• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

29.04.2024

11:10

(VIDEO) Užas! Izbio novi "Majdan"! I njih Zapad gura u rat sa Rusijom! Kada čujete protiv čega demonstriraju, sve će vam biti jasno!

printscreen

Vesti

(VIDEO) Užas! Izbio novi "Majdan"! I njih Zapad gura u rat sa Rusijom! Kada čujete protiv čega demonstriraju, sve će vam biti jasno!

Podeli vest

Hiljade ljudi izašle su sinoć u Tbilisiju na protest protiv zakona o transparentnosti stranog uticaja, za koji demonstranti tvrde da ugrožava prozapadnu politiku Gruzije i težnje ka evropskim integracijama. Izbio je manji sukob sa policijom.

U "Maršu za Evropu", u organizaciji nevladinog sektora i pokreta mladih, učestvovali su predstavnici opozicije, aktivisti civilnog društva i građani. Kolona se protezala glavnom ulicom, Avenijom Rustaveli.

 

 

Organizatori protesta pozvali su vlasti da otkažu drugo čitanje nacrta zakona o transparentnosti stranog uticaja koje je zakazano za danas, jer tvrde da je on napisan po uzoru na ruski zakon o stranim agentima.

Nakon govora organizatora i čelnika protesta, demonstranti su se uputili prema parlamentu i okružili zgradu.

Gruzijski mediji saopštili su da se situacija ispred parlamenta zakomplikovala. Demonstranti su pokušavali da dođu do pozornice koja je postavljena za današnji skup vladajuće stranke Gruzijski san. Pozornicu je čuvala policija, zbog čega je došlo do manjeg sukoba. Demonstranti su uklonili deo barijere postavljene ispred zgrade.

Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je saopštenje u kojem poziva na poštovanje slobode okupljanja i poziva demomnstrante da ne razbijaju pozornicu postavljenu ispred parlamenta.

"Svako kršenje zakona policija će odmah suzbiti", stoji u saopštenju.

Protesti ispred parlamenta u gruzijskom glavnom gradu održavaju se svakodnevno od 15. aprila, ali nakon prvih nekoliko dana to su uglavnom bili manji događaji predvođeni studentima.

Drugo čitanje predloga zakona o transparentnosti stranog uticaja zakazano je za danas. Vladajuća stranka Gruzijski san pozvala je svoje pristalice da danas izađu na skup podrške novom zakonu.

Ove nedelje je Evropski parlament usvojio rezoluciju kojom poziva EU da ne započinje pregovore o članstvu s Gruzijom dok je na snazi kontroverzni zakon o transparentnosti stranog uticaja. Gruzijske vlasti izrazile su ogorčenje ovom odlukom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nastavlja se talas nasilja i ugrožavanja sloboda Srba na KiM! Kurtijeva kriminalna vlast hoće da iseli jedini list u pokrajini koji izlazi na srpskom jeziku!
Politika

Nastavlja se talas nasilja i ugrožavanja sloboda Srba na KiM! Kurtijeva kriminalna vlast hoće da iseli jedini list u pokrajini koji izlazi na srpskom jeziku!

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da se nastavlja talas nasilja, provokacija i ugrožavanja sloboda srpskog stanovništva zahtevom redakciji "Jedinstva", jedinog lista u pokrajini koji izlazi na srpskom jeziku, da se iseli iz prostorija u Kosovskoj Mitrovici u kojima se nalaze od 2003. godine.

15.05.2024

15:35

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Beograd ima Čumićevo, a ovaj grad Stanino sokače!
Srbija

Beograd ima Čumićevo, a ovaj grad Stanino sokače!

Nedelja zajedništva i sećanja u šabačkoj Ekonomsko-trgovinskoj školi "Stana Milanović" obeležena je na poseban način - otvaranjem Staninog sokačeta, koje će predstavljati ulaz u školu i novo poglavlje života svakog njenog učenika.

14.05.2024

17:19