• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

29.04.2024

14:20

10 stvari u kući zbog kojih kijate! Nije samo prašina krivac

freepik

Zdravlje

10 stvari u kući zbog kojih kijate! Nije samo prašina krivac

Podeli vest

Doktorka Sara Kajat ističe da i parfemi, kao i plišane igračke takođe mogu izazvati kijanje.

Ljudi koji pate od alergija, očekuju da se bore sa njima tokom prolećnih i letnjih meseci, ali stručnjak je otkrio da u vašem domu vrebaju uobičajeni predmeti, koji takođe mogu dovesti do napada kijanja.

Dr Sara Kajat kaže da će osveživači vazduha, sobne biljke, pa čak i plišane, dečje igračke najverovatnije izazvati napad kijanja.

Sveće su čest uzrok respiratornih alergija, jer jak parfem može biti iritantan i može izazvati kijanje.

Grinje bujaju na toplim, prašnjavim mestima kao što su mekane igračke, jastuci i dušeci, dok se dlake kućnih ljubimaca često nakupljaju u tepisima, ćilimima i posteljini.

- Kuća bi trebalo da bude utešno mesto, ali za ljude sa alergijama, dom takođe može biti uzrok alergijskog rinitisa, medicinskog izraza za upalu nosnih šupljina, izazvanu nečim na šta ste alergični. Simptomi kao što su kijanje, svrab u nosu i začepljenost mogu poremetiti svakodnevni život, utičući na sposobnost da se lakše diše - navodi Sara.

Razultati istraživanja u kojem je učestvovalo 2.000 odraslih osoba, otkrilo da su dom (42 odsto), bašta (28 odsto) i krevet (23 odsto) najčešća mesta za pojavu napada kijanja.

Zanimljivo je da 84 odsto zapravo misli da njihovi napadi kijanja dolaze niotkuda, dok je 19 odsto imalo epizodu kijanja u kancelariji ili na radnom mestu.

Foto: freepik

kijanje

Pored ovoga, 35 odsto alergičnih osoba kaže da im je teško da dišu zbog simptoma.

U stvari, oni koji pate od ovih alergija čak su primorani da izbegavaju parfimerije (18 procenata) i prodavnice kućnih ljubimaca (15 procenata) kako bi sprečili ispade u javnosti.

Istraživanje je takođe otkrilo da je 52 odsto onih koji su se borili sa simptomima polenske groznice, jednostavno izbegavalo da izlazi napolje kada je nivo polena previsok, u proseku više od dva dana, prenosi TheSun.

- Postoje stvari koje možete učiniti da sprečite alergijski rinitis u kući, kao što je brisanje prašine vlažnom krpom, redovno pranje kućnih ljubimaca i njihove posteljine, korišćenje hipoalergenske posteljine i održavanje doma suvim i dobro provetrenim. Ako već imate simptome i tražite alternativu lekovima, upotreba prirodnog spreja za nos može biti efikasna i dobra opcija i za one koji pate od polenske groznice. Još jedan koristan metod je nošenje zaštitnih naočara za sunce, kako biste sprečili da polen uđe u vaš nos i oči - navodi doktorka.

Top 10 stvari u kući koje izazivaju kijanje:

sveže cveće

parfemi

osveživači vazduha

proizvodi za čišćenje

začini

ljubimci

kućne biljke

mirisne sveće

stare knjige

mirisni štapići


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija