• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Telegraf

28.04.2024

09:43

Ni pozivi za maturu nisu što su nekada bili! Nećete verovati kakav odgovor je dobio ovaj dečak

V. J.

Društvo

Ni pozivi za maturu nisu što su nekada bili! Nećete verovati kakav odgovor je dobio ovaj dečak

Podeli vest

Maturske večeri trebalo bi da budu smisao druženja i zabave, a sve češće se svode na brendiranu odeću i skupocene automobile, preteranun šminku i nakit. Generacija Z, svakodnevno nas baci u rebus materijalističkim prohtevima, a njihovi izazovi su sve veći zalogaj za roditelje koji žele da im ispune svaku želju, pa nas je tako jedna objava malo je reći, ostavila bez teksta.

Na društvenoj mreži X povela se velika polemika oko objave jedne majke koja je potražila pomoć. Naime njen sin bi uskoro trebao da ode na maturu i kako pravila nalažu pitao je jednu drugaricu iz odeljenja, da mu bude pratilja, potom je devojčica rekla kako mora da razmisli, a zatim je usledio veliki šok. Devojčica mu je posle tri dana odgovorila pitanjem:

- Sa kojim kolima si hteo da dođeš po mene? Da znam, imam i drugih ponuda? - pisalo je u objavi.

Možemo samo pretpostaviti kako se dečak osećao u tom trenutku.

Međutim, ovakvih objava na društvenim mrežama ima na pretek, svakodnevno možemo naići na slične sadržaje. Deluje da se iz godine u godinu roditelji susreću sa sve većim izazovima i zahtevima koje njihova deca žele.

Skupe glamurozne haljine, koje imaju vrtoglave cifre, zatim brendirane torbice pa sve do iznajmljivanja limuzine za matursko veče, kako bi se istakli i svrstali u određeni stalež, a zapravo realnost je potpuno drugačija. Te tako saznali smo za još jedan slučaj, a to je da devojčice sve više žele da nose skupocene torbice na ovaj dan, a u tome im pomaže novi biznis koji se pojavio.

Za nekih 200 - 300 evra možete iznajmiti markiranu torbicu za jedan ili koliko god da vam treba dana i mlade devojke misle da je problem rešen.

Međutim, roditeljima je to samo jedna muka više, s obzirom  da je kod većine to polovina plate,  a gde su i druge stvari koje su potrebne kako bi zasijale na crvenom tepihu svoje maturske večeri.

Kod momaka situacija je dosta izazovnija, adolescentne godine, buntovnicima je u glavi da izađu iz što boljeg automobila, jer će na taj način dobiti što veću pažnju i poglede devojčica, međutim za iznajmljivanje nekog automobila cene su dosta veće od ženskih torbica.

Pitali smo predsednicu udruženja "Roditelj" Gordanu Plemić da nam za Telegraf.rs pojasni ove pojave kod adolescenata, a ona nam je rekla da su upravo ovakve situacije plodovi našeg društva, da mi što pre moramo da se menjamo kako bi i budućim generacijama bilo bolje. Pogrešno je gajiti materijalno, nasilje i degradirajuće sadržaje, a da se sa decom mora svakodnevno pričati.

- Ovakvih stvari uvek ima, mada uvek je i bilo samo su se prohtevi povećavali. Za ovakvo ponašanje krivo je društvo, jer smo sami dali prostora da se ovakve stvari dešavaju. Mladi ljudi sve vide, sve čuju, na društvenim mrežama plasiran je raznorazni sadržaj. Mi moramo da učimo kao društvo, da se svi pobrinemo da takve stvari ne budu neki ideal, već da prave vrednosti vratimo na pravi put. Mi gajimo materijalno, nasilje, ali bi to trebalo što pre da promenimo. Kada govorimo o roditeljima, neophodno je da razgovaramo sa svojom decom, naravno svakodnevno ne samo kada se neki problem dogodi, jer oni moraju da imaju poverenja u nas. Bilo bi dobro da ih pitamo šta bi oni uradili, šta oni misle o konkretnom odgovoru i na taj način date njima prostora da odluče - istakla je Gordana Plemić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Partizan sa Realom u finalu Kupa šampiona (VIDEO)
Fudbal

Na današnji dan: Partizan sa Realom u finalu Kupa šampiona (VIDEO)

Na današnji dan, 11. maja 1966. godine na stadionu "Hejsel" u Briselu, odigrano je finale Kupa evropskih šampiona između Partizana i Real Madrida. Ekipa iz prestonice Španije je savladala crno-bele rezultatom 2:1 i tako postala šampion Evrope 1966. godine, dok je klub iz Humske poneo vicešampionsku titulu.

11.05.2024

06:20

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija