• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

17.04.2024

07:57

Juče potvrđeno silovanje prava i pravde! Vujičić: Sramna odluka SE je poraz međunarodnog prava i svih međunarodnih načela!

shutterstock/Informer

Politika

Juče potvrđeno silovanje prava i pravde! Vujičić: Sramna odluka SE je poraz međunarodnog prava i svih međunarodnih načela!

Podeli vest

Izvestilac za prijem takozvanog 'Kosova' u Savet Evrope Dora Bakojani ponovila je juče na sednici Parlamentarne skupštine da lažna država treba da postane članica te međunarodne institucije!

Bakojanijeva je ustvrdila da se njen izveštaj 'ne bavi statusom Kosova', jer  da je to od nje traženo, 'svakako ne bi preuzela funkciju izvestioca i saglasila bi se sa stavom Grčke', koja inače ne priznaje nezavisnost Prištine.

Foto: printscreen

 

- Savet Evrope obeležava 75. godišnjicu postojanja i u tih sedam i po decenija radio je na zaštiti ljudskih prava, demokratije i vladavine prava širom Evrope. Tim principima sam se rukovodila i u izradi izveštaja o Kosovu. Parlamentarna skupština treba da uputi preporuku Komitetu ministara u korist članstva Kosova u Savetu Evrope - rekla je Bakojanijeva, potpuno ignorišući stravičan teror nad Srbima na Kosovu i Metohiji koji sprovodi režim Aljbina Kurtija.

DANIJELA VUJIČIĆ
PREDSEDNICA ODBORA ZA KIM 

Foto: informer.rs

 

"Kome zakon leži u topuzu, tragovi mu smrde nečovještvom" - Savet Evrope danas. Sramna odluka o usvajanju preporuke za prijem terorističke tvorevine, takozvanog Kosova u SE je poraz međunarodnog prava, svih međunarodnih načela i pravde. Učinjen je pravni zločin nad Republikom Srbijom, dok su zločini nad srpskim narodom danas nagrađeni! 

Prethodno je Odbor za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope glasao protiv svih amandmana koje je predložila srpska delegacija, zajedno sa Italijanima i članom delegacije Mađarske, da se zahtev Prištine uslovi formiranjem ZSO. Šefica srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Biljana Pantić Pilja najavila je prigovor.

- Amandmani su odbijeni i nisu razmatrani na plenarnoj sednici Parlamentarne skupštine SE. Podneli smo deset amandmana na tekst preporuke za prijem takozvanog 'Kosova' u Savet Evrope, a njima se, pored ostalog, traži odlaganje odluke o zahtevu Prištine za članstvo i da formiranje ZSO bude pretpristupni uslov - kazala je Pilja.

Predsednik Vladine komisije za nestala lica Veljko Odalović upozorio je da bi Savet Evrope prijemom 'Kosova' završio nečasnu misiju. 

Foto: Pedja Milosavljević

 

 

- Oni koji danas zagovaraju članstvo 'Kosova' u Savetu Evrope isti su oni koji su ovu kvazidržavu planirali da naprave. Oni žele da zaokruže nešto što je nečasna misija upravo tog dela zapadnog sveta, a ceo scenario od početka raspada Jugoslavije bio je planiran da počne preko Kosova. Kada bi se poštovali međunarodno pravo i pravila upravo te Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, Priština ne bi mogla da bude u toj instituciji. Srbija ima cilj da pokuša da zaustavi ceo taj prljavi proces - naglašava Odalović.

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope (PSSE) je nešto kasnije saopštila svoju sramnu odluku, da je usvojila preporuku da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope (SE) i odlučila da prati ispunjavanje obimne liste obaveza za pristupanje, od kojih bi pitanje formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) trebalo da bude uključeno u buduće razmatranje Komiteta ministara SE o zahtevu tzv. Kosova za pristupanje SE kao post-pristupna obaveza.

PSSE je ocenila da bi formiranje ZSO bio "važan korak" da se obezbedi zaštita prava Srba, dok je kao „veliki iskorak“ pozdravila sprovođenje presude tzv. ustavnog suda u Prištini u slučaju manastira Visoki Dečani. Priznajući da je aplikacija podneta u "okolnostima bez presedana", s obzirom na to da jedan broj država članica SE ne priznaje tzv. Kosovo kao državu, PSSE je pozvala na "diplomatiju, dijalog i kompromis".

PSSE je pozvala Komitet ministara da obezbedi da članstvo tzv. Kosova bude "bez prejudiciranja stavova pojedinih država članica u pogledu državnosti Kosova".

U saopštenju se navodi i da bi članstvo u SE pomoglo tzv. Kosovu da se "pozabavi otvorenim izazovima i pitanjima koja izazivaju zabrinutost", kao što su jaz između normativnih standarda i njihove efektivne primene, potreba da se bolje zaštite prava nevećinskih zajednica i negovanje klime pogodne za poverenje, pomirenje i inkluziju.

Osam predstavnika Španije glasalo je protiv izveštaja izvestioca Dore Bakojani koja je preporučila zeleno svetlo za tzv. Kosovo u Savet Evrope i tako je ova zemlja u potpunosti stala uz Srbiju i principe međunarodnog prava i poštovanja suvereniteta.  

Protiv su bila četiri poslanika iz Mađarske, dva sa Kipra, jedna Grkinja i jedan Nemac.

Foto: kosovo online printscreen

 

Takođe, protiv su glasala i dva poslanika iz Francuske i jedan Italijan. Crveni taster su naravno pritisli i članovi delegacije Srbije, njih sedmoro, ali i Maja Vukićević iz Crne Gore, kao i Snježana Novaković i Branislav Borenović iz Bosne i Hecegovine. To je ukupno 29 protiv. 

Bilo je i 11 uzdržanih i među njima jedan Crnogorac, šestoro Italijana i troje Moldavaca, te jedan Nemac.

Čak četvoro prestavnika Grčke, među kojima je i Bakojani, glasalo je za prijem, iako Atina ne priznaje tzv. Kosovo. Rumuni, nisu ni došli na glasanje, osim Julijana Bulaija koji je podržao Prištinu. Ni Jermeni nisu glasali. Obe zemlje ne priznaju tzv. Kosovo. 

Od konačnog prijema tzv. Kosovo deli još izjašnjavanje na Komitetu ministara 16. i 17. maja, a Srbija će pokušati da u malom manevarskom prostoru spreči ulazak Prištine. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija