• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

16.04.2024

18:51

Nikada se nećemo predati i pokoriti! Pantić-Pilja zagrmela u Savetu Evrope: Možda smo mala zemlja, ali za razliku od vas imamo integritet

SPS

Politika

Nikada se nećemo predati i pokoriti! Pantić-Pilja zagrmela u Savetu Evrope: Možda smo mala zemlja, ali za razliku od vas imamo integritet

Podeli vest

Šefica delegacije Srbije Biljana Pantić Pilja istakla je da bi se prijemom Kosova u SE otvorila Pandorina Kutija i da je izveštaj Bakojani dokaz da joj ništa ne znače teritorijalni integritet i suvereniteti država.

- Čestitala bi na onome što radite danas. Ućićete u istoriju kao neko ko je na brutalan način prekršio međunarodno pravo na kojem se zasniva Savet Evrope. Prijemom nečeg što nije država zaobilaze se pravila SE - podvukla je ona.

Pantić Pilja podsetila je da je prvi uslov uspostavljanje ZSO, što je međunarodna obaveza koju je Kosovo potpisalo pre 11 godina, i što je osnovni preduslov dijaloga.

-Ako dozvolite Kosovu da pristupi SE bez uspostavljanja ZSO, Zajednica nikada neće biti uspostavljena. Vi ste rekli i napisali da uspostavljanje ZSO smatrate neophodnim uslovom za zaštitu manjinskih prava. Zašto ne govorite o ljudskim pravima Srba na Kosovu i Metohiji. Od kada je Kurtijeva vlada na vlasti etničko čišćenje srpske zajednice je u toku. Masovni egzodus je u toku i 14 odsto Srba napustilo je Kosovo i Metohiju. Srbi su izloženi dnevnim napadima. A vi ne brinete za to. Prištinske vlasti hapse, plaše i pucaju na Srbe. Deset meseci zabranjuje se ulazak srpske robe na Kosovo, uklonjene su ćiriličke table, a dinar je zabranjen što ugrožava živote preostalih Srba - objasnila je ona.

Foto: informer.rs

 

Podsetila je da niko nije odgovarao za pokušaj ubistva dvojice dečaka proteklog Božića.

-A Vi ste odlučili da nagradite sve te jednostrane mere Prištine sa viznom liberalizacijom, prijemom u Nato i u SE. Ono što činite je presedan kojim otvarate Pandorinu kutiju. Pokazujete da vam teritorijalni inetgritet i suverneitet ništa ne znače. Status naše južne pokrajine jasno je regulisan Rezolucijom UN 1244 i Kosovo i Metohija će uvek biti deo Srbije. Možda smo mala zemlja, ali za razliku od vas imamo integritet i nećemo se nikada predati i pokoriti - podvukla je Pantić Pilja.

Ona je istakla da će Srbija razmotriti da li će ostati članica organizacije koja krši međunarodno pravo.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija