• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

29.04.2024

22:43

Sin disidenta traži da se Legija ispita zbog ubistva novinarke! "Iza svega stoji jugoslovenska tajna služba"!

epa/twiter x

Vesti

Sin disidenta traži da se Legija ispita zbog ubistva novinarke! "Iza svega stoji jugoslovenska tajna služba"!

Podeli vest

Sin hrvatskog disidenta, koga je navodno ubila jugoslovenska tajna služba, smatra da Milorad Ulemek Legija mora da bude ispitan zbog ubistva novinarke Džil Dando!

Đura Zagajski ubijen je 1983. godine u Minhenu i veruje se da iza likvidacije stoje jugoslovenske tajne službe. Njegov sin Robert je 30 godina tražio pravdu za svog oca proučavajući 20.000 dokumenata u jugoslovenskim državnim arhivima.

Odmah je prepoznao ime nekadašnjeg komandanta JSO Milorada Ulemeka za koga ključni svedok tvrdi da je čovek viđen kako beži sa mesta ubistva novinarke 26. aprila 1999. godine. Ulemek je inače osuđen za atentate na premijera Srbije Zorana Đindića i bivšeg predsednika Srbije Ivana Stambolića i nalazi se u zatvoru.

Foto: printscreen

Džil Dando je ubijena u jeku NATO bombardovanja Srbije

- Iz dosijea znam da su imali čoveka sa sedištem u Londonu. Ulemek je u Srbiji poznat po svojim ranijim zločinima. Novi dokazi protiv njega trebalo bi da budu propisno istraženi. On je čovek bez skrupula i poštovanja i njemu ništa ne znači da ubije nekoga. Znam koliko je teško dobiti dokaz za iznošenje pred sud. Godinama sam čekao pravdu. Nadam se da ovo sada može doneti pravdu za porodicu Džil Dando. Čini mi se da je to bilo političko ubistvo. Ne možete ništa isključiti - navodi Zagajski.

Pretpostavlja se da je ubistvo novinarke bila osveta za NATO bombardovanje srpske radio stanice u Beogradu. Dando je ranije uputila apel za pomoć albanskim izbeglicama.

Foto: EPA

Legija izdržava kaznu u zatvoru Alkatraz u Požarevcu

- Dando je podržavala Kosovo. Njeno ubistvo je moglo biti čin osvete za Miloševića. Apsolutno je moguće - navodi Robert.

Za ubistvo Džil korišćena je municija napravljena po narudžbini koju stručnjaci ranije nisu videli u Velikoj Britaniji. Oružje je takođe izgledalo adaptirano jer je bila označena čaura.

- Posle balkanskog rata, jednoj strani je ostala sva municija, a druga nije imala ništa. Zato su morali da ih prilagode za upotrebu u ubistvima - navodi Robert.

Luka Kraljević, prijatelj Robertovog oca, oslepljen je u pokušaju atentata 1982. godine u Bavarskoj, a jugoslovenski atentatori su oružje bacili na parking. To je bio ključni trag za nemačku policiju i mogao bi da bude i vitalni dokaz za ubistvo Džil Dando.

Jugoslovenski atentatori su se suočili sa pravdom u Nemačkoj decenijama nakon zločina koje su tamo počinili. Penzionisani sudija Manfred Dauster osudio je dvojicu od njih 2016. godine zbog učešća u ubistvu Stjepana Đurekovića 1983. godine.

Dauster je za Miror rekao da je oružje i "neobične metke" obezbedila jugoslovenska tajna služba.

- Sećam se da su pronađeni meci imali tragove - rekao je Dauster.

Novinare je interesovalo da li veruje da postoji veza između jugoslovenskih tajnih službi i ubistva Dando.

- Ništa nije bilo isključeno u tadašnjoj Jugoslaviji. Ne možete to isključiti - rekao je Dauster.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Oko 52.000 građana neće moći da glasa na novoj već staroj adresi - Žarić Kovačević o posledicama zahteva opozicije
Izbori 2024

Oko 52.000 građana neće moći da glasa na novoj već staroj adresi - Žarić Kovačević o posledicama zahteva opozicije

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević izjavila je danas da posle izmena Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, koji je nedavno usvojen u Skupštini Srbije na inicijativu opozicionih poslanika, oko 52.000 građana neće moći da glasa na novoj već na staroj adresi, a da će oko 10.000 njih biti uskraćeno da izrazi svoju izbornu volju na izborima 2. juna.

16.05.2024

10:17

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Kada derbi odlučuje titulu: Karte u prodaji od 33.000 evra!
Fudbal

Kada derbi odlučuje titulu: Karte u prodaji od 33.000 evra!

Jedan od najvećih derbija u istoriji fudbala igra se u nedelju između Galatasaraja i Fenerbahčea. Ukoliko popularna Galata ne izgubi, matematički će obezbediti titulu turskog šampionata, pa je interesovanje navijača ogromno, a cene karata astronomske!

16.05.2024

13:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija