• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

15.04.2024

07:40

Rusi kreću! Zelenski se hitno oglasio usred noći! Alarmantno zaoštravanje situacije na frontu!

paparazzza / Shutterstock.com

Vesti

Rusi kreću! Zelenski se hitno oglasio usred noći! Alarmantno zaoštravanje situacije na frontu!

Podeli vest

Situacija na donjeckom pravcu postaje sve teža, priznao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski je 13. aprila najavio značajno zaoštravanje situacije na istočnoj liniji fronta zbog intenziviranja ofanzivnih dejstava Oružanih snaga Rusije, koje „postižu taktički uspeh“.

- Situacija na frontu tokom tako vrelog rata je uvek teška, ali ovih dana – a posebno u pravcu Donjecka – postaje sve teža - rekao je Zelenski u večernjoj video poruci.

Ranije je RIA Novosti objavila naredbu koju je potpisao glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine o jačanju discipline, iz koje proizilazi da ukrajinska vojna lica ne slušaju naređenja, prete komandantima, dezertiraju, napuštaju ratište i odbijaju da pucaju. U dokumentu je naznačeno nekoliko faza prevencije, otkrivanja i prevencije ovakvih prestupa – počev od trenutka mobilizacije ukrajinskih državljana za vojnu službu pa do ratišta.

Kako se navodi iz izveštaja ruskog Ministarstva odbrane objavljenog u petak, ukrajinske trupe su za nedelju dana izgubile više od 6.600 vojnika u svim pravcima, ruske jedinice su uništile 63 oklopna vozila i 130 neprijateljskih artiljerijskih oruđa. U pravcu Kupjanska ruska vojska je poboljšala položaj duž linije fronta, u pravcu Donjecka zauzela je povoljnije položaje, a na avdejvskom pravcu nastavila je da napreduje u dubinu odbrane neprijatelja.

Rusija je pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini 24. februara 2022. godine. Ruski predsednik Vladimir Putin nazvao je njen cilj „zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi zlostavljanju i genocidu od strane kijevskog režima“. On je naveo da je specijalna operacija iznuđena mera, Rusiji „nije ostavljena nikakva šansa da uradi drugačije, stvoreni su bezbednosni rizici tako da je bilo nemoguće odgovoriti drugim sredstvima“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija