• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

16.04.2024

16:12

Kako je poginuo vojni specijalac? Pilot u penziji objasnio na koji način se izvodi vežba u kojoj je stradao otac troje dece!

printscreen

Vesti

Kako je poginuo vojni specijalac? Pilot u penziji objasnio na koji način se izvodi vežba u kojoj je stradao otac troje dece!

Podeli vest

Milorad Đošić, pukovnik pilot u penziji, govoreći danas o nesreći koja se dogodila na vojnom kompleksu Orešac, kada je jedan vojnik povređen, a drugi izgubio život prilikom izvođenja vežbe desantiranja, istakao je da je takav scenario nažalost deo obuke.

Zastavnik Mijodrag Tošković poginuo je juče tokom realizacije redovne vežbe aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu, a vojni pilot Milorad Đošić kaže da su pripadnici helikopterske jedinice najhrabriji ljudi u vojsci.

- Desantiranje je jedna od vrsta aktivnosti koje rade helikopterske jedinice gde ljudi, padobranci ili deo padobranske jedinice, odnosno deo desantnih jedinica da kažemo, izlaze iz helikoptera na jedan, drugi ili treći način, nakon čega rade borbene aktivnosti - objašnjava pukovnik Đošić.

- To je najzahtevniji zadatak desantnih jedinica. Desantne jedinice su najhrabriji deo vojske. Kod nas su to 72. i 63. padobranska brigada. To je elita vojske Srbije, odnosno srpske vojske - kaže pukovnik Đošić.

 

 

Objašnjava da se desantiranje izvodi na tlu i u vodi i da je to veoma opasan deo obuke.

- Međutim, krenulo je po zlu, ali to se dešava. Nažalost, to je deo obuke i desila se nesreća - kaže pukovnik Đošić.

Nalet vetra učinio da dvojica desanta ispadnu iz helikoptera, a Đošić ističe da vetar i te kako može da bude problem prilikom izvođenja ovih vežbi.

- Helikopter je na vetru kao jedan mali orah. Pogotovo ako su vetrovi jaki. Kada sam ja radio na vetru od preko 15 do 20 metara, leteli smo sa pitomcima. Meni i mojim kolegama je bilo smešno kada nam kažu da je vetar 12 metara. Mi smo sve računali u vazduhu. Moguće je da je bilo problema sa vetrom, pa su oni ispali ili nisu dobro seli, pa su ispali, ali ja to ne mogu sada da kažem. Komisija će utvrditi šta se zaista desilo - kaže pukovnik Đošić.

Kada je u pitanju organizacija akcije, uvek se radi po planu, kaže Đošić.

- Radi se po planu. To je nekada bilo svetinja, on se pisao velikim slovom i on mora da se ispuni i kraj, siguran sam da je rađeno po planu. Ne može se sada i sve odmah znati šta se desilo, to će utvrditi komisija - rekao je Đošić tokom medijskog istupanja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija