• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.04.2024

14:12

Milićević: Rezolucija o Srebrenici vraća Srbiju unazad 10 godina!

Maša Banđur

Politika

Milićević: Rezolucija o Srebrenici vraća Srbiju unazad 10 godina!

Podeli vest

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Đorđe Milićević izjavio je danas da Rezolucija o Srebrenici u UN vraća Srbiju unazad 10 godina kada je već pokušano usvajanje takve rezolucije, a kada je u Savetu bezbednosti UN Rusija uložila veto.

On je za Tanjug rekao da ovog puta nisu želeli da to bude u SB UN već u Generalnoj skupštini UN, smatrajući da tu mogu da obezbede dvotrećinsku većinu.

- Sve odluke koje se donose u međunarodnim organizacijama su mimo svih pravila, procedura, principa, statuta organizacija a usmerene su upravo protiv Srbije. Može se desiti da imate glasanje da nije neophodna dvotrećinska većina, već prosta većina. Ta prosta većina znači ne broje se glasovi i ne računaju se glasovi uzdržanih, tako da ona može da bude usvojena i sa 10 glasova - objasnio je ministar.

Milićević je istakao da je najsramnije što su predvodnici ove rezolucije Ruanda i Nemačka za koju se zna šta je počinila tokom prvog i drugog svetskog rata, napomenuvši da unutar UN ne postoji ni jedan akt koji govori o genocidu koji je Nemačka počinila tokom Drugog svetskog rata.

- Teško je govoriti i baviti se procenama da li će rezolucija biti usvojena ili ne. Situacija je veoma teška kao što je to predsednik Srbije jasno rekao, veliko je lobiranje od strane centara moći kojima je stalo da uz neke islamske države ta rezolucija o Srebrenici prođe - naveo je on.

Foto: Pedja Milosavljević

 

Prema Milićevićevim rečima, Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, državno rukovodstvo i Vlada Srbije su formirali timove koji intenzivno rade i napravili jasan plan delovanja u smislu političkih i diplomatskih aktivnosti.

- Vučić je konkretno kada je reč o Savetu Evrope uputio pismo 14 lidera EU, imajući na umu specifičnosti zato što postoje države koje su priznale nezavisnost Kosova, imate države koje nisu priznale nezavisnost Kosova, i ukazao na ono što jeste trik od strane tzv Kosova a to je uslov koji su morali da ispoštuju kada je reč o SE, ZSO, a oni sada žele da predstave nacrt - izjavio je on.

Ukoliko Srbija bude nestalna članica Saveta bezbednosti UN, Milićević kaže da to znači da će Srbija moći da pokreće rezolucije o genocidu koji je počinjen u Kraljevu, Kragujevcu, Šumaricama, Jasenovcu.

- Mere reciprociteta, borićemo se onako kako se i oni bore ali kroz istinu i pravcu, nikako sila. Na našoj strani su istina i pravda, a njihovoj je sila i to koliko će neko primeniti silu, a koliko ne. Doćiće trenutak kada će međunarodno pravo, koje je danas u sunovratu, morati da se poštuje. Jednom učinjena nepravda je pretnja pravdi svuda ako govorimo o međunarodnom pravu - ocenio je ministar.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija