• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

17.04.2024

13:39

Danas parlamentarni izbori u Hrvatskoj! Dobra izlaznost, glasali Plenković, Milanović, Pupovac...

Reuters

Balkan

Danas parlamentarni izbori u Hrvatskoj! Dobra izlaznost, glasali Plenković, Milanović, Pupovac...

Podeli vest

U Hrvatskoj se danas održavaju parlamentarni izbori. a do 11.30 sati na birališta je izašlo 24,18 odsto birača, što je šest odsto više u odnosu na izbore održane 2020. godine.

Prema informacijama Državnog izbornog poverenstva postoje županije u kojima je veća i manja izlaznost. Najveća je u izbornim jedinicama 6, 1 i 3, a najmanja u izbornim jedinicama 9 i 10. Među prvim glasali su premijer Hrvatske Andrej Plenković i predsednik Zoran Milanović.

Dijaspora, koja glasa od juče, najvrednija je bila u BiH, gde je izašlo gotovo 19 odsto birača, što je 40 odsto više nego na prethodnim izborima.

Foto: Reuters

Andrej Plenković

 

Izlaznost u odnosu na prošle izbore nešto je niža u Nemačkoj i Srbiji, podaci su DIP.

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac pozvao je danas sve birače, pripadnike srpske zajednice u Hrvatskoj da izađu na parlamentarne izbore i da traže roze listić u skladu sa svojim pravom i svojim izborom.

On je glasao nešto posle 10 časova na biračkom mestu broj 85 u mesnoj zajednici Vrbik u Zagrebu.
Pupovac je u izjavi novinarima nakon glasanja izrazio nadu da će rezultati izbora doneti najbolje Hrvatskoj, očekivanjima građana kao i da će pripadnici nacionalnih manjina uključujući srpsku, napraviti ''najbolji izbor u skladu sa svojim pravima i interesima''.

Foto: Reuters

Zoran MIlanović

 

Ocenio je i da je ova kampanja bila drugačija u odnosu na prethodne kada je reč o njenoj dužini, nepredvidivosti, datumu izbora, kao i zbog toga što, kako kaže, nije bilo ozbiljnog nadmetanja u političkim programima i političkim porukama.

Predsednik SDSS je rekao da očekuje da izlaznost bude veća nego pre četiri godine, ali da je teško proceniti koliko veća.

U Hrvatskoj se danas održavaju parlamentarni izbori, 11. po redu od proglašenja samostalnosti 1991. godine, a reč je o prvom od tri izborna ciklusa najavljena u ovoj godini, koja je zbog toga još nazvana ''superizbornom''.

Biračka mesta otvorena su u 7 časova, a biće zatvorena u 19 sati.
 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija