• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. V.

16.04.2024

06:20

Na današnji dan: Partizan je postao šampion Evrope! Saletov skok i trojka za večnost (VIDEO)

kk partizan

Partizan

Na današnji dan: Partizan je postao šampion Evrope! Saletov skok i trojka za večnost (VIDEO)

Podeli vest

Košarkaši Partizana, pre tačno 32 godine, ostvarili su najveći uspeh u istoriji srpske klupske košarke - postali su šampioni Evrope.

Crno-beli su tog 16. aprila 1992. godine u Istanbulu u finalu tadašnjeg Kupa šampiona (danas Evrolige) pobedili španski Huventud sa 71:70 i to čuvenom trojkom Aleksandra Đorđevića tri sekunde pre kraja utakmice.

U dramatičnoj završnici u dvorani "Abdi Ipekči", Španci su vodili 70:68 deset sekundi do kraja i činilo se da Partizanu izmiču šampionski snovi. Ipak, tako nije mislio "Sale Nacionale". Koprivica je izveo loptu i dodao je Đorđeviću, koji je pretrčao skoro ceo teren, a onda na nekih sedam metara podigao se na skok-šut i gotovo iz nemoguće pozicije pogodio trojku na tri sekunde do kraja za istoriju i evropsku titulu. Dvorana u Istanbulu je eksplodirala, dok su igrači Partizana po terenu jurili svog heroja.

Foto: kk partizan

Aleksandar Đorđević pogađa trojku za titulu

Ekipa, koju je tada sa klupe predvodio tada debitant Željko Obradović, uz podršku legendarnog profesora Aleksandra Nikolića, ostvarila je najveći uspeh u domaćoj klupskoj istoriji, koji do danas niko nije mogao da ponovi. Partizan je tada postao najmlađi šampion Evrope i to sa prosekom igrača od 21,7 godina. 

Partizan - Huventud 71:70

Grad: Istanbul. Dvorana: Abdi Ipekči. Navijača 12.000. Sudija: Ruven Virovnik (Izrael), Filip Leman (Švajcarska). 

Partizan:  Đorđević 23, Danilović 25, Lončar 2, Stevanović 6, Šarić, Rebrača, Šilobad 4, Koprivica 4, Dragutinović 2, Nakić 5.

Trener: Željko Obradović

Huventud: Ruf, R. Đofresa 8, T. Đofresa 18, Viljakampa 13, Pardo, Tompson 5, Prisli 20, Morales 6, Martines, Ljorens.

Trener: Lolo Sajnc

Utakmica za evropskih vrh u Istanbulu počela je izjednačeno. Ekipe su se smenjivale u vođstvu, nijedna nije uspela da stekne osetniju razliku sve do pred kraj prvog poluvremena, kada je Partizan stekao plus - 40:36.

I u drugom poluvremenu nastavljena je velika borba, Huventud je prišao i na koš razlike, ali su tada crno-beli na pogon Đorđevića i Danilovića režirali seriju poena i odveli svoj tim prvi put na dvocifrenu prednost. Uspevali su Obradovićevi izabranici da održavaju vođstvo sve do završnice, kada se Huventud vratio u rezultatski u život i uveo meč u dramatičnu završnicu. Sve je tada stalo u deset sekundi. Španci su poveli košem Rafaela Dofresa, a onda je Đorđević uzeo loptu u svoje ruke i potrčao kao istoriji i besmrtnosti.

"Parni valjak" su do ogromnog uspeha predvodili Danilović sa 25 poena i Đorđević, koji je ubacio 23, uz šut za tri 5/7. Danilović je kasnije proglašen za najboljeg igrača završnog turnira (MVP). 

Šampionsku generaciju Partizana koja je i danas, 32 godine kasnije, zlatnim slovima upisana u istoriju domaće klupske košarke pored Đorđevića i Danilovića činili su i Nikola Lončar, Zoran Stevanović, Dragiša Šarić, Željko Rebrača, Mlađan Šilobad, Slaviša Koprivica, Vladimir Dragutinović i Ivo Nakić.

Partizanov put ka tituli

Kvalifikacije

Solnok - Partizan 65:92 (drugi meč 72:89)

Grupna faza

Кomodor Helder - Partizan 75:81 (drugi meč 77:111)
Partizan - RMP Mehelen 87:67 (72:86)
Partizan - FO Milano 86:70 (94:89)
Huventud B. - Partizan 79:76 (75:76)
Bajern 04 - Partizan 80:73 (69:93)
Partizan - Estudijantes 75:79 (72:75)
Aris - Partizan 75:83 (65:99)

Četvrtfinale

Partizan – Knor Bolonja 78:65
Knor – Partizan Bolonja 61:60
Knor – Partizan Bolonja 65:69

Polufinale

Partizan – Filips 82:75

Finale

Partizan - Huventud 71:70

 

Put crno-belih do evropske krune bio je od trnja do zvezda. Zbog sankcija koje su našoj zemlji uvedene zbog rata u Hrvatskoj, Partizan je u sezoni 1991/92 sve utakmice morao da igra van Srbije. Samo jedan meč je odigran u Beogradu, dok je ostalih 20 duela "parni valjak" dobio šansu da kao domaćin igra u predgrađu Madrida, mestu Fuenlabrada.

Crno-beli su prihvatili takvu šansu, spakovali se i otišli u srce Španije. Obradović i njegovi golobradi puleni ubrzo su stekli veliku naklonost lokalnih meštana, koji su iz meča u meč sve više podržavali sa tribina, doživljavali su beogradski klub kao da je njihov. Otuda se rodila i priča o "Partizanu iz Fuenlabrade", koja se već decenijama prepričava, a snimljeni su i brojni filmovi i dokumentarci. 

Partizan je tako grupnu fazu završio na četvrtom mestu sa učinkom od 9-5, pa se u četvrtfinalu ukrstio sa Knorom iz Bolonje (današnji Virtus). Posle tri dramatične utakmice, "parni valjak" je slavio sa 2:1 i prošao na fajnal-for.  

Na završnom turniru u Istanbulu prva prepreka bio je još jedan italijanski tim, Filips iz Milana, današnji Armani. Crno-beli su nadigrali rivala sa 82:75, a potom i zakazali finale sa španskim Huventudom, koje je završeno na trijumfalan način. 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija