• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

16.04.2024

14:22

Glavni javni tužilac najavio žalbu: "Nisam zadovoljan visonom kazni za huligane"

Informer

Vesti

Glavni javni tužilac najavio žalbu: "Nisam zadovoljan visonom kazni za huligane"

Podeli vest

Petorica optuženih navijača Crvene zvezde, kojima se pred Višim sudom u Beogradu sudilo zbog paljenja kombija punog navijača Partizana 16. aprila 2022. godine u ataru sela Markovac kod Mladenovca, proglašeni su krivima.

Sva petorica optuženih za paljenje kombija, kako saznajemo, dobila su jedistvenu kaznu od po četiri godine zatvora, novčanu kaznu od po 120.000 dinara i po tri godine mere zabrane prisustvovanja Zvezdnim utakmicama. 

Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, Nenad Stefanović, rekao je za Kurir da je zadovoljan osuđujućom presudom protiv huligana, ali ne i visinom kazni i dužinom izrečene mere, imajući u vidu bezobzirnost koju su tom prilikom okrivljeni pokazali nad mladim ljudima u kombiju.

Stefanović je najavio da će tužilaštvo uložiti žalbu po prijemu pisanog otpravka presude, podsećajući da je postupajući tužilac u ovom predmetu u završnoj reči sudu predložio da optužene osudi na jedisntvene kazne zatvora od po osam godina, novčanu kaznu od po 400.000 dinara i meru zabrane prisustvovanja određenim utakmicama od po pet godina.

Suština insistiranja na oštrim sankcijama prema huliganima, koji se predstavjaju kao navijači, jeste generalna prevencija, odnosno sprečavanje nasilničkog ponašanja u društvu, pogotovo na sportskim manifestacijama - naglaiso je glavni tužilac.

Foto: N.R.

 

Podsetimo, petorici okivljenih se sudilo za krivična dela nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi i izazivanje opšte opasnosti.

Optužnim predlogom njima se na teret stavljalo da su 16. aprila 2022. godine oko 22 časa, nakon derbija između FK Crvena zvezda i FK Partizan, u ataru sela Markovac, kao navijači Crvene zvezde, preprečili put kombiju koji je prevozio navijače protivničkog tima.

- Po izlasku iz svojih vozila, osumnjičeni su stavili maske na lica i kapuljače na glave i krenuli prema kombiju. Kamenicama i drugim predmetima su razbili sva stakla na kombiju, a potom ubacili zapaljene baklje u unutrašnjost kombija. Pritom je jedan napadač kroz polupan prozor palio tapacirani krov u kombiju - navodi se u optužnici:

Foto: N.R.

 

- Pošto se zapalila unutrašnjost kombija, u kojem je bilo devet oštećenih, oni su pokušali da napuste vozilo, ali im je jedan od napadača to onemogućavao, držeći vrata vozila sa spoljne strane. Kombi se zapalio od ubačenih baklji, nakon čega su napadači otišli, a oštećeni su uspeli da napuste kombi i pobegnu u obližnju njivu.

Vozilo koje je bilo zahvaćeno vatrom ubrzo je eksplodiralo. U ovom incidentu četiri osobe iz kombija zadobile su lake telesne povrede.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija