• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

29.04.2024

11:39

Kikindski đaci grade hotel! Smeštaj besplatan samo za ove goste

printscreen RTV

Vesti

Kikindski đaci grade hotel! Smeštaj besplatan samo za ove goste

Podeli vest

Učenici i nastavnici Osnovne škole "Sveti Sava" u Kikindi počeli su da realizuju svoj projekat koji je nedavno predstavljen na najvećoj skuštini Evropske unije geonauka u Beču.

Oni zajedno grade smeštaj za pčele, bube i mrave, a zvaće se, jednostavno - "Hotel kod Save za pčele, bube i mrave".

Lokacija je odabrana, nalaziće se u dvorištu škole, a sada preostaje da se tokom leta gosti i zvanično usele u svoj novi dom.

Tokom prethodnih godina, učenici su proveravali koliko negovanje biodiverziteta pozitivno utiče na zaštitu životne sredine, što je bio preduslov za kreiranje hotela.

Zahvaljujući "Hotelu kod Save za pčele, bube i mrave" učenici će na najbolji način shvatiti važnost očuvanja prirode.

- Kroz ovakve projekte pokušavamo da decu osvestimo i podignemo njihov nivo svesti znanja jer su oni budući nosioci politike, koja će uticati na velike promene - kaže Danilo Borovnica, profesor matematike za RTV. 

Projekat je predstavljen i na generalnoj Skupštni Evropske unije geonauke u Beču, jednom od najvećih simpozijuma tog tipa na svetu.

- Ostvarili smo brojne kontakte sa ljudima iz struke širom sveta, verovatno ćemo sa nekima od njih u skorijoj budućnosti ostvariti saradnju kroz druge projekte sličnog tipa - dodaje Miroslav Grujić, profesor geografije.

- Očuvanje prirode i konstantno unapređenje njene zaštite, može da pruži neverovatne rezultate, a uključivanje dece u celu priču imaće neprocenjivu korist. Ipak jednu planetu imamo - poručuju profesori.

 

 

Napravite i vi

Ako biste da učinite dobro delo i pridružite se ovom projektu, hotel za pčele možete da napravite u svom okruženju.

Spoljne zidove "hotela" možete da napravite od prirodnog drveta ili ostataka koje pronađete u okruženju, kao i drvene građe. Može da bude kojih god želite dimenzija, kao i oblika, ali je najčešći pravougaoni hotel dimenzija 20x30 cm, koji je ujedno jednostavan za konstrukciju. Jedino što bi trebalo ispoštovati jeste da okvir bude dubok od 15 cm do 20 cm. Potrebno je da bude zatvoren sa zadnje strane, a krov bi trebalo da bude nagnut, da bi se kiša lako slivala, piše Agroklub.rs.

 

Unutra stavite deblje grane, trsku, plastične cevi, to su sobe. 

I na kraju, ceo ovaj mini-hotel okačite o ogradu, spoljni zid ili bilo koju drugu vertikalnu površinu. Pričvrstite zadnji zid sa nekoliko šarafa. Najbolja pozicija je da hotel bude okrenut ka jugu i postavljen visoko. Tako će se stvoriti uslovi za polaganje jaja od proleća do jeseni... 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set