• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir

16.04.2024

13:24

Alarmantni rezultati istraživanja: i deca mlađa od 11 godina stupaju u seksualne odnose

Shutterstock

Društvo

Alarmantni rezultati istraživanja: i deca mlađa od 11 godina stupaju u seksualne odnose

Podeli vest

Ukupno 16,9 odsto anketiranih učenika i učenica prvog razreda srednjih škola u Srbiji izjavilo je da je već stupilo u seksualne odnose.

Da stvar bude alarmantnija čak 22,6 odsto njih navelo je da je nevinost izgubilo sa 11 godina, pa čak i manje!

Ovo su pokazali rezultati istraživanja ponašanja u vezi sa zdravljem dece školskog uzrasta u Srbiji 2022. godine koje je sproveo i pre nekoliko dana objavio Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO), Ministarstvom zdravlja i Ministarstvom prosvete.

- Kada je reč o seksualnoj aktivnosti učenika i učenica prvog razreda srednje škole, njih 16 odsto je izjavilo da je stupilo u seksualne odnose - 30,1 odsto dečaka u odnosu na 7,7 odsto devojčica. Takođe, učestalost učenika koji pohađaju gimnaziju, a koji su imali seksualni odnos bila je manja u odnosu na celu ispitivanu populaciju učenika prvog razreda srednje škole (12,2 odsto učenika gimnazije u odnosu na 16,9 odsto ukupne populacije) - navodi se u istraživanju.

Najveći broj učenika i učenica prvog razreda srednje škole - 41,3 odsto je, kako se navodi u istraživanju, prvi seksualni odnos imalo u 15. godini, a 14,5 odsto je nevinost izgubilo sa 14 godina, 4,7 odsto sa 13, tri odsto sa 12 godina, a 22,6 odsto je imalo 11 ili manje godina.

Na pitanje da li su koristili kondom pri poslednjem seksualnom odnosu, nešto manje od dve trećine (64,5 odsto) učenika i učenica je odgovorilo potvrdno, 24,7 odsto je odgovorilo da nije, a zabrinjavajuće je da je čak 10,8 odsto odgovorilo da ne zna.

HPV vakcina od devete godine

Rano stupanje u seksualne odnose sa sobom nosi brojne rizike po zdravlje, a stručnjaci poslednjih godina posebno savetuju da se deca vakcinišu HPV vakcinom koja, prema istraživanjima, u 90 odsto slučajeva sprečava rak grlića materice i penisa. Ova vakcina je od 2022. u Srbiji besplatna i mogu je primiti dečaci i devojčice od 9 do 19 godina. Preporučuje se da se vakcina primi upravo u uzrastu od devet godina i da je prime i dečaci i devojčice.

HPV su obezbeđene i za studente, a među njima vlada veliko interesovanje.

Većina ispitivanih učenica (73,7 odsto) nije koristila pilule za kontracepciju pri poslednjem seksualnom odnosu, ali ima i 13,2 odsto srednjoškolki koje je prijavilo da pililu koristi.

Deca ni sa 15 godina nisu dovoljno socijalno i emotivno zrela za stupanje u seksualne odnose, a kamoli sa 11, smatra školski psiholog Branka Tišma.

- Deca uzrasta od 10 i 11 godina često različite fizičke kontakte i dodire doživljaju kao seksualne odnose, te moguće da je procenat nešto niži, a ako nije to u pitanju - onda je to stvarno zabrinjavajuće. Rano je i za one sa 15 godina. Teško je reći kada je pravo vreme, ali bi možda donja granica ipak trebalo da budu viši razredi srednje škole - kaže Tišma i dodaje da mladi, međutim, danas trpe vrlo jak spoljašnji pritisak koji utiče na njihovu odluku za ranije stupanje u odnose:

- Oni su izloženi sadržajima koji često nisu prilagođeni njihovom uzrastu i gde se bliskost brka sa seksualnim odnosima - objašnjava, dodajući da bi roditelji, bez pritska i osude, trebalo da više razgovaraju sa decom.

Ovo istraživanje je sprovedeno u 101 osnovnoj i srednjoj školi u Srbiji u drugom polugodu školske 2021/22, odnosno u 198 odeljenja petog i sedmog razreda osmoletke i prvog razreda srednje škole, odnosno na uzorku od 3.962 učenika. U prvim razredima srednjih škola u proseku svake godine ima od 62.000 do 65.000 učenika.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pokrenut totalni udar na Vučića! Jovanović: Dokle god imamo hejterske opozicione medije, znamo da smo na pravom putu! (VIDEO)
Live TV

Pokrenut totalni udar na Vučića! Jovanović: Dokle god imamo hejterske opozicione medije, znamo da smo na pravom putu! (VIDEO)

Šta će biti sa Republikom Srpskom? Da li spremaju novu Oluju na Kosovu i Metohiji? Aleksandar Vučić napadnut je sa svih strana. Kampanja mržnje još je jača od kad je pomereno glasanje o sramnoj rezoluciji o Srebrenici. Sa kakvim se pritiscima suočava Srbija u "Info danu" govorili su Boško Vasiljević, sturčnjak za srpsko-ruske odnose i analitičar Veljko Jovanović.

29.04.2024

16:10

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija