• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

27.04.2024

18:00

Divlja afrička kuga svinja: Ovo su nova žarišta, sprovodiće se eutanazija

rina.rs

Društvo

Divlja afrička kuga svinja: Ovo su nova žarišta, sprovodiće se eutanazija

Podeli vest

Zarazna bolest svinja "afrička kuga" pojavila se u okolini Kraljeva i Čačka, zbog čega je Ministarstvo poljoprivrede proglasilo sela Tavnik kod Kraljeva i Bresnicu kod Čačka zaraženim područjem.

To je saopštio koordinator na suzbijanju te bolesti Aleksandar Maksimović.
 

Kao ugroženo područje od svinjske kuge proglašeno je šest sela kod Kraljeva - Obrva, Cvetke, Miločaj, Lađevci, Mrsać i Bapsko Polje, te tri kod Čačka - Bečanj, Mrčajevci i Katrga.

Zaraženim područjem proglašena su i tri sela kod Knića, Bumbarevo Brdo, Žunje i Guncati.
 
Kraljevačko lovište "Ibar" proglašeno je područjem visokog rizika od zarazne bolesti "afričke kuge svinja".
Na zaraženom području sprovodiće se eutanazija svih svinja u gazdinstvima gde se potvrdi prisustvo zaraze, dok se na tom i ugorženom području zabranjuje premeštanje i prevoz svinja, sajmovi i izložbe životinja, prodaja hrane životinjskog porekla, kao i rad stočnih pijaca.
 
Zabrane i ograničenja na zaraženom i ugroženom području trajaće 40 dana od poslednjeg registrovanog slučaja zaraze "afričkom kugom svinja".
 
"Afričkom kugom svinja" ranije su bile zaražene svinje na teritriji Čačka početkom maja prošle godine i zaraza je trajala oko pola godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Svađe i rasulo u Feneru! Povod je Bata Mirković!
Fudbal

Svađe i rasulo u Feneru! Povod je Bata Mirković!

Turski mediji prenose da je predsednik istanbulskog velikana, Ali Koč (57) želeo u stručni štab da dovede i Zorana Mirkovića (52), ali da je trener Ismail Kartal (62) to odbio, što je dovelo do ozbiljnih nesuglasica.

10.05.2024

14:49

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija