• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

16.04.2024

05:30

Šokantno! Putin ovo nije očekivao! Zelenski ostavio Rusiju u čudu: Rusima ćemo predstaviti...

Tanjug/Reuters

Vesti

Šokantno! Putin ovo nije očekivao! Zelenski ostavio Rusiju u čudu: Rusima ćemo predstaviti...

Podeli vest

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski prvi put je spomenuo mogućnost da Rusija učestvuje u razgovorima o „mirovnom planu“ za rešavanje situacije u Ukrajini, ali tek nakon što taj plan bude odobren na konferenciji u Švajcarskoj.

- Mi ćemo pripremiti plan i ja mislim da će neke tačke biti gotove i da ćesadržati konkretne detalje o tome šta treba da se uradi već na prvom sastanku. A nakon toga ćemo pripremiti sveobuhvatan plan i, naravno, neki pregovarači će ga (plan) predstaviti ruskim predstavnicima, ali tek nakon što formiramo zajedničko mišljenje - rekao je Zelenski u intervjuu za nemački list „Bild“.

On je ponovio pređašnji stav da veruje da „nije potrebno“ prisustvo Rusije na predstojećoj mirovnoj konferenciji u Švajcarskoj.

Podsećamo, Švajcarska će u junu biti domaćin mirovne konferencije o Ukrajini, koja će biti održana u blizini grada Lucerna. Rusija neće biti prisutna na događaju. Portparol ambasade Rusije u Bernu Vladimir Hohlov ranije je rekao za Sputnjik da Švajcarska nije poslala Rusiji poziv za učešće na samitu o Ukrajini, ali da Moskva u svakom slučaju neće učestvovati.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske, na mirovnu konferenciju će biti pozvano oko 120 zemalja na nivou lidera država i vlada.

Moskva je ranije više puta isticala da je spremna za pregovore, ali da je Kijev uveo zabranu na njih na zakonodavnom nivou. Zapad stalno poziva Rusiju na pregovore za koje Moskva pokazuje spremnost, ali istovremeno Zapad ignoriše stalna odbijanja Kijeva da se uključi u dijalog.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija