• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

29.04.2024

20:50

Putin ismeva NATO, šok izložba u Moskvi, ovako će Rusi proslaviti Dan pobede! Alijansa nikad nije bilo ovako ponižena!

Reuters

Vesti

Putin ismeva NATO, šok izložba u Moskvi, ovako će Rusi proslaviti Dan pobede! Alijansa nikad nije bilo ovako ponižena!

Podeli vest

Desetine zarobljenih zapadnih ratnih mašina, od nemačkih "leoparda 2" i "mardera", preko američkih "bredlija", do francuskih, britanskih, holandskih i turskih oklopnjaka, ali i drugih sistema, biće izložene u Parku pobede u Moskvi povodom proslave Dana pobede!

Reč je o tehnici i vojnoj opremi koju su zarobile ruske snage nakon što su je SAD i njeni saveznici iz NATO poklonili Ukrajini. U Alijansi su "pobesneli" su zbog izložbe u Moskvi i ističu da je reč o brutalnoj provokaciji i nameri Putina i Rusije da se rugaju Zapadu.

Atrakcija

Jedna od najvećih atrakcija svakako je tenk nemačke proizvodnje "leopard 2", koji je pronašao put do Parka pobede, gde se nalaze muzeji ratnih pobeda iz 1812. i 1945. godine. Prema video-snimcima objavljenim na društvenim mrežama, oklopnjak je zarobljen, relativno neoštećen, u blizini Avdejevke prošlog meseca. Oštećenja koja mu je nanela ruska vojska su zakrpljena i tenk je dopremljen u Moskvu, gde će "čudo nemačke ratne tehnologije" uveseliti stotine hiljada posetilaca izložbe!

Kolekcija u Moskvi je pojačana oklopnim transporterom M113 američke proizvodnje i borbenim vozilom pešadije "bredli", kao i nemačkim IFV "marderom" 1A3. Među trofejima su i oklopno vozilo IPR-765, holandska modifikacija američkog M113, a tu su i turski "kirpi" MRAP, kao i glavni ukrajinski borbeni tenk T-72 sovjetskog dizajna. Ukrajina je, procenjuje se, tokom sukoba sa Rusima izgubila stotine tenkova T72.

Na izložbi u Moskvi biće prezentovano i oklopno vozilo ukrajinske proizvodnje "Azovec". Inženjeri naklonjeni neonacističkom puku Azov stvorili su ga 2015. godine tako što su prepravili tenk T-64 iz sovjetske ere, ali je ovaj oklopnjak misteriozno nestao iz fabrike i nikada nije viđen na bojnom polju. Ruske snage su ga na kraju pronašle zakopanog u bazi bataljona u blizini Marijupolja.

'Abramsi' povučeni, ali su ih Rusi pronašli
i zarobili - biće važan deo izložbe u Moskvi

Ukrajina je povukla iz borbi američke tenkove "abrams" zbog toga što ih ruski dronovi stalno uništavaju, a postoji i strah da bi Putinova armada mogla da zarobi "ponos američke vojske". Ali... Rusi su za potrebe izloćbe u Moskvi ipak pronašli američki tenk "abrams", koji su prethodno uništili pa ga odvukjli sa ratišta kako bi ga pokazali u Moskvi. 
Komandant grupe snaga "Centar" Aleksandar Savčuk ističle da će tenk biti izložen na izložbi uništenog NATO naoružanja koja se priprema u Moskvi.
- Svi zainteresovani će uskoro moći da vide taj tenk na izložni u parku Pobeda u Moskvi - poručio je Savčuk, govoreći o izložbi neprijateljskog naoružanja i vojne opreme koju su ruski vojnici zaplenili tokom Specijalne vojne operacije, prenele su "RIA Novosti".
Prethodno je zamenik šefa generalštaba vojske SAD admiral Kristofer Grejdi rekao je da su tenkovi pomereni sa prve linije fronta, a da će Amerika raditi sa Ukrajincima na pronalaženju nove taktike za njihovo korišćenje.
Ruske snage dosad su uništile pet od 31 "abramsa", koje je Pentagon poslao Ukrajini prošle godine.

Na izložbi u Moskvi biće prikazani i zarobljeni britanski "haski" TSV, švedski CV 90, francuski AMX-10 RC i drugi. Sveukupno 30 oklopnjaka iz 12 zemalja biće izloženo kada izložba zvanično bude otvorena 1. maja, uključujući oružje koje proizvode ili isporučuju SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Češka, Švedska, Austrija i Australija.

Zapad pobesneo

Trofeji će biti izloženi tokom meseca maja, pošto zemlja obeležava Dan pobede 9. maja, godišnju proslavu trijumfa nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu. Posle toga neki od eksponata će verovatno završiti u Muzeju tenkova "Kubinka" u parku Patriot, izvan Moskve.

 

Mediji i analitičari na Zapadu, ali i NATO oficiri "pobesneli" su zbog izložbe zarobljene tehnike NATO u Moskvi. Oni smatraju da je reč brutalnoj provokaciji. Tako britanski "Dejli ekspres" piše kako se Putin i Rusija rugaju Zapadu.

- Izložba trofejnog naoružanja Alijanse tumači se kao podsmevanje Vladimira Putina Zapadu, i to samo nekoliko dana nakon što su se SAD i Velika Britanija dogovorile o izdvajanju dodatnih milijardi na ime vojne pomoći Kijevu - navodi se u članku.

SAD šalje ATACMS, rakete za PVO "patriot" i dronove

Vašington će Ukrajini u okviru velikog paketa pomoći, koji je nedavno odobren u Kongresu, dostaviti dodatne rakete "patriot" za PVO sisteme. Paket uključuje raketni sistem HIMARS, kao i dronove "svičblejd" i "puma", sisteme protiv bespilotnih letelica i artiljeriju.
Američki predsednik Džo Bajden odobrio je prošlog meseca tajnu isporuku najmanje 100 raketa dugog dometa Ukrajini. U pitanju su taktički raketni sistemi (ATACMS) s dometom do 300 kilometara, kojim Kijev može lako da pogodi teritoriju Rusije, najpre Krim.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Hoće li Vlada Crne Gore ostati pri svom stavu o Rezoluciji o Srebrenici? Mi nemamo bližeg naroda od crnogorskog, sa njima delimo istoriju! (VIDEO)
Live TV

Hoće li Vlada Crne Gore ostati pri svom stavu o Rezoluciji o Srebrenici? Mi nemamo bližeg naroda od crnogorskog, sa njima delimo istoriju! (VIDEO)

U Kotoru se održava samit na kome učestvuje i Srbija, a kome je prisustvovao i predsednik Aleksandar Vučić. Sa druge strane, vrh Crne Gore ostaje pri svom stavu o Rezoluciji o Srebrenici. Da li će preovladati čojstvo i čast ili će se dodvoravati zapadnim liderima? Na ovu temu u emisiji "Info veče " govorili su Željko Čurović, Savez Srba iz Crne Gore, Srđan Brac iz Centra za društvenu stabilnost i Vladimir Kljajić, politikolog.

16.05.2024

22:32

Da li je skandal u Slovačkoj bio teroristički akt? Napadač na premijera Fica pre deset godina osnovao udruženje protiv nasilja! (VIDEO)
Live TV

Da li je skandal u Slovačkoj bio teroristički akt? Napadač na premijera Fica pre deset godina osnovao udruženje protiv nasilja! (VIDEO)

Nakon jučerašnje pucnjave u kojoj je teško ranjen premijer Slovačke, napadač je uhapšen, a policija ga je optužila za pokušaj ubistva. Premijer se nalazi u bolnici u teškom zdravstvenom stanju. O ovoj, ali i o drugim važnim temama govorili su gosti emisije "Rat uživo", novinar Žarko Rakić i Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodina. Uživo u program uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost.

16.05.2024

19:36

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija