• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

29.04.2024

20:38

Uzbuna u Kijevui! Primećeni bataljoni Čečena, Ukrajinci se spremaju za svaki scenario! General Sirski: Ruske snage probijaju front (FOTO/VIDEO)!

Tanjug/AP

Vesti

Uzbuna u Kijevui! Primećeni bataljoni Čečena, Ukrajinci se spremaju za svaki scenario! General Sirski: Ruske snage probijaju front (FOTO/VIDEO)!

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 796. dan.

Kijev će praviti hiljade dronova

Ukrajina će 2024. proizvesti hiljade bespilotnih letelica dugog dometa, što će joj omogućiti da zaobiđe politička ograničenja na upotrebu oružja koje isporučuju zapadni saveznici, piše The Vall Street Journal, pozivajući se na ukrajinske zvaničnike. Kijev i dalje koristi kineske komponente za sklapanje bespilotnih letelica.

Uzbuna u Kijevu! Primećeni čečenski bataljoni, Ukrajinci se spremaju za svaki scenario 

Foto: EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

 

Ukrajina upozorava da su nadomak rusko-ukrajinske granice u Sumskoj oblasti stigla četiri bataljona Čečena!
Volodimir Bicak, komandant lokalne teritorijalne odbrane, navodi da se čečenski bataljoni nalaze na 150-200 kilometara od ukrajinsko-ruske granice i dodaje da su Oružane snage Ukrajine spremne za svaki scenario.
- Oružane snage Ukrajine su na mestu dok su dobrovoljačke formacije obučene i spremno čekaju - navodi Bicak za Kijev24.
Bicak naglašava da ne očekuje ofanzivu bez obzira na preliminarne informacije da su četiri bataljona Čečena stigla na nekih 150-200 kilometara od Sumske oblasti.
- Znamo iz prethodne dve godine rata da se Čečeni bore samo telefonima, samo se pojave ili možda dovezu do granice i slikaju. Najviše što očekujem su pokušaji upada diverzantskih grupa - rekao je Bicak. 

Rusija se osvetila! Neprijatno iznenađenje za saveznika SAD! Ova država je sada platila najstrašniju cenu!

Stoltenberg: Nismo ispunili obećano, oružje će stići

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je tokom nenajavljene posete Ukrajini, da zemlje članice tog saveza u poslednjim mesecima nisu ispunile obecćanja o vojnoj pomocći Kijevu, ali je obećao da će se isporuke oružja i municije sada povecćati. 
Naveo je i da su "Rusi platili visoku cenu za marginalnu teritorijalnu dobit" i ocenio da i Ukrajina i dalje može "da preokrene stvari".
- Još nije kasno da Ukrajina prevlada i zato je toliko hitno da NATO saveznici sada učine ono što smo obećali i da te obaveze pretvorimo u stvarne isporuke oružja i municije - poručio je on.

Zelenski da ubrzanu isporuku oružja Kijevu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ponovo je pozvao saveznike da ubrzaju isporuku oružja Kijevu ističući da situacija na frontu zavisi od brzine snabdevanja municijom.
- Pravovremeno podržite našu vojsku. Još uvek ne vidim ništa pozitivno. Ima zaliha, polako stižu, ali proces treba ubrzati - poručio je Zelenski na zajedničkoj pres-konferenciji sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Kijevu.
On je takođe istakao potrebu za zalihama sofisticiranih sistema za lansiranje PVO Patriot koji Kijev želi da dobije od svojih saveznika da se suprotstavi ruskim dalekosežnim raketama i dronovima.
Rekao je da je Kijev postigao određeni napredak u nabavci raketa za sistem Patriot, ali da i dalje fale lanseri koji ispaljuju rakete.
 

Na sudu 11 hiljada Ukrajinaca

Od 2022. godine u Ukrajini je otvoreno više od 11 hiljada krivičnih predmeta zbog izbegavanja vojnog roka, piše Novoje vreme, pozivajući se na podatke iz kancelarije generalnog tužioca zemlje. Postoji skoro 500 krivičnih predmeta za izbegavanje vojne registracije.

Ukrajina je nizgubila smisao postojanja

Lider zabranjene ukrajinske partije "Opoziciona platforma - Za život" Viktor Medvedčuk rekao je da je Ukrajina trebalo da zadrži neutralan status.
„Ukrajina kao država imala je smisla u Evropi upravo zbog svoje neutralnosti i nezavisnosti, ali je Zelenski dao neutralnost i nezavisnost Bajdenu i Džonsonu. Kao rezultat toga, ukrajinska državnost je izgubila smisao ", navodi političar u svojoj kolumni na platformi Smotrim.ru.

Ode Ukrajina! Vojsci stiglo šokantno naređenje! Ovo može da znači samo jedno: Zaustavite odmah...

NATO zove Zelenskog

Foto: Reuters

 

 

Stalna predstavnica SAD u Alijansi Džulijan Smit rekla je da će Vladimir Zelenski biti pozvan na samit NATO zakazan za jul u Vašingtonu. <>i „Biće prilike da poželimo dobrodošlicu Zelenskom u Vašington, da stanemo sa još trideset dva lidera, sklopimo ruke sa njim i uverimo se da Moskva razume jednu stvar - saveznici iz NATO-a ne idu nigde", rekla je ona.

Rusi presekli važnu saobraćajnicu

Vojnici ruske vojske, nastavljajući ofanzivne operacije zapadno od Avdejevke i Marinke, zauzeli su veći deo teritorije sela Netajlovo. Do juče uveče, kako je javljeno, ukajinske snage su bile prinuđene da se povuku zapadno od Netajlovskog (Čkalovskog) jezera. Sada, pod pritiskom ruskih jedinica, uz gubitke u zapadnom delu Netajlova, ukrajinske oružane snage napuštaju naselje, povlačeći se prema Karlovki.
Tokom noći, ruske snage su napredovale još najmanje 400-450 metara, stigavši zapadno od puta koji povezuje Netajlovo sa Umanskojem koji se nalazi na severu. Tako je ukrajinski garnizon na takozvanoj „4. odbrambenoj liniji Sirskog zapadno od Avdejevke" bio razbijen.

Spremno 300.000 besnih Rusa za juriš! Ukrajinski oficiri javili: Gotovo je, izgubićemo rat! Velika teritorija prelazi pod kontrolu Moskve?!

Ukrajinski ratni zločini u Avdejevki

U gradu Avdejevka u Donjeckoj Narodnoj Republici otkrivene su grobnice civila na čijim telima se vide tragovi mučenja, istražitelji su započeli istragu, saopštio je Istražni komitet Rusije.

General Sirski: Ruske snage probijaju front

Foto: Reuters

 

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine general Sirski priznao je povlačenje jedinica Oružanih snaga Ukrajine iz Berdičija i Semenovke kod Avdejevke, kao i iz Novomihajlovke kod Marinke zbog zaoštravanja situacije na liniji borbenog kontakta.
General je sačinio izveštaj u kojem je najavio zaoštravanje situacije na frontu i „pokušaje" ruskih snaga da preuzmu stratešku inicijativu. Prema rečima Sirskog, ruske jedinice ulažu napore da probiju front odjednom u nekoliko pravaca, posebno teška situacija se razvija na Pokrovskom i Kurahovskom pravcu, gde ruske trupe, napadajući preko Očeretina i Krasnogorovke, jure ka Pokrovsku i Kurahovu.

(MAPA) Počeo raspad Ukrajine! Probili se Rusi, odbrana pukla kao balon, palo ključno naselje u Donbasu!

Blinken: NATO nikada nije radio protiv Rusije

NATO nikada nije kovao planove protiv Rusije i neće to činiti, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.
„Kao što sam ranije podsećao, NATO je odbrambeni savez. Ne pravimo nikakve planove protiv Rusije, nikada nismo, niti ćemo", rekao je Blinken na Svetskom ekonomskom forumu u Rijadu.

Stontenberg stigao u Kijev

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg doputovao je u Kijev u nenajavljenu posetu, saopštila je alijansa.

Očekuje se zajednička konferencija za štampu sa Vladimirom Zelenskim..

 

Uništeni Beli vukovi i Rendžeri

Dve elitne ukrajinske jedinice - „Beli vukovi”, Službe bezbednosti Ukrajine i „Rendžeri”, Snaga za specijalne operacije Oružanih snaga Ukrajine su uništene u borbama u zoni specijalne vojne operacije, napisao je poznati ruski ratni reporter Evgenije Podubni na svom nalogu na Telegramu.

Navodno, odred Beli vukovi likvidiran je u borbama za selo Keramik na avdejevskom pravcu. Ruski borci su uspeli da ga blokiraju u jednoj stambenoj zoni.

Grupu „rendžera“ su otkrile i uništile specijalne snage Oružanih snaga Rusije u oblasti Časovog Jara.

Kako sledi iz ukrajinskih izvora, komanda Oružanih snaga Ukrajine je prinuđena da koristi elitne rezerve zbog velikih gubitaka. Konkretno, ukrajinski glavnokomandujući Aleksandar Sirski je poslao u Časov Jar specijalne snage jer je Azov (terorističke organizacije zabranjene u Ruskoj Federaciji) odbio da se bori u ovom pravcu.

 

Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije

▪ Oružane snage Rusije oslobodile su selo Semjonovka u DNR;

▪Jedinice grupe Jug poboljšale su položaj duž linije fronta;

▪Jedinice grupe „Zapad“ zauzele su povoljnije položaje i porazile položaje tri brigade Oružanih snaga Ukrajine i Nacionalne garde;

▪Oružane snage Ukrajine u zoni odgovornosti grupe Jug izgubile oko 395 vojnika;

▪Jedinice grupe Centar odbile su 10 kontranapada Oružanih snaga Ukrajine;

▪Gubici Oružanih snaga Ukrajine u zoni odgovornosti grupe Centar dostigli su 370 vojnika;

▪Ruska protivvazdušna odbrana oborila je 22 bespilotne letelice;

▪Grupa „Istok“ pogodila je položaje brigade Oružanih snaga Ukrajine i teritorijalne odbrane kod

Staromjorskog i Vodjanova u DNR i zauzela povoljnije položaje;

▪Ruske oružane snage su pogodile pogon za sklapanje ukrajinskih dronova, kao i ljudstvo i vojnu tehniku Oružanih snaga Ukrajine u 110 regiona.
 

 

Da li je zaista ovo izgovorio?! Britanci ismevaju šefa ukrajinske vojske! Sad kuka i plače, a prošlog leta...

 

Sprečena rotacija ukrajinskih snaga

Posade jurišnih aviona Su-25 sprečile su rotaciju jedinica Oružanih snaga Ukrajine u zoni odgovornosti grupe Jug, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

„Napad je izveden nevođenim avionskim projektilima po zadatim koordinatama“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Kako je istakao pilot Su-25, misiju je izveo par aviona.

Tom prilikom uništena je specijalna tehnika i ljudstvo protivnika.

 

Čak 10 godina?! Zelenski saopštio neočekivane vesti! O ovom upravo pregovara sa Bajdenom!

 

Šojgu uputio telegrame čestitke

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu uputio je telegrame čestitke vojnim jedinicama i formacijama koje su se istakle u specijalnoj vojnoj operaciji, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ministar je čestitao 11. Posebnoj gardijskoj inžinjerijskoj brigadi Kingisepa na odlikovanju Ordenom Suvorova za iskazanu hrabrost i posvećenost tokom specijalne vojne operacije, uključujući i na najtežim i najodgovornijim oblastima.
 

 

Bomba! Francuzi javljaju: Rusi pobili naše vojnike! Priznali strašan poraz kod Harkova, nastao pravi masakr!

 

Napad na Krim američkim raketama

Ukrajinske formacije su prethodnog dana izvršile napad na Krim. Za udar, kao i u slučaju Džankoja , korišćene su operativno-taktičke rakete ATACMS sa kasetnom bojevom glavom.

▪️ Meta su bile jedinice PVO stacionirane u tom području. Prema preliminarnim podacima, nije bilo žrtava, ali se sam napad ponovo dogodio noću u uslovima loše vidljivosti.

▪️ Nejasno je koja je modifikacija korišćena. Pri lansiranju iz okoline Očakova, Oružane snage Ukrajine mogle su da koriste i starije verzije sa dometom ne većim od 165 km. Pravom linijom lako mogu doći do Krima.

▪️ U isto vreme, u pozadini zvaničnih vesti o transferu modifikacija sa borbenim radijusom do 300 km, ukrajinske formacije bi mogle da krenu iz Odeskog regiona, na primer, sa poligona Alibej .

Prošle godine su Oružane snage Ukrajine više puta, ali bezuspešno, napale Krim sa ovog područja operativno-taktičkim kompleksom Grom-2. Upravo zbog izostanka rezultata doneta je odluka da se prestane sa njihovom upotrebom na Krimu.

Taktika neprijatelja se objašnjava namerom da se smanje sposobnosti jedinica PVO koje pokrivaju poluostrvo. Pre planiranog napada na Krimski most, Oružane snage Ukrajine žele da ostvare prednost u raketnom i bespilotnom naoružanju, a snage PVO su glavna prepreka.

 

 

Putin žuri! Ako Rusi ovo ne urade, počinje treći svetski rat! Sve mora biti gotovo pre ključnog događaja godine!

 

Eksplozije u Harkovskoj i Sumskoj oblasti

Eksplozije su se čule u Harkovskoj i Sumskoj oblasti.

 

Panika! Rusija zauzima NATO teritoriju?! Moskva nanišanila ključnu metu u Istočnoj Evropi! "Ako krenu..."

 

Zelenski: Ukrajina iščekuje isporuke oružja i municije od SAD

Ukrajina iščekuje isporuku oružja i municije od Sjedinjenih Američkih Država i radi zajedno sa američkim vlastima na izradi sporazuma o bezbednosnim garancijama, rekao je danas ukrajinski predasednik Vladimir Zelenski i izrazio očekivanje da će sporazum sa Amerikom biti najčvršći međunarodni bezbednosni dogovor za Ukrajinu.

 

Haos u Americi! Mediji objavili šta je Rusija uradila! Dok se Zelenski radovao vojnoj pomoći, u pozadini se odvijalo nešto katastrofalno!

 

Iskanderi uništili hangare sa dronovima

Oružane snage Rusije nastavljaju da izvode ciljane raketne udare po vojnim ciljevima u Ukrajini dan pre napadnut je aerodrom Kamenka na severnoj periferiji Dnjepropetrovska, koji je korišćen kao skladište za dronove.

Sudeći po snimcima koji su se pojavili na internetu, rakete je na metu usmerila ruska izviđačka bespilotna letelica, koja je snimila i uništenje meta napada. Danas izviđački dronovi Oružanih snaga Rusije tiho lete u pozadinske oblasti Oružanih snaga Ukrajine na udaljenosti do 100 km i više, nedavno su ukrajinski izvori prijavili pojavu ruskih bespilotnih letelica iznad Odese.

Napad na aerodrom Kamenka izveden je projektilom iz operativno-taktičkog kompleksa Iskander-M. Meta su bili hangari sa dronovima koji su tamo smešteni. Prema objektivnim kontrolnim snimcima, uništena su dva hangara. Prema informacijama iz izvora, kao rezultat napada, eliminisano je do 20 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine, kao i pet bespilotnih letelica Mugin.

 

Ceo front će goreti! Rusi dovukli ogromne snage na front! Ukrajinski pukovnik saopštio kakav horor kreće: U bliskoj budućnosti...




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Beograd ima Čumićevo, a ovaj grad Stanino sokače!
Srbija

Beograd ima Čumićevo, a ovaj grad Stanino sokače!

Nedelja zajedništva i sećanja u šabačkoj Ekonomsko-trgovinskoj školi "Stana Milanović" obeležena je na poseban način - otvaranjem Staninog sokačeta, koje će predstavljati ulaz u školu i novo poglavlje života svakog njenog učenika.

14.05.2024

17:19