• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

16.04.2024

18:16

Đinđić je platio glavom zbog izjava o Kosmetu! Vremenom ćemo se vratiti na Kosovo! (VIDEO)

Tanja Andric

Live TV

Đinđić je platio glavom zbog izjava o Kosmetu! Vremenom ćemo se vratiti na Kosovo! (VIDEO)

Podeli vest

Profesor dr Ivan Pajović i profesor dr Boris Bratina gostovali su emisiji "Info dan" na Informer TV i govorili o trenutnoj situaciji na Kosmetu.

Pajović otkriva da je ideja takozvane države Kosovo stvorena još za vreme vladavine Josipa Broza Tita i Milovana Đilasa.

- Otvoreno kažem da će doći momenat kad će možda i hegemon klonuti i vratićemo se na svoju teritoriju. U formiranju Albanije su učestvovale Austrougarska i Italija, upravo u interesu protiv toga da Srbija izađe na more. Za vreme "titoizma" je bilo jasno da se u nekoj perspektivi Kosovo vidi upravo kao deo Albanije. Da li je to trebalo da bude poklon Albancima ili način da se Albanija motiviše da uđe u "Balkansku federaciju"? Sad vidimo vrlo interesantan kontinuitet neprijateljstva Austrije i Italije, potom komunističke nomenklature i današnjih hegemona koji rade to isto. Očigledno je da nekome to što nismo mali narod, znači da smo suviše veliki. Hoće da nam potkreše istorijske teritorije da bi u regionu napravio ravnotežu nemoći - kaže Pajović.

Zoran Đinđić je u svom poslednjem intervjuu govorio o Kosovu i na taj način, praktično, gurnuo Zapadu prst u oko.

Ubeđen sam da je on platio glavom, između ostalog, upravo zbog te izjave. Ubijen je otprilike nedelju dana nakon što je dao tu izjavu. Ubeđen sam da je scenario sličan kao onaj sa Kenedijem. On je talasao protiv takozvane duboke države. Smatra se da ga je hegemon doveo na vlast i da je morao da pokaže apsolutnu poslušnost. On je izgovorio tako nešto, što hegemon nije hteo ni da čuje. Stojim na tom stanovištvu da je zbog toga platio glavom, a ne da ga je ubio neki tamo "zemunski klan". On je rekao da "ne možemo mi u pregovorima sa Albancima stalno da gubimo, a oni dobijaju". To mu je bila ta poslednja izjava. Mi Srbi smo stare čekalice, još otkako su Turci zauzeli Smederevo. Čekali smo da se oslobodimo Turaka. Nakon oslobođenja smo morali da čekamo da se vratimo na svoje teritorije. Ne mora da znači da ćemo mi u našem veku osloboditi ono što je neupitno naše. Kroz politički pritisak, vremenom možete da uradite šta hoćete. Po mom mišljenju, stvar će da ide onoliko dugo koliko je neko ko je osmislio taj scenario odlučio da ide. Neće se smiriti sve dok nas ne svedu na "Beogradski pašaluk". Istorijski gledano, to sve može da se preokrene - konstatuje Pajović.

Foto: Tanja Andric

Boris Bratina

Bratina se pita zašto Slobodan Milošević nije sproveo popis stanovništva na Kosovu i Metohiji krajem osamdesetih godina prošlog veka.

- Kurti sigurno vodi svoj lični rat protiv Srbije. On je ipak ekstremni Albanac i kao takav, ne bi mogao da ga ne vodi. Pitanje je samo da li je nešto od toga izvan plana SAD. Mi od 1999. vidimo "grickanje" suvereniteta Srbije. Alternative Kurtiju pokušavaju da budu radikalnije od njega i čak mu zameraju što nije dovoljno radikalan. Osnovna prevara je to što su neke zemlje priznale takozvanu nezavisnost Kosova, što krši Rezoluciju 1244. Ohridski sporazum nije prihvaćen, već je prihvaćeno da se o njemu razgovara. Šta je sprečavalo Miloševićevu vlast da 1989. ili 1990. izvede popis stanovništva? Ni sada niko ne zna koliko Albanaca ima. Ja se uzdam u jednu procenu koju je Milošević dao 1998. godine za "Foks" i rekao da ima 800.000 Albanaca, Holbruk 900.000, a oni su tvrdili da ih ima dva miliona - navodi Bratina.

On poručuje da bi odricanje od Kosovskog zaveta predstavljalo oduzimanje srpskog identiteta.

Još je osamdesetih rečeno da će Jugoslavija prihvatiti Albaniju i Kosovo biti stvoreno. Ukoliko oduzmemo sebi Kosovski zavet, čak i ako imamo neke primedbe na njega, mi sebi uzimamo identitet. Sloboda zlatna je temeljna evropska vrednost. Srpski narod je taj zavet uneo u svoj karakter, inače, ko bi se onako ponašao 1999. godine nakon 600 godina, da nije važno kakva sila ide na nas. Đinđić je tražio dijalog sa Albancima. Oni ni tad, ni sad, neće to da urade. Mi bismo oduvali Evropu 1999. da nije bilo Amerikanaca - kaže Bratina.

Kompletno gostovanje pogledajte u video-snimku:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija