• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/ S. K.

29.03.2024

13:02

'Gledao sam sa 50 metara kako spašavaju pilota oborenog "nevidljivog" F117A! Puzao je po sremskom polju...'

Jaroslav Pap/Darko Dozet

Vesti

'Gledao sam sa 50 metara kako spašavaju pilota oborenog "nevidljivog" F117A! Puzao je po sremskom polju...'

Podeli vest

Ponos američke avijacije, lovac bombarder F-117A takozvani "nevidljivi" oboren je pre četvrt veka iznad Fruške gore, a ostaci letelice pale su u njive u ataru sremskog sela Buđanovci...Jedna novinarska ekipa bila je na licu mesta, a fotoreporter Darko Dozet seća se svakog detalja...

Avion je oborio 3. divizion 250. brigade Protivvazdušne odbrane Vojske Jugoslavije, koji su u 20.42 sati, uspeli da ga pogode sa zemlje sa dve rakete tipa "neva".
Međutim, iza scene odigravala se prava drama jedne novinarske ekipe, koja je bila na meti i naše "mrtve straže", ljutih Sremaca, ali i raketa zlikovačke NATO alijanse.

- Кada je nad Sremom, u ataru sela Buđanovci, oboren čuveni nevidljivi avion F117, ponos Amerike, kolega iz Tanjuga Igor Šaranović i ja uputili smo se na lice mesta iz Novog Sada. Prišli smo našom "Floridom" na nekih 200 metara,od mesta gde je pao "nevidljivi", ali se dalje nije moglo kroz oranje. Počela je kišica, ja sam se peške uputio ka avionu, koji je još goreo. Čuo sam glas vojnika: "Stoj, pucaću, pucaću, stani, pucaću”, međutim, ubeđen da radim pravu stvar i da ću objasniti vojniku ko sam i šta sam, da sam fotograf  Tanjuga, državne agencije, nastavio sam dalje – prića za Informer Darko Dozet, tada fotoreporter, čije su ratne fotografije objavljene u medijima širom sveta.

Foto: Darko Dozet

Darko Dozet tokom Nato agresije kao novinar Tanjuga bio je aktivan na terenu

 

Dozet dalje kaže da je nešto uspeo da uslika i udalji se, a da su mu kasnije rođaci iz obaveštajnih struktura vojske objasnili da je imao više sreće, nego pameti, jer vojnik ostavljen na “mrtvoj straži” nije pucao samo zato što se uplašio.

- Dok sam išao nazad ka automobilu, iz vojnog kamiona koji je bio sa strane nekih 50 metara, čuo sam da spominju dolazak NATO helikoptera. Bio sam ubeđen da to pričaju da bi me zaplašili i naterali u trk, pa da mi se grohotom smeju – nastavlja priču Darko Dozet.

 

Njihov automobil je bio zaglavljen kod kanala za navodnjavanje, a ubrzo su čuli i zvuk helikoptera. Naime, posle pada aviona i katapultiranja pilota pukovnika Dejla Zelka, američka spasilačka misija krenula je u akciju. U njoj su se nalazila tri helikoptera u pratnji šest aviona.

Foto: Jaroslav Pap

NATO bombarder je oboren, a za pilota koji se katapultirao ubrzo je došao helikopter koji se spustio na platformu za istovar repe

 

- Trougao od 200 metara, mi, F117 i izbetonirana platforma za istovar repe, na koju se jedan helikopter spustio, dok su dva ostala u vazduhu. Bio sam pored kola, svestan da je nemoguće zbog mraka da fotografišem, da blic ne smem da koristim da me ne pogode nekom raketom, a da to što je krckalo oko našeg automobila nije bila samo kiša, već da je pilot puzao do betona, jer su se i Amerikanci bojali sletanja u sremačko blato. Bio sam smiren, jer sam ispod mosta ošacovao veliku ukopanu cev idealnu za zaklon. Razum mi je govorio da njihov cilj nije nikakvo zadržavanje, već munjevito napuštanje našeg vazdušnog prostora i da će, ako niko ne bude reagovao, oni otići bez borbe. Tako je i bilo, pilot se samo neki sat kasnije obreo pred kamerama u italijanskoj bazi Avijano – kaže Darko.

 

Međutim, ni posle toga nije prošla opasnost za novinare Tanjuga, ali ovoga puta od Sremaca.
- Našu zaglavljenu "floridu" mogao je da izvuče samo traktor. Кrenuo sam u, sada već proslavljene Buđanovce i na pola puta do sela sreo "“nabarene" Sremce, koji su pošli da uhapse pilota, koji je već odavno bio kod svoje "kuće" u NATO bazi. Gledam ih, ja obučen kao piloti iz filma "Partizanska eskadrila", rekoh sebi, ovi nisu kao onaj vojnik, ovi će pucati, ovi ne znaju da sad piloti imaju "svemirska" odela. Pa zagrmeh iz daljine: Pomaže Bog, dobri ljudi! Garantovano pomisliše ovaj je i srpski naučio. Odradiše oni meni, kriveći glave i izoštravajući zamagljen pogled kompletan skener i shvatiše da sam "domaći" te nas ugostiše, izvukoše, popraviše automobil i otpraviše nas kućama kako dolikuje – zaključuje Dozet ovu zanimljivu priču o dogodovštinama sa i oko " nevidljivog".
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set