• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

17.04.2024

13:10

Prvo korona, sad i ovo?! Putin zaledio planetu: Rusija spremna, rizik je veoma veliki...

Shutterstock

Vesti

Prvo korona, sad i ovo?! Putin zaledio planetu: Rusija spremna, rizik je veoma veliki...

Podeli vest

Rizik od novih epidemija u svetu je veliki, a na te izazove je posebno ranjiv afrički kontinent, koji treba da izgradi svoj medicinski, tehnološki i naučni potencijal, navodi se u poruci ruskog predsednika Vladimira Putina učesnicima prve rusko-afričke međunarodne konferencije o borbi protiv zaraznih bolesti.

"Rizik od novih epidemija i širenja već poznatih opasnih bolesti u svetu i dalje je veoma visok. Afrički kontinent je posebno ranjiv na te izazove i treba da ubrza širenje medicinskih, naučnih i tehnoloških kapaciteta za zaštitu stanovništva od raznih infekcija. Rusija je, sa svoje strane, spremna za najaktivniju saradnju u tom važnom sektoru zdravstva", navodi se u poruci koju je pročitala šefica Rospotrebnadzora Ana Popova.

Predsednik Ruske Federacije je podsetio da program pomoći afričkim zemljama u oblasti sanitarnog i epidemiološkog blagostanja, započet 2023. godine, predviđa nabavku 10 mobilnih laboratorija sa visokim stepenom zaštite, obuku više od 350 afričkih specijalista, kao i niz zajedničkih naučnih istraživanja.

Putin je takođe poželeo dobrodošlicu svim učesnicima konferencije, napomenuvši da se događaj održava radi razvijanja inicijativa koje su iznete po rezultatima drugog samita Rusija-Afrika, održanog 2023. godine u Sankt Peterburgu.

- Učesnici konferencije, predstavnici nadležnih državnih resora i službi, lekari, epidemiolozi, mikrobiolozi iz dvadesetak zemalja nesumnjivo će moći da razmene stručna znanja i iskustva u prevenciji i reagovanju na pojavu zaraznih bolesti. Uveren sam da će takav zajednički rad biti produktivan i da će služiti zaštiti zdravlja stanovnika afričkog kontinenta - istakao je Putin i poželeo uspeh učesnicima konferencije.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija