• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

16.04.2024

05:45

Putinu prekipelo! Nismo svesni šta upravo kreće u Ukrajini: Čak i Britanci najavili katastrofu Kijeva nezamislivih razmera!

Reuters

Vesti

Putinu prekipelo! Nismo svesni šta upravo kreće u Ukrajini: Čak i Britanci najavili katastrofu Kijeva nezamislivih razmera!

Podeli vest

Bivši komandant Oružanih snaga Velike Britanije upozorio je da bi Ukrajina ove godine mogla da se suoči sa porazom. General Sir Ričard Barons rekao je za BBC da postoji "ozbiljan rizik" da Ukrajina ove godine izgubi rat.

- Razlog je taj što Ukrajina možda oseća da ne može da pobedi. A kada dođe do te tačke, za šta će ljudi više želeti da se bore i ginu, samo da bi branili ono što je neodbranjivo? - rekao je.

Ukrajina još nije u toj tački. Ali njenim snagama ponestaje municije, vojnika i protivvazdušne odbrane. Njena mnogo najavljivana kontraofanziva prošle godine nije uspela da izbaci Ruse sa terena koje su zauzeli, a sada se Moskva sprema za letnju ofanzivu.

Kako će to izgledati i koji su mogući strateški ciljevi?

- Oblik ruske ofanzive koja će uslediti je sasvim jasan. Vidimo kako se Rusija bori na prvim linijama fronta, koristeći prednost pet prema jedan u artiljeriji, municiji i višku ljudstva uvećanu upotrebom novog oružja - kaže general Barons.

To uključuje FAB klizne bombe, prilagođene "glupe bombe" iz sovjetskog doba sa GPS navođenjem i 1.500 kg eksploziva, koji uništavaju ukrajinsku odbranu.

- U nekom trenutku ovog leta očekujemo veliku rusku ofanzivu. Cilj neće biti ostvarivanje malih teritorijalnih dobitaka, već potpuno razbijanje ukrajinske odbrane. A ako se to desi, bili bismo izloženi opasnosti da ruske snage probiju i zatim eksploatišu područja Ukrajine u kojima ukrajinske oružane snage ne mogu da to zaustave - kaže general.

Prošle godine, Rusi su tačno znali gde bi Ukrajina mogla da napadne - od Zaporožja do juga i Azovskog mora. Planirali su, shodno tome, da uspešno zaustave napredovanje Ukrajine. Sada Rusija gomila trupe i tera Kijev da pogađa gde da napadne.

Foto: shutterstock/rv

 

- Jedan od izazova sa kojima se Ukrajinci suočavaju je da Rusi mogu da biraju gde će rasporediti svoje snage. Linija fronta je veoma duga i Ukrajinci moraju da budu u stanju da je sve brane - rekao je dr Džek Votling, viši naučni saradnik u institutu "Royal United Services".

"Ukrajinska vojska će izgubiti neke oblasti. Pitanje je koliko će i koji naseljeni centri biti pogođeni", dodaje on. Sasvim je moguće da Generalštab Rusije tek treba da odredi koji će pravac označiti kao glavni. Harkov je svakako jedna od meta", kaže Votling. Kao drugi po veličini grad u Ukrajini, koji se nalazi opasno blizu ruske granice, Harkov je primamljiva meta za Moskvu. Trenutno je svakodnevno na udaru, a Ukrajina nije u stanju da postavi dovoljnu protivvazdušnu odbranu.

"Mislim da će ofanziva ove godine imati prvi cilj proboj iz Donbasa", dodaje general Barons. "A njihov pogled će biti usmeren na Harkov, koji je 29 km od ruske granice i bio bi glavna nagrada", dodaje on.

Može li Ukrajina nastaviti da funkcioniše kao održiv entitet ako Harkov padne? Da, kažu analitičari, ali to bi bio katastrofalan udarac i za njen moral i za njenu ekonomiju.

Donbas

Region istočne Ukrajine poznat kao Donbas je u ratu od 2014. godine, kada su se separatisti koje podržava Moskva proglasili "narodnim republikama". Rusija je 2022. godine nezakonito anektirala dva regiona ili provincije Donbas, Donjeck i Lugansk. Većina borbenih dejstava u poslednjih 18 meseci se tamo odvijala. Ukrajina je uložila ogromne napore, kako u ljudstvu tako i u resursima, u pokušaju da zadrži prvo grad Bahmut, a potom i Avdejevku. Izgubila je oba grada u pokušaju, kao i neke od svojih najboljih borbenih trupa. Ali Moskva ima još mnogo trupa koje tek treba da uđu u borbu.

Foto: Shutterstock/Reuters

 

Komandant američkih snaga u Evropi, general Kristofer Kavoli, upozorio je da će, osim ako SAD ne požure da pošalju znatno više oružja i municije u Ukrajinu, njihove snage biti brojčano nadjačane na bojnom polju deset prema jedan. Taktika, rukovodstvo i oprema ruske vojske mogu biti inferiorni u odnosu na ukrajinsku, ali imaju takvu brojčanu nadmoć, posebno artiljeriju, da će u najmanju ruku nastaviti da potiskuju ukrajinske snage nazad na zapad, zauzimajući selo za selom.

Zaporožje

A ovo je primamljiva nagrada za Moskvu. Grad na jugu Ukrajine sa više od 700.000 stanovnika (u vreme mira) opasno je blizu ruskih linija fronta. To je malo trn u oku Rusiji s obzirom na to da je to glavni grad istoimene oblasti koju je Rusija nezakonito pripojila, a grad i dalje slobodno živi u ukrajinskim rukama.

Neverovatna odbrana koju je Rusija izgradila južno od Zaporožja prošle godine, u iščekivanju ukrajinskog napada, sada bi mogla da zakomplikuje rusko napredovanje. Takozvana Surovikin linija, koja se sastoji od trostrukih slojeva odbrane, prošarana je najvećim, najgušće zbijenim minskim poljem na svetu. Rusija bi mogla da ga delimično demontira, ali bi njegove pripreme verovatno bile otkrivene.

Foto: Printscreen/Rybar

 

Strateški cilj Rusije ove godine možda nije ni teritorijalni. To bi jednostavno moglo biti da slomi borbeni duh Ukrajine i ubedi zapadne saveznike da je ovaj rat izgubljen slučaj. Votling veruje da je cilj Rusije "da pokuša da stvori osećaj beznađa". "Ova ruska ofanziva neće odlučno okončati sukob, bez obzira na to šta se dešava sa obe strane", kaže on.

"Rat će se okrenuti u korist Rusije"

Barons je takođe skeptičan da će Rusija, uprkos teškoj situaciji u kojoj se Ukrajina sada nalazi, automatski vratiti svoju prednost odlučnim napredovanjem.

- Mislim da je najverovatniji ishod da će Rusija postići uspeh, ali neće uspeti da se probije. Neće imati dovoljno veliku ili dovoljno dobru snagu da stignu sve do reke Dnjepar... Ali rat će se okrenuti u korist Rusije - kaže on.

"Jedno je sigurno: ruski predsednik Vladimir Putin nema nameru da odustane od napada na Ukrajinu. On računa na to da Zapad neće moći da obezbedi Ukrajini dovoljno resursa za odbranu", piše BBC.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

(FOTO) Zašto je Iran napao Izrael?! Zbog jednog čoveka je sve počelo! Dugo se kuvalo, ali ovaj potez nisu mogli da oproste!
KAP KOJA JE PRELILA ČAŠU

(FOTO) Zašto je Iran napao Izrael?! Zbog jednog čoveka je sve počelo! Dugo se kuvalo, ali ovaj potez nisu mogli da oproste!

Iran je prethodne večeri napao Izrael gađajući ovu državu dronovima i raketama sa svoje teritorije, ali i sa teritorije savezničkih zemalja Iraka, Jemena, Libana i Sirije, što je samo nastavak sukoba na Bliskom istoku koji je već godinama "tempirana bomba". Dok svet strahuje od odgovora Izraela, odnosno Sjedinjenih Američkih Država, mnogi se pitaju šta je uopšte bio "okidač" za nikad brutalniji napad koji je izveo Iran?

14.04.2024

10:40

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija