• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

15.04.2024

22:30

Amerika će braniti Izrael po svaku cenu! Netanijahu bi da uvuče SAD u rat protiv Irana! (VIDEO)

Aleksandar Jovanović Cile

Live TV

Amerika će braniti Izrael po svaku cenu! Netanijahu bi da uvuče SAD u rat protiv Irana! (VIDEO)

Podeli vest

U svetu je glavna vest napad Irana na Izrael. Glavni partneri Izraela su SAD, a glavni partner Irana je Rusija. Na ove teme u "Info večeri" govorili su Miodrag Jevtić, pukovnik u penziji, prof. dr. Dragan Škobalj, stručnjak za geopolitiku i energetiku i prof. dr Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije.

Pukovnik u penziji Miodrag Jevtić objasnio je da Amerikancima i Zapadnjacima odgovara veliki rat, ali se sukob u Ukrajini bliži kraju, pa je njima potrebno otvaranje novog fronta.

Foto: Informer printscreen

Miodrag Jevtić

-Iranci su pretrpeli štetu u Damasku. Čekali su 12 dana da neko osudi taj postupak Izraela.  Niko se nije osvrnuo i kada su oni 13. dana održali demonstrativni napad koji su najavili, u roku od 3 sata svi su to osudili. Iran je odmah rekao da je završeno sa tim. Međutim, mi vidimo da je zasedao izraelski ratni savet. Da li će se Izrael usuditi da izvrši napad na Iran? Ako se to desi, neće biti dobro. Amerikanci su najveći zaštitnici Izraela i u toj su ulozi da brane Izrael po svaku cenu. Iran je velika sila. S njom se nije igrati. Sve je ovo borba za preostale resurse na planete i ko će imati prava na njih. Ti resursti koji su najviše zastupljeni u Sibiru treba da se uzmu. Bitno je da postoji jedna osovina otpora petstogodišnjem liderstvu Zapada. Tu spadaju i Koreja i Kina, ali i afričke zemlje. Afričke zemlje su proterale zapadnjake ove godine. Svakih 6 dana jedna država slavi oslobođenje od britanske krune. Taj sukob koji je preko drugih u principu vidljiv između Zapada i istočnih zemalja. U svemu tome Zapad slabi i i pitanje je koliko će još moći da izdrži u svemu tome- rekao je Jevtić.

Stručnjak za geopolitiku i energetiku prof. dr Dragan Škobalj rekao je da Zapad verovatno misli da Rusija neće imati snage da pomogne svom strateškom partneru, a to je Iran.

Foto: Informer printscreen

Dragan Škobalj

-Ja mislim da su oni veoma nervozni, jer je osnova dolara petrolej. To je borba za resurse i energente. Videćemo kako će drugi deo oligarhije da reaguje, a to je Tramp. Ovde je sukob neminovan. Iran to više nije mogao da trpi. Ja očekujem da će u dogledno vreme oni biti poraženi i krajna distanca će im biti Pacifik. To je geneza problema. Utakmica se nastavlja. Svedoci smo istorijskih događaja koji se nisu dešavali poslednjih 150 godina. Rusima i  Kinezima Iran je strateški saveznik. Da li su to uradili na svoju ruku, ili uz podršku Rusije, to ćemo tek videti. Mi smo iz kolonijalizma prešli na novi kolonijalizam. Oni su hteli da ekonomski oslabe Rusiju. Rusija ima porast od 7,5 posto, a Nemačka je u recesiji od 5 posto. Rusija je ostvarila pobedu 2018. godine kada je napravila supersonične rakete- rekao je Škobalj.

 

Prof. dr Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije rekao je da su danas svi sukobi vezani jedan za drugi.

Foto: Informer printscreen

Dejan Miletić

-Kina svojim ekonomskim i tehnološkim napretkom izaziva SAD. Ovi sukobi su isprobavanje. Nema svetskog rata jer ne učestvuju zvanično najjači igrači. Izrael nije ni malo naivan. On vidi da može da uvuče SAD protiv Irana. Činjenica da Iran igra ovako mudro govori mi da koordinira sa Rusijom. Iran ne deluje samostalno. Još pre bi Iran reagovao burnije. Ovde su svi frontovi podjednako važni. Činjenica je da se pokaže da SAD ne može da pruži mir svim zemljama kojima su pokrovitelji. Nemci nas gledaju da optuže i da proklamuju da smo mi genocidni, a oni su sada glavni saradnici Izraela. Ti političari dođu i prođu. Oni naprave veliku štetu. Nemcima niko neće oprostiti činjenicu da su ovi ljudi samo eksponenti. Treba biti realnan. Netanijahu je ozbiljan igrač. Njegov otac u američkom establišmentu ima važnu ulogu. Izrael je dočekao svojih pet minuta da svet diže u vazduh. Ovo je sad prilika da drugi za vas vode borbu. Neće stati ni Netanijahu, ali neće ni Iran. Vidi se strateška povezanost Irana sa Rusijom- rekao je Miletić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Rusija se osvetila! Neprijatno iznenađenje za saveznika SAD! Ova država je sada platila najstrašniju cenu!
NIJE IM TREBALO

Rusija se osvetila! Neprijatno iznenađenje za saveznika SAD! Ova država je sada platila najstrašniju cenu!

Rusija je Australiji priredila krajnje neprijatno iznenađenje. Novinari iz Kine su podelili ove podatke. Ruska Federacija i Australija su veoma udaljene jedna od druge, a njihovi odnosi se teško mogu nazvati bliskim. Nedavno su svedene na minimum: australijska vlada je uvela ekonomska ograničenja protiv Ruske Federacije i nekoliko puta ih proširila. Međutim, Rusija ne bi bila svoja da nije našla način da se obračuna sa svojim protivnikom. Prema rečima kineskih novinara, pre izvesnog vremena Kanbera je počela da dobija alarmantne vesti, a ispostavilo se da je povezana sa Moskvom. Ovo je objavila publikacija Guanča.

29.04.2024

20:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija