• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

21.04.2024

21:42

Vučić je otišao da se bori za očuvanje naše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti! Gosti Hit Tvita: Ako se ne izbori našim unucima će neko za 100 godina da govori da smo genocidan narod

TV Pink printscreen

Politika

Vučić je otišao da se bori za očuvanje naše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti! Gosti Hit Tvita: Ako se ne izbori našim unucima će neko za 100 godina da govori da smo genocidan narod

Podeli vest

U večerašnjoj emisiji Hit Tvit-a će se govoriti o raznim pritiscima sa kojima se država Srbija suočava.

Gosti Hit Tvita su direktor Muzeja genocida Dejan Ristić, šefica srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Biljana Pantić Pilja, bivši ambasador pri UN Branko Branković, narodni poslanik Radoslav Milojičić Kena.

Predlog broj 1 - Genocid

 

 

 

 

Branković je rekao da nije uobičajeno da bilo ko traži da neko povuče rezoluciju, posebno, kako kaže, u sadašnjoj situaciji kada se zna ko je podneo i zašto je podneo.

- Mi treba da pokušamo sve svakako - ističe on.

Foto: Printskrin/TV Pink

 

Kako kaže, sponzoru rezolucije se uvek uvlače pod kožu mnogima koji podnose istu, iz raznih političkih razloga onih koji to sponzorišu.

Ristić je rekao da se ovde radi o indukovanom pitanju, ponovnom pravljenju veštačke krize.

- Real politika trpi sve, pa samim tim trpi i negiranje istorijskih činjenica i konteksta. U Srebrnici se dogodio zločin protiv čovečnosti, ali ne i genocid. Nije postojala genocidna ni namera niti radnja - rekao je Ristić.

Kako kaže, sada se pokušava stigmatizacija čitavog jednog naroda i države, u kontekstu toga da se nadograđuju presude Haškog tribunala i da se nametne istorijski narativ koji bi bio zacementiran u UN.

- Ovde se krši i povelja UN, koja jasno kaže da se bezbednosna pitanja raspravljaju u Savetu bezbednosti - rekao je Ristić i dodao da se pokušava izbegavanje njih, svesno kršeći procedure.

Kako kaže, to sve krše vodeće zemlje zapadne demokratije. Dodaje da je na delu pravo jačeg.

- Naučna zajednica je aklamativno zauzela stav da se tamo nije dogodio Genocid - rekao je Ristić.

Ističe da to može da izazove domino efekat, gde će se razne grupe i sekte setiti zločina koji su izvršeni nad njima i da traže svoja prava.

- To je totalno obesmišljavanje genocida - ističe on.

Foto: Printskrin/TV Pink

 

Ristić je rekao da se ovde radi o istorijskoj etičkog stigmatizaciji jednog naroda, a ne o pravdi.

Ristić je rekao da se ovde radi o istorijskoj etičkog stigmatizaciji jednog naroda, a ne o pravdi. Dodaje da ovo otvara Pandorinu kutiju, a niko, kako ističe, ne može ni da zamisli šta može da se nađe u njoj.

Branković je rekao da je Haški sud ilegalan i njegove presude su nelegalne.

Pantić Pilja je rekla da je jasno da hoće Srbiji i srpskom narodu da stave etiketu genocidnog naroda. Dodaje da joj nije jasno zbog čega se ovo dešava i zašto je priča sada pokrenuta.

- Ova priča ne može da doprinese pomirenju, prave nove konflikte posle 29 godina. Mi nikada nismo rekli da se tamo nije desio zločin. Ali nije bilo genocida. Ni po jednoj osnovi to ne može da bude genocid - rekla je Pantić Pilja.

Foto: printskrin

 

Milojičić Kena je rekao da je ponosan na predsednika koji je otišao u Potočare i poklonio se žrtvama, a za uzvrat je jedva izvukao živu glavu.

- Time je napravljena razlika između nas koji osuđujemo sve zločine, i onih koji osuđuju samo svoje. Mi ovo možemo posmatrati iz dva ugla, političkog i pravnog. Ja sam neko ko misli da je Srbiji mesto u Evropi, ali nam oni sada izbijaju argumente iz ruku - rekao je Milojičić Kena.

Kako kaže, Vučić je otišao da se bori za očuvanje naše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Dodaje da ako se on ne bude izborio, našim unucima će neko za 100 godina da govori da smo genocidan narod.

Foto: printskrin

 

Milojičić Kena je rekao da dok se ovo sve dešava Lazović sedi u Bundestagu i ne sme da pita ništa o rezoluciji. Gospođa Tepić je, dodaje, potpisala da mi treba da se proglasimo genocidnim narodom. Dodaje da njih ne zanima ni narod ni rezolucija. Kako kaže, samo gledaju kako da dođu na vlast.

Branković je rekao da je ovo što se dešava u Ukrajini poslednji ekser u međunarodnom poretku. Dodaje da je NATO doktrina propala.

- Koliko god da rade, oni traže da nađu neki izgovor kojim bi se barem još malo zadržali u međunarodnom poretku. Onog trenutka kada stane rat u Ukrajini, svi lete sa vlasti - rekao je Branković.

Ristić je rekao da je ovo borba za istorijsku istinu, i da je zato bitno da budemo jedinstveni.

- Pitanje je da li ćemo uspeti, jer su u ovom pitanju ujedinjene najveće svetske sile - rekao je Ristić.

Pantić Pilja je rekla da Vučić ne može da okrene leđa i da ne priča sa jednom Nemačkom, Francuskom i Amerikom, dodaje da on njima kaže šta misli. Kako kaže, on njima direktno kaže šta misli, ističe da to njih zapravo i nervira, ali činjenice su na našoj strani.

- Ukoliko ovo usvoje zgaziće sve norme međunarodnog prava - rekla je ona.

Predlog broj 2 - Savet Evrope

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!
Live TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!

Poginuo je predsednik Irana. Proglašena petodnevna žalost u zemlji. Šta čeka Iran nakon pogibije Raisija? Zelenskom danas istekao mandat. Da li će i dalje biti predsednik Ukrajine. Međunarodni krivični sud zatražio hapšenje Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina u Gazi. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Dragan Vujičić i general Vinko Pandurević.

20.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija