• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

16.04.2024

20:00

Izazov Plavog kita! Jeziva samoubilačka igra koja je potresla ceo svet i odnela živote mnogih tinejdžera

Shutterstock

Zanimljivosti

Izazov Plavog kita! Jeziva samoubilačka igra koja je potresla ceo svet i odnela živote mnogih tinejdžera

Podeli vest

Izazov Plavog kita bila je onlajn „samoubilačka igra" namenjena tinejdžerima koji dobijaju 50 zadataka za 50 dana, a poslednji podvig je zahtevao smrt učesnika.

Priča o "Izazovu Plavog kita" započela je sa Rinom Palenkovom iz Rusije. Smatra se da je ovaj izazov povezan sa brojnim smrtima širom sveta.

Nastanak jezive igre

Rina, tinejdžerka koja je živela u jugoistočnoj Rusiji, 22. novembra 2015. godine postavila je selfi na internet. Na fotografiji ona stoji napolju. Oko usta i nosa joj je vezan crni šal. Pokazuje srednji prst u kameru. Izgleda kao da je on prekriven sasušenom krvlju. Potpis slike je glasio: Nya bye. Narednog dana, oduzela je sebi život.

Razmenjivale su se strašne priče u grupama na internetu. Sablasnost tih priča poticala je od toga koliko su stvarno one zvučale, što se često postizalo putem lažnih slika ili doteranih snimaka. To je onlajn ekvivalent tvrdnji klasičnih horor filmova da su „zasnovani na istinitim događajima". Zato što se u srži svake dobre priče o duhovima krije tračak autentičnosti.

Foto: Shutterstock

 

 

 

U ovim su grupama, gde je granica između činjenica i fikcije često bila neraspoznatljiva, korisnici grozničavo pisali o Rini. U nekim slučajevima su je veličali zbog toga što je oduzela sebi život. Na internet su postavljani video snimci za koje se tvrdilo da beleže poslednje trenutke njenog života. I ubrzo posle toga, Rinina priča povezana je se sa drugim pričama o samoubistvima tinejdžera.

Na Božić 2015. godine, dvanaestogodišnja Anđelina Davidova ubila se u ruskom gradu Rajazanu. Nešto malo više od pola meseca kasnije, Dijana Kuznjecova, tinejdžerka iz istog grada, uradila je isto. Kad su roditelji proučili onlajn naloge koje su njihove ćerke ostavile za sobom, otkrili su nešto čudno - dve devojke bile su članice sličnih onlajn grupa.

U tim grupama nalazili su se crteži Rine Palenkove, postovi o samoubistvima i brojna spominjanja plavih kitova.

Zašto baš ime "Plavi kit"?

Mnogo se spekulisalo o tome kako su kitovi postali povezani sa samoubistvima u ovim grupama. Neki novinari tvrde da je to zato što su kitovi poznati po tome da umeju namerno da se nasukaju, što je fenomen koji već dugo zbunjuje naučnike. Drugi kažu da je to referenca na tekstove ruskog rok benda Lumen.

Teško je reći, naravno, zašto neke slike ostavljaju na ljude baš toliki utisak. Kitovi su životinje tužnog izgleda koje deluju usamljeno. Predstavljaju dobar materijal za mimove. Jedna od slika koju su svi delili bila je slika kita koji noću leti iznad grada. Ona je najbolje dočaravala duh ovih grupa - melanholičan i prilično nadrealan.

Tvorac igre i njegovo hapšenje

U novembru 2016. godine, uhapšen je dvadesetjednogodišnji Filip Budeikin i protiv njega je podignuta optužnica za navođenje tinejdžera na samoubistva. Budeikin je navodno priznao umešanost. On je za ruski medij Saint-Petersburg.ru izjavio: „Postoje ljudi i postoji biorazgradivi otpad. Ja sam samo čistio naše društvo od takvih ljudi. Ponekad sam mislio da je to pogrešno, ali na kraju sam ipak imao osećaj da radim pravu stvar."

On je voleo kompjutere i bio je talentovani producent „vič hausa", žanra elektronske muzike koji se bavi okultnim temama. Budući da je bivši student psihologije, mediji su ga predstavili kao nekoga ko je koristio dobro razrađene taktike manipulacije tinejdžerima kako bi oni izvršavali samoubistva. On je izjavio da je igru stvorio 2013. godine pod imenom „f57", kombinujući prvo slovo svog imena i poslednje dve cifre svog telefonskog broja. Desetog maja 2017. godine priznao je krivicu i osuđen je na tri godine zatvora.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija