• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

15.04.2024

21:48

(UŽIVO) Nemačka poziva Kinu! Ukrajinci napravili analog ruskom "lancetu", Moskva sprovodi novu taktiku

Tanjug/AP

Vesti

(UŽIVO) Nemačka poziva Kinu! Ukrajinci napravili analog ruskom "lancetu", Moskva sprovodi novu taktiku

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 782. dan.

Vašington sanja da napadne Kinu! Danas Iran, a sutra Tajvan, glas CIA oglasio početak trećeg svetskog rata

 

Nemačka poziva Kinu

Nemačka poziva Kinu da aktivno učestvuje u diplomatskim naporima za razrešenje ukrajinskog sukoba, piše agencija Blumberg pozivajući se na nemačke zvaničnike u svetlu posete nemačkog kancelara Olafa Šolca Kini.

- Želimo da jasno stavimo do znanja Kini... da to (sukob u Ukrajini) krši naše osnovne interese... Ona treba aktivno da učestvuje u svim diplomatskim naporima za okončanje rata - rekao je nemački zvaničnik agenciji.

Šolc je u nedelju doputovao u zvaničnu posetu Kini. Kako je saopštila nemačka vlada, pored ekonomskih odnosa, fokus aktuelne posete biće geopolitički izazovi i strategije održivog razvoja.

 

Ruski upad u rovove! Ukrajinci u šoku, ne veruju kako ovo rade i ne uspevaju da ih zaustave! (VIDEO)

 

Finansianje Kijeva

Evropska komisija je dala preporuku Savetu Evropske unije da odobri plan Ukrajine o reformama, koji će omogućiti početak finansiranja Kijeva iz paketa od 50 milijardi evra, navodi se u saopštenju EK.

Ističe se da će nakon što EK preda pozitivnu ocenu Savetu EU, članice organizacije imati još mesec dana za usvajanje ovog predloga.

 

Teška pometnja među Ukrajincima! Rusi sprovode taktiku "Ameba", a to znači samo jedno!

 

Novi udar

Na severoistočnoj periferiji ukrajinskog grada Kropivnicki (Kirovograd) u Kirovogradskoj oblasti, verovatno u pravcu aerodroma, zabeležen je udar, saopštio je Sputnjiku koordinator nikolajevskog proruskog ilegalnog pokreta Sergej Lebedev.


Mediji: Ukrajinci napravili analog ruskom „lancetu“

Ukrajinski konstruktori stvorili su novi model lutajuće municije koja je sposobna da pogodi ciljeve na operativno-taktičkoj dubini većoj od 100 kilometara, objavio je portal „Vojni specijalni projekat“.

Kako se navodi u tekstu, prvi uzorci već su poslati u zonu borbenih dejstava, uređaj prolazi kroz fazu ispitivanja. Namena drona je da uništi vazdušne (druge bespilotne letelice) i kopnene ciljeve. Može da nosi bojevu glavu težine do 3 kilograma. Brzina bespilotne letelice ne prelazi 180 kilometara na čas. Istovremeno, naziv modela se i dalje drži u tajnosti.

Portal navodi da bi ovaj dron trebalo da postane analog ruskog „lanceta“.
 

 

Ludnica u Kijevu, Rusi van sebe! Zar su ovo odlučili?! Ni Zapadu se neće svideti: Nemamo o čemu da pričamo...

 

Ukrajina zatražila od Zapada da iznajmi sisteme PVO Patriot

Ukrajina je spremna da iznajmi od zapadnih zemalja protivvazdušne raketne sisteme Patriot za zaštitu od masovnih ruskih napada, izjavio je šef ukrajinskog MIP-a Dmitrij Kuleba.

„Kada sedimo iza zatvorenih vrata, govorim svim svojim partnerima: Dragi moji, hajde da ih iznajmimo, ako želite da oni (Patriot) pokrije vašu granicu", rekao je Kuleba televiziji TSN.

Prema njegovim rečima, trenutno su u toku pregovori o prebacivanju dve baterije Patriot i jedne baterije SAMP-T u Ukrajinu.

Ukrajina koristi nekoliko sistema Patriot koje je dobila od Sjedinjenih Država i Nemačke. Berlin je obećao da će Kijevu dostaviti još jedan kompleks i rakete.

 

(VIDEO) Raspada se front! Rusija snažno prodire iz tri pravca: Ukrajina u najtežoj mogućoj situaciji od početka rata!

 

Napad ruskih bombardera

Lovci-bombarderi uništili su komandno mesto Oružanih snaga Ukrajine na južnodonjeckom pravcu uz pomoć visokoeksplozivnih bombi (ODAB), saopštila je pres-služba ruskog Ministarstva odbrane.

„Udar je izveden nevođenim vazdušnim bombama ODAB-500 sa univerzalnim modulom za planiranje i korekciju“, navodi se u saopštenju.

 

Nema kraja! Iran se ne zaustavlja: Luđi smo nego što mislite! Poslali poruku i čekaju uzvratni udar: Ako bude potrebno...

 

Eksplozije u Dnjepropetrovsku

Eksplozije su odjeknule u Dnjepropetrovsku, javljaju ukrajinski mediji.

„U Dnjepru se čuju zvuci eksplozija“, navodi list.

 

Strah i panika se šire Zapadom! Šta je ovo Iran bacio na Izrael?! Svaki projektil probio moćnu "gvozdenu kupolu" i pogodio metu!

 

Dejstvuje ruski grad

Posade višecevnih raketnih sistema „Grad“ sprečile su rotaciju jedinica Oružanih snaga Ukrajine na severskom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

 

Ukrajina dobila francuske haubice

Ukrajinska vojska dobila je francuske samohodne artiljerijske haubice Cezar, saopštio je Vladimir Rogov, šef zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“.

- Neprijatelj ima nove francuske samohodne topove Cezar. Neprijatelj ne štedi municiju, izvodeći masivne artiljerijske napade. Francuska nastavlja da snabdeva ukrajinske militante oružjem iz kojeg neprijatelj granatira oslobođeni deo Zaporožja - istakao je on.

 

Berliner Cajtung: Zapad mora da promeni viziju

Zapad mora da sagleda borbe u Ukrajini iz perspektive realnosti i da promeni svoju viziju mogućih scenarija za okončanje sukoba, piše Berliner Cajtung.

List ističe da je Ukrajini za uspešnu kontraofanzivu potrebno nekoliko stotina hiljada iskusnih vojnika sa opremom, oružjem, transportom i municijom. List je kao drugi problem naveo nesposobnost Zapada da pridobije zemlje u razvoju iz BRIKS-a. Ovi faktori čine gotovo nemogućim da Ukrajina dostigne granice iz 1991. godine.

S tim u vezi, autor članka je sugerisao da zapadna politička zajednica treba da zauzme pragmatičan i realan pristup pitanju rešavanja sukoba.

 

Rusija povećala intenzitet napada

Rusija je povećala intenzitet napada na ukrajinske energetske objekte do rekordnog nivoa, piše Si-En-En.

„Njihova taktika se promenila – nažalost po nas. U tako kratkom vremenskom periodu — za nekoliko nedelja masivnih ruskih napada — skoro svi naši napori za oporavak i popravku su uništeni za nekoliko dana, kao rezultat nekoliko napada“, rekla je zamenica ministra energetike Svetlana Grinčuk.

Prekretnica je nastupila 22. marta, koju karakteriše koncentrisani napadi na ograničen broj ciljeva, rekao je televiziji Aleksandar Harčenko, direktor Kijevskog istraživačkog centra za energetsku industriju.
 

 

Rusi rešetaju! Grmi sala Saveta bezbednosti! Ovo je istina o Iranu i Izraelu: Zapadu pred celim svetom sasuli istinu u lice!

 

Sprema se ruski udar kod Rabotina (MAPA)

Ruska vojska se sprema da opkoli Rabotino, pokrenuvši aktivne napade sa Verbovoja.

O tome pišu kijevski mediji, citirajući vojne oružane snage Ukrajine sa pozivnim znakom „Aleks“.

Ruske trupe su napredovale severozapadno od Verbovoja u poslednjih mesec i po dana. Na okupiranoj teritoriji se postavljaju minobacački položaji.

 

 

„Aleks” veruje da je svrha ovoga da se priđe Rabotinu sa istočne strane (odnosno sa Verbovog).

Rusi su „shvatili da ne mogu direktno da zauzmu Rabotino, jer se tu ne mogu učvrstiti, ali je bilo mnogo lakše zaobići i opkoliti.

Analitičari DS-a koji rade za Oružane snage Ukrajine pišu da se trenutno vode borbe u južnom delu sela. Takođe, prema njihovoj mapi, „podrška“ je pozicijama Oružanih snaga Rusije sa zapada. Ako se isto desi na istoku, odbrana sela će postati izuzetno problematična.

 

Kraj! Iran prešao crvenu liniju! Proksi rat je gotov, sledi nešto mnogo strašnije! Ceo poredak se menja...

 

Oborena dva drona

Ruski PVO sistemi uništili su oko 21,05 dva ukrajinska drona iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

 

Odbijeni protvnapad OSU

Ruske jedinice odbile su napade Oružanih snaga Ukrajine na naselja Verbovo i Rabotino u Zaporoškoj oblasti i zauzele jedno neprijateljsko uporište, saopštio je predsednik pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

 

Patriote pod bilo kojim uslovima

Kijev traži od svojih partnera da mu pod bilo kojim uslovima predaju sisteme PVO, pre svega sisteme „patriot“, izjavio je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba.

 

Zahvalnost Nemačkoj na oružju

Ambasador Ukrajine u Nemačkoj Aleksej Makejev zahvalio je Nemačkoj na odluci da Kijevu isporuči još jedan PVO sistem „patriot“ i istakao vojnu pomoć Nemačke kao primer drugim zemljama koje ukrajinskoj vojsci isporučuju oružje.

- Kada bi partneri koji mogu da pomognu u protivvazdušnoj odbrani pokazali isto takvo liderstrvo kao Nemačka, odavno bismo zaštitili svoje nebo - napisao je Makeev na društvenoj mreži Iks.

Nemački kancelar Olaf Šolc u subotu je saopštio da je Nemačka odlučila da Ukrajini isporuči još jedan sistem „patriot“. Ranije je Berlin Kijevu isporučio dva takva sistema.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija