• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Lj.V.

17.04.2024

11:44

Da li je PSŽ konačno na pravom putu? Nije bio dovoljan samo novac, ostala su dva najbitnija koraka!

Tanjug/AP

Fudbal

Da li je PSŽ konačno na pravom putu? Nije bio dovoljan samo novac, ostala su dva najbitnija koraka!

Podeli vest

Fudbaleri Pariz Sen Žermena ubedljivom pobedom u gostima na Barselonom rezultatom 4:1 izborili su polufinale Lige šampiona.

Nije bilo lako pulenima Luisa Enrikea, došli su u Kataloniju sa golom zaostatka iz prvog meča (3:2), ipak uspeli su "sveci" da naprave podvig i plasiraju se u polufinale Lige šampiona, gde ih čeka obračun sa Borusijom iz Dortmunda.

LIŠENI OGROMNIH ZVEZDA I PRITISKA ZA USPEHOM

Pre 13 godina  tim je preuzela Uprava za investicije Katara i tada počinje ogroman uspon tima koji je pre toga bio samo dva puta šampion Francuske. U svom tom periodu na "Park prinčeva" su dolazile ogormone zvezde, od Zlatana Ibrahimovića, Dejvida Bekama, pa sve do Nejmara i Lionela Mesija.

Foto: EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

Dejvid Bekam Zlatan Ibrahimović

 

Čak devet puta su podigli trofej u domaćem šampionatu, ali u evropskim takmičenjima je i dalje vladala suša. Pre četiri godine  su igrali finale Lige šamiona, ipak tada je  minhenski Bajern slavio sa 1:0. 

Menjali su se treneri, fudbaleri, sportski direktori, svaka sezona je bila sve ambicioznija, ali nije se moglo titule najjačeg takmičenja starog kontinenta. PSŽ je imao sudbinu čuvenih Realovih "galaktikosa". Početko 21. veka madridski tim  je bio takođe krcat najvećim fudbalskim zvezdama, ali uspeha nije bilo.  

Foto: EPA-EFE/JOSE SENA GOULAO

Igrači PSŽ-a nakon izgubljenog finala Lige šampiona 2020. godine

 

Ove sezone se nije mnogo očekivalo Pariz Sen Žermena,  klub su napustili Lionel Mesi i Nejmar, a tokom cele sezone se priča o odlasku glavne zvezde Kilijana Mbapea, ipak brzonogi Francuz je još uvek tu i upravo je on bio jedan od glavnih aktera ovog uspeha.

 

Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Leo Mesi Nejmar

 

Dovedeni su Kolo Muani, Gonzalo Ramos, Usman Dembele, Lukas Ernadez i još nekolicina fudbalera, ipak nije se činilo da je to tim koji može do trofeja Lige šamiona.

Uspeo je Luis Enrike da složi sve kockice i čini se da je sada idelan prilika da se "ušati pehar" stigne na "Park prinčeva". Nakon više od decenije ogromnih ulaganja, sada s ekipom koja izgleda dosta skromnije planovi mogu da se ostvare.

Ipak, ima još da se igra, očekuje pulene španskog stručnjaka još dosta posla, ipak optimističan je španski stručnjak pred nove izazove.

Foto: profimedia

Slavlje igrača i stručnog štaba nakon meča

 

- Кao profesionalac, moram da radim svoj posao i mislim da sam učinio sve što sam mogao da pomognem svojim igračima. Sada smo u polufinalu - rekao je Enrike.

Bitno je napomenuti da je Enrike osvetio najteži poraz Pariz Sen Žermena za koji je sam zaslužan. Naime, katalonci su su savladali PSŽ rezultatom 6:1 u drugom meču osmine finala Lige šampiona, da stvar bude gora francuska ekipa je u prvom meču slavila sa 4:0. Na klupi Barselone je tada bio upravo Luis Enrike, ipak iako ga verovatno navijači u Parizu nisu voleli, sada su sigurno promenili mišljenje.

MBAPE - OD RAZMAŽENE ZVEZDE DO LIDERA TIMA

Status Kilijana Mbapea u Pariz Sen Žermenu je uvek upitan.  Mnogo se spekulisalo oko njega, više puta je bio na izlaznim vratima, a po pisanju najboljih fudbalskih insajdera od leta će biti član Real Madrida.

No, nakon spektakularnog izdanja i eliminacije Barse, oduševio je navijače francuskog giganta.

- Sanjam da osvojim Ligu šampiona sa ovim timom. Ponosan sam od prvog dana što sam u PSŽ-u, ne samo zbog dobrih trenutaka nego i zbog loših, kada je moj ponos bio ugrožen. Ipak, ponos igranja za ovaj klub, predstavljanje glavnog grada moje zemlje, to je nešto posebno za mene koji sam odrastao ovde! Sjajno je za jednog Parižanina iskusiti veče kakvo je ovo! Imamo još jedan korak pre finala na "Vembliju", tako da moramo da ostanemo mirni. Pobedili smo sjajan tim, ali i da smo izgubili bio bih ponosan! Ovu pobedu posvećujemo navijačima koji su došli da nas podrže, ali i onima koji su ostali kod kuće - rekao je emotivni Mbape posle pobede nad Barselonom na Olimpijskom stadionu.

Francuz je godinama glavna tema u fudbalskim kuloarima. Nije bio zadovoljan radom sportskog direktora Leonarda, vrlo brzo je Brazilac napustio funkciju.  Nije tajna da se nije mirisao ni sa bivšim trenerom Krisoferom Galtijeom, koji je dobio otkaz krajem prošle sezone.

 

Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Kilijan Mbape

 

Navodno mu nisu odgovarali pojedini saigrači, poput Nejmara, koji je minulo leta poptisao za Al-Hilal iz Saudijske Arabije. Mnogo toga nije bilo po volji kapitenu Francuske reprezentacije, a kada se situacija očistila i kada su svi koji mu nisu odgovarali napustili klub, onda je i on odlučio da nađe novu sredinu.

Navodno je sve sređeno i Kilijan Mbape će od leta postati novi član Real Madrida, ipak to ga nije sprečilo da sve od sebe na terenu. Kada su svi pomisli da će štedeti svoje resurse za "kraljevski klubu", on je počeo da briljira na terenu. U sinoćnjem meču protiv Barselone dva puta je zatresao mrežu i bio heroj svoje ekipe u pohodu na polufinale.

Foto: EPA-EFE/Alejandro Garcia

Kilijan Mbape

 

Dok svi s nestrpljenjem očekuju koji je sledeći korak u njegovoj karijeri, on je fokusiran da osvoji trofej Lige šampiona, a strateg "svetaca", Luis Enrikom izjavom posle plasmana među četiri najbolje ekipe Evrope je zagolicao maštu navijačima.

- Mbapeov ostanak u klubu? Čekamo svi da se gospodin Kilijan Mbape oglasi. Onda će sve strane dati svoja mišljenja. Ja moram ostati miran dok svi kažu svoje. Kao da smo u sudnici, a ja sam samo jedan od svedoka koji čeka saslušanje -  rekao je Španac i tako da tračak nade domaćim navijačima.

Videćemo da li će Francuz ostati na "Park prinčeva" ili će odlučiti da se zaputi ka "Santijago Bernabeu", ipak sada sigurno razmišlja o samo jednoj stvari kao i svi njegovi saigrači, a to je trofej Lige šampiona.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija