• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

24.04.2024

13:18

Šok! Otkriveno zašto je Dora Bakojani podržala "Kosovo" u Savetu Evrope - kupljena je!

printscreen

Politika

Šok! Otkriveno zašto je Dora Bakojani podržala "Kosovo" u Savetu Evrope - kupljena je!

Podeli vest

Preporukom da takozvano "Kosovo" bude primljeno u Savet Evrope izvestilac Dora Bakojani zapravo je utrla put novim priznanjima "Kosova", jer ne možete da imate jedinstveni slučaj da ne-država, a što "Kosovo" jeste, učestvuje u međunarodnim institucijama a da na kraju ne bude priznata.

- Zbog toga ovaj predlog Bakojani otvara vrata "Kosovu" i da uđe u Evropsku uniju i da uskoro bude priznato kao nezavisna zemlja - kaže za Kosovo onlajn Panajotis Pavlos, naučni saradnik Univerziteta u Oslu.

Kako dodaje, prema njegovim izvorima, čak postoje i napori da "Kosovo" uđe u NATO pre izbora u SAD, odnosno pre eventualne promene predsednika u Americi. 

- Veoma je naivno misliti da Bakojani govori istinu i da postupa zarad dobra srpskog naroda na Kosovu, to je totalno nemoguće - uveren je Pavlos.

Foto: Kosovo onlajn

 

Na pitanje da li je podrška "Kosovu" četvoro poslanika iz Nove demokratije, vladajuće partije u Grčkoj, na glasanju u Parlamentarnoj slupštini Saveta Evrope znak ili korak ka promeni pozicije zvanične Atine prema statusu "Kosova", Pavlos kaže da je posle tog glasanja ministar spoljnih poslova Grčke Jorgos Gerapetritis uveravao javno mnjenje da Grčka stoji na poziciji koja je protiv priznanja lažne države.

- Posle ogromne buke koja je usledila kao rekacija na ono što je Bakojani uradila u Strazburu, ministar spoljnih poslova Grčke Jorgos Gerapetritis pre nekoliko dana je uveravao javno mnjenje da Grčka stoji na svojoj poziciji koja je protiv priznanja "Kosova". On je rekao i da će Grčka biti uzdržana od glasanja na Komitetu ministara Saveta Evrope u maju o slučaju "Kosova". Prema tome, Grčka je formalno najavila da neće podržati dalje procedure prijema "Kosova". Istina je, međutim, da to nije maksimum koji je ministar mogao da uradi, jer bi bilo idealno da je on rekao da će Grčka učestvovati u glasanju i da će glasati protiv prijema. To bi bio iskren stav, kao što će to uraditi Španija, Rumunija, Slovačka i naravno Kipar. Ono što je on rekao je prema mom viđenju pola puta a ne maksimum koji Grčka treba da uradi kada je "Kosovo" u pitanju - kaže Pavlos.

Činjenica da je većina grčkih poslanika u PSSE, a koji su iz Nove demokratije, glasali za prijem Kosova, po njemu, zapravo pokazuje da je ta stranka za prijem "Kosova" u Savet Evrope. 

- Iako je grčki ministar spoljnih poslova rekao da će Grčka biti uzdržana na Komitetu ministara, ono što je Nova demokratija uradila u praksi je olakšavanje prijema "Kosova". Zato je ovo neka vrsta političke igre, varanja i pokušaja da se obmane grčko javno mnjenje. Dora Bakojani  je iz vedra neba, samo dve nedelje posle njenog poslednjeg signala da to neće uraditi, predložila prijem "Kosova" u Savet Evrope. To me nažalost navodi da sumnjam da u najmanju ruku postoje neka veoma velika obećanja, ako ne i neka konkretna trgovina, kojima je ona bila ubeđena da u nastavku da pozitivno mišljenje oko prijema "Kosova", jer u suprotnom nema nikakvog smisla zašto je to uradila - kaže Pavlos.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija