• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

21.04.2024

09:56

Roditelji maturanata na mukama! Za proslavu keširaju i do 1.000 evra, evo šta sve deca traže

Shutterstock

Društvo

Roditelji maturanata na mukama! Za proslavu keširaju i do 1.000 evra, evo šta sve deca traže

Podeli vest

Proslava mature ili "matursko veče" tradicionalno se uz muziku i veliko slavlje na kraju srednje pa i osnovne škole obeležava širom Srbije na kraju srednjih škola.

Dok je ne tako davno za ovo veče bilo potrebno samo se obući malo drugačije nego svaki dan u školi i poneti dobro raspoloženje, danas osim rezervacije paprenih aranžmana i sve ostalo se plaća mnogo više, od minimalnih 200 evra, a neretko više od 1.000 evra.

Završetak školske godine je iza ćoška, a najveću muku muče roditelji velikih maturanta, jer kad se na papir stave svi obavezni troškovi njihovog školarca, porodici sa prosečnim primanjima može pomoći jedino kredit.

U slučaju da su pod istim krovom dva maturanta, finansijski izazov za roditelje je noćna mora.

Haljina se u beogradskim buticima može naći od vrlo povoljnih cena pa do nezamislivo skupih komada. Cene se kreću od 3.500 dinara, do 30.000 i više dinara.

Obuća je nešto povoljnija, pa tako za cipele ili sandale treba izdvojiti od 3.500 dinara do iznad 12.000 dinara.

Neizostavni deo odevne kombinacije devojaka je svakako torbica, i njihova cena se kreće od 3.500 dinara do 4.500 dinara ali i iznad 100 evra.

Profesionalna šminka za veliku maturu, naplaćuje se od minimum 2.000-2.500 dinara pa do 8.000 dinara i više.

Što se tiče frizure, u salonima se cene kreću od 1.700 do 5.000 dinara, a u zavisnosti od toga šta želite cena može biti i viša.

Bitan detalj u svemu je naravno manikir, a cene ovih usluga kreću se od 1.500 dinara pa do 3.000 dinara.

Kada govorimo o sređivanju momaka za matursko veče situacija nije nimalo jednostavnija, i čak je i skuplje.

Foto: Shuterstock

 

Prosek cena svečanih odela se kreće od 10.000 dinara pa do 18.000 dinara. Odelo se ne može nositi bez košulje, a za nju je u beogradskim buticima potrebno izdvojiti od 3.000 dinara do više od 6.000 dinara.

Što se tiče obuće, elegantne cipele za muškarce koštaju od oko 7.500 dinara, pa do 15.000 dinara i više. Cene kaiša kreću se u rasponu od 2.000 do iznad 5.000 dinara; kravata ili leptir mašna mogu se kupiti za manje od 1.000 dinara, a cena im ide i po nekoliko hiljada.

Takođe, mnogi maturanti za odlazak na matursko veče iznajmljuju limuzine i druge luksuzne automobile, a iznajmljivanje na sat vremena košta minimum 100 evra.

Što se tiče samih proslava prosečna cena ponuda za koju se opredeljuju đaci i roditelji oko 9.500 dinara. Idu i do 10.500 dinara.

Na učenicima i roditeljima je da ove cene prihvate ili odbiju, ali još uvek nije bilo slučajeva da se to desi, uglavnom jer je moguće plaćanje na više rata.

U ponudi se nalaze švedski sto i neograničena bezalkoholna pića, zabavna muzika, dva bedna koja animiraju maturante. Obezbeđeno ima je fotografisanje, ali i oni sami mogu da se fotografišu - kaže Ljubiša Ćurčić iz jedne beogradske agencije.

On je dodao da svaki učenik dobije USB sa snimkom proslave, i da je ponuda u školama sa kojima sarađuju poslata još početkom februara a da su odgovori počeli da stižu već krajem istog meseca.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Nafta i gas iz Rusije nesmetano teku u EU - i to legalno! A, licemeri iz Brisela i od Srbije traže da uvede sankcije Moskvi!
Može li podlije

Nafta i gas iz Rusije nesmetano teku u EU - i to legalno! A, licemeri iz Brisela i od Srbije traže da uvede sankcije Moskvi!

Ruska nafta ulazi u EU preko Turske. I to je u potpunosti u skladu sa zakonom zahvaljujući određenim rupama u politici sankcija EU, Glavni mehanizam koji omogućava takvo snabdevanje je mogućnost uvoza u Evropsku uniju goriva koje je pomešano i preimenovano na takav način da nije klasifikovano kao proizvod ruskog porekla, piše Politiko.

16.05.2024

07:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija