• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

15.04.2024

18:15

HAOS U STUDIJU INFORMERA: Burna rasprava gostiju oko priznavanja nezavisnosti lažne države Kosovo (VIDEO)

Miloš Rafailović

Live TV

HAOS U STUDIJU INFORMERA: Burna rasprava gostiju oko priznavanja nezavisnosti lažne države Kosovo (VIDEO)

Podeli vest

Zoran Vuletić, predsednik Građansko demokratskog foruma i politikolog Ognjen Gogić gostovali su u "Info danu" Informer TV. Oni su, između ostalog, govorili o ulasku takozvanog Kosova u Savet Evrope, kao i o Rezoluciji o Srebrenici.

Vuletić je uveren da "neko mora da dođe i reformuliše srpski nacionalni interes".

- Ne iznenađuje me stav Makedonije, ona je odavno priznala Kosovo. Mislim da je toliko loših poteza i razbijenih glava na barikadama... Toliko toga se dogodilo i ko je tu pobedio? Na kraju imamo epilog da se ljudi slobodno kreću sa RKS tablicama, a rekao sam da je to davno trebalo primeniti. Srbija i srpska politika izdali su Kosovo onog momenta kad su 1998. godine krenuli u sukob sa svojim albanskim stanovništvom. Ne možemo večito da budemo taoci Miloševićeve i Šešeljeve politike iz devedesetih godina. Mora da dođe neko i da reformuliše srpski nacionalni interes. Da su političari nakon petog oktobra konstatovali ovo što ja sad govorim, mi bi danas živeli u potpuno drugačijoj Srbiji. Valjda je normalno da pristojan čovek ne pristane na ratne zločine koji se čine u ime srpstva. Ljudima u Srbiji je konzerviran mozak u odnosu na devedesete godine. Ja mislim da se stavovi opozicije i aktuelne vlasti ne razlikuju. Kosovo je "de fakto" nezavisno i moje mišljenje, niti bilo čije, to ne menja - navodi Vuletić.

On je izneo svoje mišljenje o ratnom zločinu u Srebrenici, za koji je uveren da je zapravo "genocid".

Nemam ja šta da mislim, dokazano je više puta na sudovima da je u Srebrenici bio genocid. U predlogu teksta rezolucije ne piše da je narod genocidan. U moje ime, niko nije imao pravo da ide u Srebrenicu i pobije preko osam hiljada ratnih zarobljenika. Ratko Mladić je par dana pre tog užasnog čina rekao da je vreme da se osvetimo Turcima za sve što su nam činili 500 godina. Srbi bi trebalo sami sebi da učine najveću uslugu i pokrenu tu inicijativu o Srebrenici - kaže Vuletić.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Ognjen Gogić

Gogić smatra da zbog tzv. Kosova međunarodna zajednica čini presedane.

- 1999. godine su Ujedinjene nacije stavile Kosovo pod svoju upravu. Mnogo toga što je urađeno sa tih drugih strana, pre svega međunarodne zajednice, nije bilo principijelno i pravljeni su presedani. Postavlja se pitanje kako je Kosovo uopšte moglo da postavi jednostranu nezavisnost? Kako su zapadne države mogle da ga priznaju i naprave presedan na taj način? Kakve god greške da su napravljene s ove strane, to ne znači da neko ima blanko ček da radi šta god hoće. Zbog Kosova se prave presedani. Teško da baš može da se opravda to. Mi imamo zaista legitimne razloge da se protivimo tome da Kosovo postane član Saveta Evrope. Ukoliko je Kosovo priznato, onda bi i Palestina trebalo da bude, ali nije, zbog dvostrukih aršina. Ja mislim da i vlast i opozicija treba da pokažu neku konstruktivnost u međusobnim odnosima. Neko treba da popusti i da pokaže dobru volju - navodi Gogić.

Politikolog je mišljenja da Rezolucija o Srebrenici nije previše vezan za sam ratni zločin.

- Ta rezolucija koja se sada usvaja nema prevelike veze sa Srebrenicom, niti sa žrtvama tamo, već s politikom - poručuje Gogić.

Kompletno gostovanje pogledajte u video-snimku:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Jasna je stvar da Nemačka gura takozvano Kosovo u Savet Evrope! Političke odluke krše sva načela međunarodnih institucija! (VIDEO)
Live TV

Jasna je stvar da Nemačka gura takozvano Kosovo u Savet Evrope! Političke odluke krše sva načela međunarodnih institucija! (VIDEO)

Ambasador Nemačke u Prištini Jern Rode je definitivno priznao da ta zemlja gura lažnu državu Kosovo u Savet Evrope i da je svim silama na strani Kurtija. Od stava Kvinte zavisi da li će glasanje za članstvo Prištine u Savetu Evrope biti odloženo ili neće dobiti dovoljno glasova. Stav Kvinte je i da ZSO mora biti formirana. Da li bi izostanak pozitivnog ishoda od strane Prištine mogle da dovedu do izostanka podrške za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope? Na ova pitanja odgovore je dao urednik portala Kosovo onlajn Miloš Garić.

12.04.2024

13:01

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija