• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

16.04.2024

15:26

Petković sa nemačkom ambasadorkom: Priština svakodnevno generiše nove krize!

Pedja Milosavljević

Politika

Petković sa nemačkom ambasadorkom: Priština svakodnevno generiše nove krize!

Podeli vest

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorkom Savezne Republike Nemačke u Republici Srbiji, Nj.E. Anke Konrad, sa kojom je razgovarao o sve težem položaju srpskog naroda u pokrajini, gde, kako je naveo, Priština umesto normalizacije i deeskalacije situacije svakodnevno generiše nove krize na terenu.

 Petković je istakao da režim u Prištini, na čelu sa Aljbinom Kurtijem, ne pokazuje minimum spremnosti na ikakvo kompromisno rešenje u okviru dijaloga koji se vodi u Briselu, već da jednostranim i nasilnim merama svakodnevno ugrožava egzistenciju srpskog naroda na KiM s ciljem njihovog krajnjeg egzodusa sa ovih prostora, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

- Priština to pre svega sprovodi kroz zabranu upotrebe dinara i ukidanje platnog prometa sa centralnom Srbijom, što je ugrozilo isplatu plata, penzija i socijalnih davanja Srbima, kao i funkcionisanje srpskih institucija na KiM - naveo je Petković.

Foto: printscreen

 

Direktor Kancelarije za KiM je istakao da će se u petak navršiti 11 godina kako Priština nije ispunila osnovnu obavezu proisteklu iz Briselskog sporazuma, da formira Zajednicu srpskih opština, kroz koju je predviđena finansijska podrška Srbima i srpskim institucijama od strane Beograda.

- Za sva svoja nedela, teror, fizičke i institucionalne napade na Srbe i srpsku decu, skrnavljenje srpskih svetinja i grobalja, nelegalnu eksproprijaciju, protivpravna hapšenja, Priština je nedavno nagrađena viznom liberalizacijom, statusom pridruženog člana u Parlamenarnoj skupštini NATO, a sada vidimo i nastojanja da se takozvano Kosovo uvede u Savet Evrope, što predstavlja flagrantno kršenje svih uslova i principa na kojima počiva ova organizacija - naglasio je Petković.

On je poručio da će se Beograd tome snažno usprotiviti, ali i da će nastaviti da se zalaže za očuvanje regionalne stabilnosti i rešavanje svih problema na relaciji Beograd-Priština dijalogom i političkim sredstvima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija