• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

16.04.2024

16:33

Kurti hoće da bude lider Velike Albanije! Vlast nakon petog oktobra je više pazila na svoje džepove, nego na državu! (VIDEO)

Tanja Andric

Live TV

Kurti hoće da bude lider Velike Albanije! Vlast nakon petog oktobra je više pazila na svoje džepove, nego na državu! (VIDEO)

Podeli vest

Politički analitičar profesor dr Miloš Laban i Ibro Ibrahimović, član Glavnog odbora SPS, gostovali su u emisiji "Info dan" na Informer TV. Oni su komentarisali aktuelnu situaciju u vezi sa južnom srpskom pokrajinom Kosovom i Metohijom.

Laban kaže da su loši postupci iz prošlosti uzrok svih trenutnih problema u vezi sa Kosovom.

- Dok god se trudimo i radimo u tom pravcu, mi imamo šanse. Ukoliko se predamo pre nego što krenemo da se trudimo, onda je rezultat jasan. 2008. su oni doneli tu deklaraciju o tzv. nezavisnosti Kosova, a ona je po povelji UN, akt mišljenja. Naša vlast tad nije postupila kako je trebalo. Mogla je bez ikakvog posrednika da se obrati Međunarodnom sudu pravde s pitanjem da li je otcepljenje bez saglasnosti Srbije u saglasnosti sa međunarodnim pravom. Da je to urađeno, sigurno ne bi imali situaciju koju smo imali ovde 2010. Osnovna je stvar u tome što je medijska mašinerija sa Zapada tada proizvela efekat da je Međunarodni sud pravde doneo odluku da je otcepljenje takozvanog Kosova u skladu s međunarodnim pravom. To je stvorilo lažnu sliku, gde su oni lobiranjem kod raznih država širom sveta dobili priznanja. Mi smo sad u situaciji da moramo da ispravljamo te postupke iz prošlosti, za koje ja lično mislim da nisu slučajni - kaže Laban.

Kurti, po rečima profesora, ima ambicije da bude vođa takozvane Velike Albanije.

- Kurtijeva politika je najopasnije što on ima. On je ličnost koja na takav način nastupa prema onim spolja, koji su moćni. Predstavlja se kao nezamenljiv. On gura tu agendu kojom se stvara atmosfera da se oni koji nisu Albanci raseljavaju. Goranci se ne raseljavaju, oni se trude da očuvaju i srpski jezik i ćirilicu. Evidentan je politički sukob između Aljbina Kurtija i Edija Rame. On želi da bude na čelu Velika Albanije, a ne da se spoji s Albanijom. On je sa svojom strankom učestvovao na izborima u Albaniji i rušio Ramu. Jezik cara Dušana je isti onaj koji sad govore Goranci. Oni su ostali u neprijateljskom okruženju. Ne prodaju svoja imanja - ističe Laban.

Foto: Tanja Andric

Ibro Ibrahimović

Ibrahimović poručuje da je vlast posle petog oktobra više pazila na svoje džepove, nego na državu.

- Svaka politika ima posledicu činjenja ili ne činjenja. Od petog oktobra smo videli kako se vodila država. Najviše su se bavili privatizacijom, gde ima najviše novca. Problem Kosova nije bio primamljiv, bio im je nerešiv. Rusija jeste jedna od zemalja koja nam čuva leđa u SBUN, ali ne znam kako nam može pomoći. Mogli bi da uradimo neke bolje stvari, da su neki ljudi više vodili računa o svojoj zemlji, a ne o svom džepu - navodi Ibrahimović.

Kurtijeva politika, navodi socijalista, za cilj ima proterivanje svih naroda koji nisu Albanci s Kosova i Metohije.

- Srbija zaista ima obavezu da pomogne Gorancima u očuvanju identiteta. Svi moramo da se borimo protiv asimilacije Goranaca. Kurti zaista vodi jednu ekstremnu politiku, koja zasigurno ima za cilj da protera, ne samo Srbe, već i ostale nacionalne manjine s Kosova. Sve ono što on radi jeste zbog osvajanja dnevnopolitičkih poena. On će pokušati da osvoji dvotrećinsku većinu u takozvanoj Skupštini Kosova - objašnjava Ibrahimović.

Kompletno gostovanje pogledajte u video-snimku:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Teroristi OVK sad nose uniforme Kosovskih bezbednosnih snaga! Koliko god da se prave moćni, bez podrške Zapada - pobegli bi u mišju rupu! (VIDEO)
Live TV

Teroristi OVK sad nose uniforme Kosovskih bezbednosnih snaga! Koliko god da se prave moćni, bez podrške Zapada - pobegli bi u mišju rupu! (VIDEO)

Najnovija situacija od juče je - paradiranje Aljbina Kurtija uz više desetina vozila i stotinu do zuba naoružanih tzv. albanskih specijalaca po severu Kosova i Metohije koje je uznemirio Srbe u tom delu pokrajine. Njegov dolazak na sever uz parapolicijske formacije ima za cilj destabilizaciju situacije na terenu i izazivanje tenzija. Na ovu temu je za Informer TV u "Info jutru" govorio Srđan Simić iz Centra za društvenu stabilnost.

04.04.2024

09:01

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Rusija se osvetila! Neprijatno iznenađenje za saveznika SAD! Ova država je sada platila najstrašniju cenu!
NIJE IM TREBALO

Rusija se osvetila! Neprijatno iznenađenje za saveznika SAD! Ova država je sada platila najstrašniju cenu!

Rusija je Australiji priredila krajnje neprijatno iznenađenje. Novinari iz Kine su podelili ove podatke. Ruska Federacija i Australija su veoma udaljene jedna od druge, a njihovi odnosi se teško mogu nazvati bliskim. Nedavno su svedene na minimum: australijska vlada je uvela ekonomska ograničenja protiv Ruske Federacije i nekoliko puta ih proširila. Međutim, Rusija ne bi bila svoja da nije našla način da se obračuna sa svojim protivnikom. Prema rečima kineskih novinara, pre izvesnog vremena Kanbera je počela da dobija alarmantne vesti, a ispostavilo se da je povezana sa Moskvom. Ovo je objavila publikacija Guanča.

29.04.2024

20:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija