• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

16.04.2024

22:32

Čovek bez obraza, srama i stida! Evo ko je Srbin koji je je glasao za prijem samozvanog Kosova u SE!

printskrin x/printskrin kosovo online

Politika

Čovek bez obraza, srama i stida! Evo ko je Srbin koji je je glasao za prijem samozvanog Kosova u SE!

Podeli vest

Potpredsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Snježana Novaković Bursać, članica delegacije BiH iz Republike Srpske, oglasila se za RT Balkan iz Strazbura i ocenila da je, po njenom mišljenju, "stav Saše Magazinovića po pitanju glasanja o prijemu tzv. Kosova neprikladan, imajući na umu da vrlo verovatno zna koliko je to pitanje važno i uznemirujuće za srpski narod u celini".

Predsedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Saša Magazinović iz Socijaldemokratske partije Nermina Nikšića, Srbin iz Sarajeva, najavio je da će glasati za ulazak samoproglašenog Kosova u Savet Evrope. 

Magazinović nas je blagoizvoleo objašnjenjem, pa je post na Iksu naslovio "Članstvo Kosova u Savetu Evrope", i detaljno objasnio svoje pobude da glas da samoproglašenom Kosovu, koje Bosna i Hercegovina ne priznaje za nezavisnu državu.

- Glasaću na osnovu uverenja da svi građani Kosova zaslužuju mogućnosti koje pruža Savet Evrope, da i Albanci i Srbi i svi ostali konačno dobiju pristup Evropskom sudu za ljudska prava, da žive u demokratski naprednijem društvu nego što je danas, i da osete napredak u vladavini prava - poručio je Magazinović, naravno ograđujući se:

- U samom mišljenju se navodi da glasanje o članstvu Kosova u Savetu Evrope ne prejudicira stavove pojedinih država članica u vezi sa statusom Kosova.

Magazinović je dodao da ukoliko usvoje ovo mišljenje, "pretpostavka je da se polovinom maja donese konačna odluka, koja je u nadležnosti Komiteta ministara u kojem države članice predstavljaju ministri inostranih poslova ili stalni diplomatski predstavnici u Strazburu", pozivajući indirektno šefa diplomatije BiH Elmedina Konakovića da i on glasa "za", iako je to u suprotnosti sa Ustavom BiH i Dejtonskim mirovnim sporazumom.

 

 

Na drugoj strani, potpredsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Snježana Novaković Bursać, članica delegacije BiH iz Republike Srpske, oglasila se za RT Balkan iz Strazbura i ocenila da je , po njenom mišljenju, "stav Saše Magazinovića po pitanju glasanja o prijemu tzv. Kosova neprikladan".

- Mislim da je bitno reći da mi parlamentarci imamo pravo da postupamo na bazi ličnih, odnosno političkih stavova naših stranaka i biračkog tela kog predstavljamo, kako u domaćim parlamentima, tako i u Parlamentarnoj Skupštini Saveta Evrope. To pravo ima i kolega Magazinović, ali po mom mišljenju njegov stav po pitanju glasanja o prijemu tzv. Kosova jeste neprikladan, imajući na umu da vrlo verovatno zna koliko je to pitanje važno i uznemirujuće za srpski narod u celini - ocenjuje Novakovićeva.

Na prošlom glasanju, Novakovićeva je glasala "protiv" i to je ponosno istakla. Kada je ovaj krug glasanja u pitanju, nažalost, prognoze nisu dobre.

- Na sastanku Komiteta za politička pitanja i demokratiju koji je održan krajem prošlog meseca sam glasala protiv mišljenja kojim se preporučuje prijem tzv. Kosova u Savet Evrope. Pretpostavljam da će današnjem zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope to mišljenje dobiti potrebnu dvotrećinsku većinu, ali o odluci o eventualnom će odlučivati Savet Ministara. Naravno da ću i ovaj put biti protiv - naglašava za RT Balkan Snježana Novaković Bursać.

Ona dodaje da će i kolega Branislav Borenović iz Republike Srpske takođe glasati protiv, izražavajući žaljenje što amandmani koje su podneli nisu usvojeni.

Bursaćeva, koja je član i Političkog komiteta i demokratije iz BiH, istakla je da je reč o slomu međunarodnog prava i principa teritorijalnog integriteta i suvereniteta međunarodno priznatih zemalja na štetu Srbije, jedne od članica Saveta Evrope čiji su Kosovo i Metohija, prema Ustavu, sastavni deo.

- Samoproglašeno Kosovo ne ispunjava uslove da je država u smislu Povelje UN, pa ne može biti država u smislu člana četiri Statuta Saveta Evrope. Ta teritorija je nasilno odvojena od suverene i međunarodno priznate države Srbije, koju Srbija, BiH i mnoge druge države nisu, niti će priznati - istakla je ona u današnjem saopštenju.

Bursaćeva je ukazala da su ključna pitanja za celokupnu međunarodnu zajednicu u vezi s ovim slučajem – hoće li se i ubuduće poštovati princip teritorijalne celovitosti država, s obzirom na današnje odluke i ima li ova generacija političara ovlašćenje da menja i prilagođava Statut Saveta Evrope prema zahtevima nasilno ocepljenih teritorija i po nečijoj potrebi?


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pokrenut totalni udar na Vučića! Jovanović: Dokle god imamo hejterske opozicione medije, znamo da smo na pravom putu! (VIDEO)
Live TV

Pokrenut totalni udar na Vučića! Jovanović: Dokle god imamo hejterske opozicione medije, znamo da smo na pravom putu! (VIDEO)

Šta će biti sa Republikom Srpskom? Da li spremaju novu Oluju na Kosovu i Metohiji? Aleksandar Vučić napadnut je sa svih strana. Kampanja mržnje još je jača od kad je pomereno glasanje o sramnoj rezoluciji o Srebrenici. Sa kakvim se pritiscima suočava Srbija u "Info danu" govorili su Boško Vasiljević, sturčnjak za srpsko-ruske odnose i analitičar Veljko Jovanović.

29.04.2024

16:10

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija