• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Alo

06.02.2024

13:36

Beograđanka propala u šaht: Institut za reumatologiju o padu Ljubice i povredama

Informer/shutterstock

Vesti

Beograđanka propala u šaht: Institut za reumatologiju o padu Ljubice i povredama

Podeli vest

Ljubica Milenković (71) iz Beograda, koja je 26. januara ove godine, na putu od prijemnog šaltera do ambulante upala u šaht centralnog hodnika u Institutu za reumatologiju u Beogradu i završila na rendgenu sa oguljenom potkolenicom, kako saznajemo, ima pravo na odštetu do pola miliona dinara.

Beograđanka je u ispovesti rekla da ništa nije polomila kada je, do prepone upala u šaht, koji je dubok dva i po metra, ali da ima žestoke bolove i da danima ide na lekarske preglede. Kada je zakoračila preko zatvorenog poklopca u hodniku, gusani poklopac se podigao, okrenuo se vertikalno i uleteo unutra, a ona je desnom nogom izgubila tlo pod nogama.

Ima veliku oguljotinu od oko 20 centimetara na desnoj potkolenici i modrice na butini. Srećom, nije povredila glavu i kičmu, a pravo je čudo da nije pala direktno na gusani poklopac jer bi se tada totalno nagrdila!

Ljubica može da dobije pola miliona dinara

Advokatica Jelena Zakonović kaže da Ljubica Milenković ima pravo na novčanu naknadu zbog povreda koje je zadobila, kao i pretrpljenog straha.   

- Ima pravo na naknadu materijalne i nematerijalne štete ukoliko je pretrpela povrede.

Neophodno je da veštak, u ovom slučaju ortoped, konstatuje povrede ako se već javila lekaru. Sudski veštak će na osnovu lekarske dokumentacije utvrditi oblik i težinu nastalih povreda. Nakon toga neuropsihijatar utvrđuje nematerijalnu štetu, koja se ogleda u pretrpljenom bolu i strahu, narušenosti i umanjenju opšte životne aktivnosti. Neophodno je da neuropsihijatar uradi procenu koliko su trajali bol i strah i koliki je bio njihov intenzitet. Posle toga može da se opredeli novčana naknada, koja se kreće od 300.000 do 500.000 dinara - objašnjava naša sagovornica.   

- Pošto pacijentkinja ima 71 godinu, možda ima i teže posledice. Stariji ljudi mogu da imaju velike komplikacije posle pretrpljenih povreda. Zastupala sam starca koji se sapleo na ulici i pao u rupu usled čega je povredio nerv i nije mogao sam da se presvlači, a vremenom je postao i nepokretan. Treba utvrditi u čijoj je nadležnosti šaht, kao i ko ih održava - navodi Jelena Zakonović.

Ponovo smo juče pozvali bolnicu i dobili odgovor v. d. direktora Instituta docenta dr Predraga Ostojića da je obavešten o događaju.

 - Potvrđujemo da se 26. januara ove godine desila nezgoda u čekaonici Instituta delimičnim pomeranjem poklopca šahta pod težinom bolesnice, koja ga je nagazila i tom prilikom povredila desnu nogu. Bolesnicu je odmah pregledao iskusni lekar u Hitnoj službi Instituta, urađena su rendgenska snimanja na kojima nije uočeno prisustvo preloma, te je zaključeno da se radi o nagnječenju potkolenice sa blagim otokom i oguljotinom kože na mestu povrede. Bolesnica je dobila savet o daljem lečenju - navodi se u mejlu koji smo dobili i dodaje se da je šaht odmah pregledan.  


- Tehnička služba je utvrdila da je došlo do korozije rama na kome leži poklopac, koji je nevidljiv odozgo i koji je nastao u dužem vremenskom periodu, najverovatnije delovanjem vode i hemikalija kojima se peru podovi. Tehnička služba je odmah preduzela mere kako se slične nezgode ne bi ponovile. Što se tiče druge povrede koju spominjete, bolesnica se pri izlasku iz lifta saplela, pala i povredila kuk. Lično sam razgovarao sa obe bolesnice, izrazio žaljenje i empatiju. Pritom, nije došlo, bilo verbalno bilo konkretnim radnjama, do omalovažavanja povreda ili relativizacije okolnosti pod kojima je došlo do povređivanja - piše u odgovoru dr Ostojića, koji prenosimo u izvornom obliku.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Brnabić: Konaković potvrdio da je Vučić od početka u pravu, rezolucija usmerena direktno protiv Srbije
Politika

Brnabić: Konaković potvrdio da je Vučić od početka u pravu, rezolucija usmerena direktno protiv Srbije

Gostujući na Jutarnjem programu Happy televizije predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić govorila je o sramnoj poruci ministra iz BiH Konakovića predsedniku Aleksandru Vučiću, kako Srbija zaslužuje prezir i rekla da je ta izjava upravo potvrda ono ga što je predsednik rekao prvog dana - rezolucija je usmerena protiv Srbije, cilj ove rezolucije je da se Srbija osudi i traži se ratna odšteta.

29.04.2024

13:58

(MAPA) Ovo su lokacije u Beogradu gde ima najviše zaraženih krpelja! Ako nećete da vam presedne roštiljanje u prirodi, pridržavajte se sledećih pravila!
Društvo

(MAPA) Ovo su lokacije u Beogradu gde ima najviše zaraženih krpelja! Ako nećete da vam presedne roštiljanje u prirodi, pridržavajte se sledećih pravila!

Praznike će mnogi iskoristiti za boravak u prirodi, pogotovo prvomajske, kada bi, po prognozi meteorologa trebalo da se zadrži lepo vreme, međutim, u Zavodu za biocide i medicinsku okologiju sve pozivaju na oprez, s obzirom na to da i dalje ima zaraženih krpelja. Kažu i da je zbog roštiljanja, moguća pojava osa i pčela.

29.04.2024

13:57

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija