• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

16.04.2024

21:59

Grci prodali "veru za večeru", Španci ostali dosledni! Evo kako je ko glasao u Savetu Evrope - bilo je i iznenađenja

Shuterstock/printskrin kosovo online

Politika

Grci prodali "veru za večeru", Španci ostali dosledni! Evo kako je ko glasao u Savetu Evrope - bilo je i iznenađenja

Podeli vest

Parlamentarna skupština Saveta Evrope dala je večeras zeleno svetlo za članstvo lažne države u ovoj organizaciji, što je u potpunosti suprotno međunarodnom pravu. U opštoj histeriji pritisaka da se Priština i pored kršenja prava na svakom koraku raskrči put ka EU, bilo je i onih poslanika SE koji su glasali u korist Srbije.

Osam predstavnika Španije glasalo je protiv izveštaja izvestioca Dore Bakojani koja je preporučila zeleno svetlo za tzv. Kosovo u Savet Evrope i tako je ova zemlja u potpunosti stala uz Srbiju i principe međunarodnog prava i poštovanja suvereniteta.  

Protiv su bila četiri poslanika iz Mađarske, dva sa Kipra, jedna Grkinja i jedan Nemac.

Takođe, protiv su glasala i dva poslanika iz Francuske i jedan Italijan. Crveni taster su naravno pritisli i članovi delegacije Srbije, njih sedmoro, ali i Maja Vukićević iz Crne Gore, kao i Snježana Novaković i Branislav Borenović iz Bosne i Hecegovine. To je ukupno 29 protiv. 

Bilo je i 11 uzdržanih i među njima jedan Crnogorac, šestoro Italijana i troje Moldavaca, te jedan Nemac.

Čak četvoro prestavnika Grčke, među kojima je i Bakojani, glasalo je za prijem, iako Atina ne priznaje tzv. Kosovo. Rumuni, nisu ni došli na glasanje, osim Julijana Bulaija koji je podržao Prištinu. Ni Jermeni nisu glasali. Obe zemlje ne priznaju tzv. Kosovo. 

Od konačnog prijema tzv. Kosovo deli još izjašnjavanje na Komitetu ministara 16. i 17. maja, a Srbija će pokušati da u malom manevarskom prostoru spreči ulazak Prištine. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija