• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.04.2024

20:03

Vašington javno kritikuje Izrael, a onda ih štiti od svih zemalja iz okruženja! Netanijahu ovo doživljava kao vrhunac svoje političke karijere! (VIDEO)

Aleksandar Jovanović Cile

Live TV

Vašington javno kritikuje Izrael, a onda ih štiti od svih zemalja iz okruženja! Netanijahu ovo doživljava kao vrhunac svoje političke karijere! (VIDEO)

Podeli vest

Netanijahu kao da se zarekao da ovaj rat ne želi da završi ni po koju cenu. Vodi bitku za Gazu do poslednjeg palestinca. Vodi rat i u Iranu. Kako trenutno deluje situacija u Gazi? Na ovu temu u "Info danu" govorili su Savo Stambolić iz Centra za društvenu stabilnost i pukovnik Mirčeta Jokanović. U emisiju se putem vajber uključenja javio i politikolog Vladimir Vidić koji je komentarisao kakav je stav Nemačke prema ratovima u Gazi i Ukrajini.

Pukovnik Mirčeta Jokanović rekao je da je Netanijahu već krivično gonjen za mito i korupciju i jedino se štiti tako što ostaje na vlasti.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Mirčeta Jokanović

-Što se tiče odnosa Vašingtona i Tel Aviva, Vašington samo javno kritikuje Izrael, ali oni čak i fizički štite Izrael od napada drugih zemalja. Pročitao sam da je neki njhov verski prorok predvideo da je Netanijahu poslednji premijer pre dolaska mesije. Pojava genocida nije definisana, nije usaglašena u UN. Gde će taj narod da se vrati? Uništili su im sve. Sve bolnice su sravnjene. Jedan od ciljeva je bilo oslobađanje talaca, ali Netanijahu ne radi ništa kako bi ih oslobodio. Moramo da vidimo odakle sada Hamasu ta surovost. Slažem se da je Izrael u neprijateljskom okruženju. Iran je prvi od islamskih zemalja priznao Izrael. Ipak, neprekidan je teror Izraela nad Palestinom. Nisam teoretičar zavere, ali mislim da je i taj napad bio namešten. Prvi taj Hamas je premrežen mrežom izraelskih špijuna- rekao je Mirčeta Jokanović.

On je objasnio sa kojom namerom je Izrael isprovocirao Iran.

-Prvi razlog je bio taj da se Iran natera da reaguje kako je reagovao. Drugo, Izrael je verovao u svoju nekažnjivost. Dešava se da su oni na ovoaj način pokušali da izazovu da Amerika uđe u rat. Njihov najveći neprijatelj je zapravo Iran. Iran je čak i pod sankcijama uspeo da dovede svoje društvo na jedan visoki nivo. Iran ima svoje resurse za razliku od Izraela; Izrael nema kapi nafte- rekao je Jokanović.

Savo Stambolić, iz Centra za društvenu stabilnost rekao je da Netanijahu ima ozbiljnih zdravstvenih problema, ali da ima osećaj da je na njemu da dugoročno reši egzistencijalne probleme koje Izrael ima.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Savo Stambolić

-On to sa velikom odlučnošću sprovodi u delo. On oseća ovo kao kulminaciju svoje političke karijere. Kod predsednika Putina javlja se takođe taj osećaj misije. Mora se uložiti taj kapital u sve ili ništa. Meni se čini da pitanje sudbine izraelskih talaca su to pitanje koje će odrediti sudbinu Netanijahua. Faktički Izrael ima problem pred Međunarodnim sudom pravde o tome da li se sprovodi genocid u Gazi ili ne. Izrael ne priznaje taj sud. Svakako da postoji ta međunarodna sve veća i šira osuda. Izrael od starta nije iamo genocidnu nameru. Ipak, oni su izuzetno surovi u svom obračunu. Ja nisam brz da zaključim o tuđim potezima. Ono što je zajedničko obema stranama je ta surovost koja je gotovo srednjovekovna. Kada vi pedeset godina živite u jednoj državi koja je pod konstantnom pretnjom, onda dobijemo tu užasnu situaciju. Svakako je strašno to sradanje civila. I ranije je bilo sukoba, ali poniženje koje je doživeo Izrael u oktobru iskoristio je da završi sa njima jednom zauvek- rekao je Savo Stambolić.

On je rekao da je u tom provociranju Irana od strane Izraela, Iran odgigrao jedan jako dobar potez.

-Iran je dobio jednu medijsku pr pobedu. Koristio je sredstva koja nisu preterano skupa i sve je obezbedio da tu ne bude neke prevelike štete na Izrale. Maksimalno su dobro pokrili taj teren za svoj odgovor. Postigli su dosta svojih ciljeva i mogu da budu zadovoljni rezultatom- rekao je Stambolić.

Politikolog Vladimir Vidić rekao je kakve interese ima Nemačka u gleda na ratove u Gazi, ali i u Ukrajini.

Foto: Informer printscreen

Vladimir Vidić

-Kad je u pitanju NATO, odnosno konkretno Nemačka, oni u potpunosti nemaju inicijativu. Makron možda pokušava da pokaže neku inicijativu. Iščekuje se šta će reći Amerika. Ova odluka kongresa SAD-a odobravanja velikog paketa značila je da će Nemačka da odahne. Nemačka diplomatija i spoljna politika daju otvorenu podršku Izraelu u ovom sukobu. Čuju se glasovi da Nemačka treba da se uključi još više u slanje pomoći Ukrajini. I dalje Šolc to ne želi, ali su ogromne kritike opozicije da se ipak odobri i ta pomoć- rekao je Vidić.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Oko 52.000 građana neće moći da glasa na novoj već staroj adresi - Žarić Kovačević o posledicama zahteva opozicije
Izbori 2024

Oko 52.000 građana neće moći da glasa na novoj već staroj adresi - Žarić Kovačević o posledicama zahteva opozicije

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević izjavila je danas da posle izmena Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, koji je nedavno usvojen u Skupštini Srbije na inicijativu opozicionih poslanika, oko 52.000 građana neće moći da glasa na novoj već na staroj adresi, a da će oko 10.000 njih biti uskraćeno da izrazi svoju izbornu volju na izborima 2. juna.

16.05.2024

10:17

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija