• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Tv Front

16.04.2024

19:10

Dok Evropa i Bliski istok gore, na drugom kraju sveta se sprema pravi rat! NATO vrlo lako može biti uvučen

Shutterstock

Vesti

Dok Evropa i Bliski istok gore, na drugom kraju sveta se sprema pravi rat! NATO vrlo lako može biti uvučen

Podeli vest

NATO bi mogao biti uvučen u mogući sukob na Tajvanu ako bi bila napadnuta američka teritorija u Pacifiku, navodi se u izveštaju Odbrambenog fakulteta NATO objavljenom u ponedeljak (15. aprila).

Autor izveštaja, naučni saradnik Academia Sinica Džejms Li, tvrdi da ako Kina napadne američka vojna sredstva na Havajima, to može dovesti do pridruživanja NATO borbi ako se pozove na član 5 Severnoatlantskog ugovora.

Međutim, zavisilo je od toga da li su Havaji definisani. On je citirao definiciju Severne Amerike koju je dalo Odeljenju za statistiku UN kao da uključuje „cele Sjedinjene Države“, ali je rekao da teritorija Pacifika trenutno nije jasno određena.

Čak i kada bi se Havaji smatrali produžetkom kontinentalnog SAD, „Obim delovanja saveznika bio bi relativno ograničen“, rekao je on. Li je rekao da će Vašington verovatno pozvati NATO da sankcioniše Kinu ili zatražiti prisustvo u Indo-pacifiku kao što su Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Kanada za podršku regionalnim operacijama SAD.

Naučnik je preporučio da SAD i NATO formiraju tajvanski plan za vanredne situacije kako bi se izbegao „prozor ranjivosti u Evropi“.

NATO je ranije razmatrao uspostavljanje kancelarije za vezu u Tokiju kako bi olakšao saradnju sa Australijom, Japanom, Novim Zelandom i Južnom Korejom u regionu. Međutim, odložila je bilo kakvu odluku o planu.

Havaji su sedište Pacifičke komande SAD i u njemu se nalazi više od dest ključnih vojnih baza.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija