• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

29.04.2024

21:12

Stižu oluje, grad, grmljavina: Evo kad se očekuje snažno nevreme!

Shutterstock

Društvo

Stižu oluje, grad, grmljavina: Evo kad se očekuje snažno nevreme!

Podeli vest

Meteorolog amater Ivan Ristić najavio je da će nas u četvrtak, 2. maja probuditi grmljavina koja će označiti početak nestabilnog perioda.

- Počinje nestabilan period sa čestom pojavom kiše, pljuskova ponegde i grada sa grmljavinom i kratkotrajno pojačanim vetrom u zoni pljuska - napisao je Ristić na svom Fejsbuku.

Dalje navodi i da je jugoistočni vetar počeo da jača i biće narednih dana u daljem pojačanju, sa prolaskom fronta u noći između srede i četvrtka.

- Uživajte u suncu i lepom vremenu jer od četvrtka ulazimo u period sa puno oblaka, a i dnevne temperature biće u manjem postepenom padu - ističe Ristić.

Očekuju se grmljavinski pljuskovi

Foto: Foto: Shutterstock, Miloš Rafailović

 

I prema najavi meteorologa amatera Marka Čubrila, narednih dana očekuje nas nestabilno i sveže vreme, uz česte grmljavine i pljuskove..

- Maksimumi će biti niži, ali bi trebalo da se kreću oko proseka uz vrednosti od +14 do +23 stepena Celzijusa. Trenutno samo operativni i kontrolni ECMWF oko 06.05. simuliraju jače zahlađenje, ali nemaju podršku ansamble niza istog modela - objašnjava on i dodaje:

- U ovom momentu do oko 13.5. stoji signal za nestabilno vreme uz česte grmljavinske pljuskove i moguće lokalne nepogode dok bi se temperature kretale oko proseka. Po prvi put ove sezone CAPE vrednosti odlaze u relativno visoke nivoe tako da se sa povećanjem dostupne energije u atmosferi povećava i rizik od pojave jačih grmljavinsko-olujnih sistema.

Za sada, kako je istakao Čubrilo, nema opasnosti od bilo kakvih ekstremno jakih superćelijskih oluja, a nestabilnosti koje su pred nama predstavljaju uobičajene majske grmljavinske pljuskove i lokalne nepogode - zaključuje Čubrilo.

Sve o superćelijskim olujama znaćemo krajem juna

Kako je nedavno Ivan Ristić izjavio, da li će biti superćelijskih oluja znaćemo tek krajem juna.

- Prema trenutnim prognozama deluje da će u trećoj dekadi juna doći do stabilizacije i porasta temperature. Tako da će leto dosta ličiti na prethodno. Imaćemo toplotne talase, a kada su u pitanju superćelijske oluje, to ćemo znati krajem juna. To zavisi od temperature Jadranskog mora. Ako temperatura mora bude 25 stepeni krajem juna, verovatno će početkom jula već dostići 27 stepeni, što je okidač za superćelijske oluje, koje se kod nas dešavaju u julu - kaže Ristić i dodaje da će meteorolozi ovo pratiti i na vreme obavestiti javnost.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Oko 52.000 građana neće moći da glasa na novoj već staroj adresi - Žarić Kovačević o posledicama zahteva opozicije
Izbori 2024

Oko 52.000 građana neće moći da glasa na novoj već staroj adresi - Žarić Kovačević o posledicama zahteva opozicije

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević izjavila je danas da posle izmena Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, koji je nedavno usvojen u Skupštini Srbije na inicijativu opozicionih poslanika, oko 52.000 građana neće moći da glasa na novoj već na staroj adresi, a da će oko 10.000 njih biti uskraćeno da izrazi svoju izbornu volju na izborima 2. juna.

16.05.2024

10:17

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Optužnica za zločin u Šumicama! Mladiću zario nož u stomak i grudi
Hronika

Optužnica za zločin u Šumicama! Mladiću zario nož u stomak i grudi

Više javno tužilaštvu u Beogradu podiglo je optužnicu protiv Đorđa P. (33) zbog sumnje da je 17. februara ove godine, u ranim jutarnjim časovima, u ulici Grčića Milenka nožem naneo teške telesne povrede Milana Kneževića (28) usled kojih je on preminuo na licu mesta, a Viktor S. naneo laku telesnu povredu.

16.05.2024

14:16

Sport

Kada derbi odlučuje titulu: Karte u prodaji od 33.000 evra!
Fudbal

Kada derbi odlučuje titulu: Karte u prodaji od 33.000 evra!

Jedan od najvećih derbija u istoriji fudbala igra se u nedelju između Galatasaraja i Fenerbahčea. Ukoliko popularna Galata ne izgubi, matematički će obezbediti titulu turskog šampionata, pa je interesovanje navijača ogromno, a cene karata astronomske!

16.05.2024

13:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija