• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

29.04.2024

20:40

Bonton za stolom! Zašto nikada ne bi trebalo da popijemo "jednu rakijicu" pre jela?

Shutterstock

Zanimljivosti

Bonton za stolom! Zašto nikada ne bi trebalo da popijemo "jednu rakijicu" pre jela?

Podeli vest

I dok se pre jela piju blago gorkasta pića s manje alkohola, pri kraju obroka valja poslužiti napitke koji će nam olakšati život nakon obilne hrane...

Drmnuti čašicu, dve rakije pre jela je uobičajen običaj kod Srba, ali ta navika ne podstiče apetit i ne poboljšava ukus jela. Naprotiv, može samo da ga pokvari, baš kao i varenje, što će vam signalizirati želudac, koji na ovaj način blago šokiramo. Ali ako popijete malo gorkog pića u malim gutljajima, nećete blokirati čulo ukusa, već ga pripremiti, isto kao što ćete stimulisati želudačne sokove.

Etikecija za stolom

Zbog toga, umesto jedne ljute "na eks", prema bontonu za stolom, mogu se piti biljna, gorka pića sa manjim procentom alkohola. Ne birajte ništa slatkasto u čaši jer biste mogli da izazovete gorušicu, pa takva pića sačuvajte za kraj, odnosno desert.

Inače, ispijanje gorkih napitaka pre jela radi podsticanja varenja datira još iz antičke Grčke, kada je otac medicine, Hipokrat, preporučio ritualno ispijanje aromatizovanog gorkog vina pre jela. Istorija beleži takav običaj i u drugim drevnim civilizacijama koje su koristile gorka, lagana alkoholna pića u istu svrhu, od Asiraca do Egipćana i Tatara.

Foto: Shutterstock

Aperitiv treba da bude blag i gorak

U novije vreme aperitiv je postao popularan krajem 18. veka, a posebno je zaživeo u Italiji. Pića kao što su vermut, martini i kampari vremenom su bila sve popularnija, a ubrzo su nastali i popularni špric, negroni i belini.

Šta je digestiv?

Digestivi se piju na kraju obroka da bi se stimulisala cirkulacija i poboljšalo varenje. I dok će Francuzi preporučiti neki konjak, dobru rakiju ili Chartreuse (kartuzijanski biljni liker), Italijani preferiraju rakiju od grožđa, gorki amaro, Fernet-Branco (gorki liker koji sadrži više od 40 biljaka i začina, poput aromatične smole, rabarbare, kamilice, kardamoma, aloje, šafrana, kantariona...).

Foto: Shutterstock

Slatka pića birajte nakon jela

Na kraju obroka Nemci nazdravljaju likerima kao što su Krauterlikor i Underberg, dok u Španiji i Portugalu dominiraju ojačana vina. Za koje god piće da se odlučite, budite nežni prema svom zdravlju.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Oko 52.000 građana neće moći da glasa na novoj već staroj adresi - Žarić Kovačević o posledicama zahteva opozicije
Izbori 2024

Oko 52.000 građana neće moći da glasa na novoj već staroj adresi - Žarić Kovačević o posledicama zahteva opozicije

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević izjavila je danas da posle izmena Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, koji je nedavno usvojen u Skupštini Srbije na inicijativu opozicionih poslanika, oko 52.000 građana neće moći da glasa na novoj već na staroj adresi, a da će oko 10.000 njih biti uskraćeno da izrazi svoju izbornu volju na izborima 2. juna.

16.05.2024

10:17

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija