• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer TV /Alo, Beograde

24.10.2023

14:52

(VIDEO) Pred njom i danas svi stoje mirno! Ovo niste znali o Milunki Savić!

Informer

Vesti

(VIDEO) Pred njom i danas svi stoje mirno! Ovo niste znali o Milunki Savić!

Podeli vest

Ime Milunke Savić, najodlikovanije žene u istoriji ratovanja s ponosom se pominje u Srbiji. Ovog meseca obeleženo je pola veka od njene smrti, a beogradska opština Voždovac, u kojoj je provela poslednje decenije života, najavila je podizanje spomenika u njenu čast.

U blizini njenog rodnog sela Koprivnice, u Jošaničkoj banji nalazi se memorijalni kompleks koji je podignut 1995. godine. Njena statueta u prirodnoj veličini ponosno stoji i kao nekad, štiti ceo kraj. 

Od 2020. godine posetioci mogu da obiđu i memorijalnu sobu u kojoj zahvaljujući autorima izložbe do detalja mogu da upoznaju njen vojnički i privatni život. 

Srpska Jovanka Orleanka kako su je prozvali Francuzi, stupila je u vojsku tokom Balkanskih ratova 1912. kao Milun Savić. Pretvarajući se da je muškarac zaštitila je brata od mobilizacije. Došla je odevena kao muškarac sa kratkom kosom, koju je ošišala, i povijenih grudi da se ne bi videlo da je žena. Ta tajna je otkrivena 1913. godine, kada je u Bregalničkoj bici ranjena u grudi...

U Prvom svetskom ratu učestvovala je kao žena, već iskusni borac. Bila je najbolji bombaš i komandant jurišnog voda, a unapređena je u čin narednika.

Imala je četiri ćerke od kojih je čak tri usvojila, a preminula je 1973. godine. Njeni posmrtni ostaci preneti su u Aleju velikana, 40 godina posle smrti...

Pogledajte šta je naš reporter zabeležio pri poseti memorijalnom kompleksu posvećenom Milunki Savić:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

U čast velike heroine! Milunka Savić dobija spomenik na ovoj beogradskoj opštini
Društvo

U čast velike heroine! Milunka Savić dobija spomenik na ovoj beogradskoj opštini

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković najavio je na obeležavanju 50 godina od smrti Milunke Savić u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu, da će na opštini Voždovac, gde je ona provela poslednje decenije svoga života, uz pomoć opštine i udruženja, i uz pokroviteljstvo predsednika Aleksandra Vučića, biti podignut spomenik toj znamenitoj ženi.

05.10.2023

17:00

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set