da Izrael nije članica NATO-a.

„Ceo svet je video iz akcija saveznika na nebu Izraela i susednih zemalja koliko zaista efikasno jedinstvo može biti u odbrani od terorizma, ako je politička volja - osnova jedinstva“, rekao je on.
 

Hitno upozorenje Rusije: Ovo se upravo dešava u SAD! Iran i Izrael samo početak, zbog jedne stvari će spaliti celu planetu!

 

Kongres uskoro razmatra novi paket pomoći Ukrajini

Predsednik Predstavničkog doma SAD Majk Džonson rekao je da namerava da iznese na razmatranje kongresmena novi paket pomoći Ukrajini u vrednosti od 60 milijardi dolara kao poseban dokument, umesto zajedničkog zahteva Bele kuće koji takođe uključuje pomoć Izraelu i Tajvanu.

 

Veleobrt! Zelenski dobio hitno naređenje iz SAD! Na tajnom sastanku mu saopštili: Sve ovo mora odmah da prestane!

 

Oboren ukrajinski balon

Ukrajinski balon oboren je iznad teritorije Kurske oblasti, osujećen je pokušaj terorističkog napada, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Oborio ga je sistem PVO.

 

Putin i ekipa slave! Užasne vesti za Ameriku! Zapad ovakav poraz nije doživeo: Više od 40 zemalja...

 

Sastali se Si i Šolc, razgovarali o Ukrajini

Kineski predsednik Si Đinping i nemački kancelar Olaf Šolc razgovarali su o ukrajinskoj krizi i istakli da se protive upotrebi nuklearnog oružja i napadima na mirnodopska nuklearna postrojenja, javila je Centralna televizija Kine.

„Si Đinping i Šolc obavili su detaljnu razmenu mišljenja o ukrajinskoj krizi, rekavši da su Kina i Nemačka posvećene poštovanju ciljeva i principa Povelje UN i da se protive upotrebi nuklearnog oružja i napadu na mirnodopska nuklearna postrojenja", javlja televizija.

Napominje se da strane takođe podržavaju pravilno rešavanje pitanja međunarodne bezbednosti hrane i poštovanje međunarodnog humanitarnog prava.

 

Uznemirujuća poruka sa Balkana za Ukrajinu! Zelenski dobio loše vesti: Dok oni pričaju o Krimu...

 

Većina ostrva na Dnjepru pod kontrolom Rusije

Većina ostrva u delti Dnjepra nalazi se pod kontrolom ruske vojske, saopštio je zamenik komandanta voda marinaca Severne flote, koji deluje u sastavu grupe Dnjepar, sa kodnim znakom Bes.

- Sada je većina ostrva naša. Kada smo išli u napad, neprijatelj je bio svuda unaokolo, na svim ostrvima. Malo po malo smo ih potiskivali. Sada su sva ostrva naša - rekao je Bes.

 

Poraz Izraela! Vojska upala u neočekivanu zasedu! Prešli granicu i krenuli u napad, dočekao ih pravi horor!

 

Lebedev: Ukrajina postavila PVO "patriot" u Neburajsko, koristi civile kao živi štit

Oružane snage Ukrajine rasporedile su protivvazdušni raketni sistem Patriot u vojnoj jedinici u selu Nerubajsko u Odeskoj oblasti, saopštio je koordinator proruskog pokreta otpora u Nikolajevu Sergej Lebedev.

„Jedinica u Nerubajskom poseduje PVO sistem Patriot, gde se stanovnici koriste kao živi štit“, rekao je on.

Pored toga, u blizini Voznesenska, u kasarni su postavljene makete sistema PVO, a na aerodromu u Martinovki - makete aviona. Lebedev je takođe pojasnio da su Oružane snage Ukrajine uspele da obnove most u Černomorsku (bivši Iljičevsk), ovde se ponovo primećuju vojni vozovi.

 

Kritično! Nije Putin! Stiglo jezivo nuklearno upozorenje za Ukrajinu! Ovaj napad može da izazove katastrofu nezamislivih razmera!

 

Oboren ukrajinski dron

Dron Oružanih snaga Ukrajine oboren je kao rezultat duela ruskog i ukrajinskog drona iznad Dnjepra, rekao je izviđač jedinice marinaca Severne flote, koja je aktivna u sastavu grupe Dnjepar, sa kodnim imenom Štrik.

- Noću, jedan (ukrajinski) dron leteo je iznad Dnjepra, primetio je to naš izviđač, koji ga je u tom trenutku dronom. On je krenuo na ukrajinski dron i oborio ga - rekao je Štrik.

On je pojasnio da iznad Dnjepra Oružane snage Ukrajine koriste sve tipove dronova: osmatračke, kamikaze, agrokoptere. Svi oni se obaraju.

 

Zar ovo Ukrajina radi?! Šokantne tvrdnje Rusa potresle planetu! "Služba sluša radio "Volgu" i čeka znak, a onda..."

 

Rusija: Ukrajinske snage poražene kod Rabotina

Ministarstvo odbrane Rusije sopštilo je da su oružane snage te zemlje porazile ukrajinske kod sela Rabotina kod Hersona u Zaporoškoj oblasti.

Navodi se da je Ukrajina izgubila do 60 vojnika, dva vozila, haubicu britanske proizvodnje.

 

Putinu prekipelo! Nismo svesni šta upravo kreće u Ukrajini: Čak i Britanci najavili katastrofu Kijeva nezamislivih razmera!

 

SAD uvele sankcije pravnim i fizičkim licima iz Belorusije

SAD uvele su sankcije za 12 pravnih i 10 fizičkih lica zbog, kako su naveli američki zvaničnici, podrške ratu Rusije protiv Ukrajine, saopšteno je iz američkog ministarstva finansija, prenosi Rojters.

Među pravnim licima kojima su sankcije uvedene nalaze se firma za proizvodnju mašinskih alata za građevinu, preduzeće koje prodaje kontrolne sisteme beloruskoj vojsi i firma koja proizvodi opremu za radio komunikaciju.

 

Šokantno! Putin ovo nije očekivao! Zelenski ostavio Rusiju u čudu: Rusima ćemo predstaviti...

 

Kijev: U napadu na Harkovsku oblast stradale dve osobe

Dve osobe su poginule u napadu ruskih snaga na obrazovnu ustanovu u selu Lukijanci u Harkovskoj oblasti, nedaleko od granice sa Rusijom, rekao je načelnik te oblasti Oleg Sinegubov.

U objavi na Telegramu naveo je da je korišćena navođena vazdušna bomba.

Dodao je da su četiri osobe povređene i hospitalizovane, preneo je Rojters.

 

Ukrajinski generali konačno priznali! Ovo se dešava na frontu: Sedam do deset puta...

 



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija