• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

27.04.2024

16:00

Znate li zašto se svetla u avionu prigušuju? Nije ono što ste mislili

pexels.com

Putovanja

Znate li zašto se svetla u avionu prigušuju? Nije ono što ste mislili

Podeli vest

Mnogi veruju da stjuardese prigušuju svetla u avionu da bi putnici mogli da spavaju. Ali, ne radi se samo o tome.

Prigušivanje svetlaavionu neophodno je zbog važnog bezbednosnog razloga.

 - Svetla su prigušena kako bi vaš vid mogao da se što lakše prilagodi kako bi vam pomogao da evakuišete avion u slučaju nesreće - rekla je Sju Fogvel, stjuardesa jedne avio kompanije.

Naime, ljudskom oku je potrebno 10 do 30 minuta da se potpuno prilagodi mraku. Prigušivanje svetla omogućava putnicima da bolje vide podna svetla koja vode do izlaza u slučaju evakuacije.

Foto: pexels.com

svetla u avionu

 

Stjuardese će upaliti svetla i ako je dnevni let kako putnici ne bi bili "zaslepljeni" prilikom iskrcavanja. 

 - Podizanje zavesa tokom poletanja i sletanja olakšava stjuardesama da procene spoljne opasnosti, kao što je požar, koji bi mogli da ometaju evakuaciju - rekao je pilot Patrik Smit.

Ako se bilo šta desi tokom poletanja ili sletanja, vaše oči će biti prilagođene spoljašnjem svetlu, omogućavajući vam da reagujete brže, prenosi Travel and Leisure.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Novosadska policija rasvetlila ranjavanje iz decembra
Hronika

Novosadska policija rasvetlila ranjavanje iz decembra

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu rasvetlili su krivično delo teško ubistvo u pokušaju, počinjeno 9. decembra prošle godine i uhapsili dvojicu osumnjičenih, N. K. (56) i S. K. (27) iz ovog grada.

10.05.2024

12:04

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija