• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Blic.rs

26.09.2023

23:33

Klan Velje Nevoje prao novac preko familije! Miljkovićev deda na svoje ime kupio tri stana, a Belivuk davao novac ženi i tašti!

Maša Banđur/Tanja Ivančević

Vesti

Klan Velje Nevoje prao novac preko familije! Miljkovićev deda na svoje ime kupio tri stana, a Belivuk davao novac ženi i tašti!

Podeli vest

Skupoceni satovi, automobili, stanovi i placevi - ovako su prema podacima Tužilaštva za organizovani kriminal, Veljko Belivuk i Marko Miljković, vođe surovog klana, "prali" novac zarađen na nelegalan način.

Još jedna optužnica je podignuta protiv njih dvojice, a oni su u ovaj "biznis" upleli, pored članova klana, i svoje supruge, ali i taštu i dedu!

Prošle godine je pokrenuta istraga protiv Velje Nevolje, njegove supruge Bojane Belivuk, njene majke Snežane Đorđević, Marka Miljkovića i njegove žene Tanje Miljković, Filipa Ivanovskog i njegove supruge Marije Milutinov.

Kako je saopštilo tužilaštvo, protiv njih je podignuta optužnica zbog više krivičnih dela pranja novca za dela izvršena u periodu od 2015. do 2020. godine.

Foto: printscreen

Belivukova i Miljkovićeva supruga

Kako stoji u nalogu za sprovođenje istrage Tužilaštva za organizovani kriminal (TOK), koji se odnosi na pranje para ove grupe, Belivuk je svoj prljavo zarađeni novac davao tašti i supruzi, dok je Marko Miljković, njegova desna ruka, svoj nelegalno zarađen novac prosleđivao dalje supruzi, ali i dedi.

Supružnici Bojana i Veljko Belivuk su samo jedan stan platili oko 132.000 evra u gotovini, dok su za građevinsko zemljište na periferiji Beograda dali "samo" 10.000 evra.

Oni su automobil marke "citroen" kupili po ceni od 720.000 dinara, koji je nakon toga Bojana prodala za 400.000 dinara. Na drugoj strani, auto marke "rendž rover" kupili su za 1.237.107 dinara u gotovini, a potom ga prodali po ceni od 17.000 evra.

Foto: printscreen

Belivuk i Miljković su na Zvezdari gradili novu Šilerovu

U nalogu za sprovođenje istrage Tužilaštva za organizovani kriminal stoji da je Bojana Belivuk od septembra 2017. do februara 2021. godine plaćala zakup parking mesta u ukupnom iznosu 485.189 dinara. Na prvi pogled sitnica, ali se nadležni pitaju "od kojih regularnih prihoda".

Za objekat i građevinsko zemljište Belivuk je platio 60.000 evra, u visini kupoprodajnog ugovora, dok su na dan kupoprodaje Marko Miljković i Veljko Belivuk predali 30.000 evra. Bojana je kupila i putničko vozilo marke "folksvagen" za 2.934.000 dinara, odnosno oko 25.000 evra po srednjem kursu na dan kupovine.

Foto: Maša Banđur

U Vrčinu su hteli da grade novu tvrđavu na ovom placu

Belivuk je "škodu" platio 16.500 evra, dok je u fakturi prodavca stajalo da je "škoda" plaćena 496.620 dinara, što je višestruko niža cena od realne tržišne, koja je procenjena na oko 1.870.822 dinara. Kako stoji u dokumentima, krajem januara Belivuk je kod sebe držao gotovinu u iznosu od 7.000 evra, ali je posedovao i skupoceni sat, čija je vrednost procenjena na 2,2 miliona dinara.

Belivuk i Miljković su kod sebe držali gotov novac stečen kriminalom, a kako se sumnja Belivuk je svojoj tašti Snežani Đorđević dao u kešu 60.000 evra, kako bi kupila kuću na Zvezdari, a zatim su Belivuk i Miljković prodavcima placa isplatili još 30.000 evra u gotovini. Tašta Velje Nevolje je, kako se navodi, znala da njen zet nema zakonite prihode za kupovinu parcele.

Početkom februara 2021. godine, nakon hapšenja, od Belivuka je oduzeto 31.770 evra, 369.000 dinara, 11.090 turskih lira, 3.000 mađarskih forinti, 250 američkih dolara, 270 švajcarskih franaka i 20 australijskih dolara.

Foto: Maša Banđur

I Filip Ivanovski Fila pod istragom

Na drugoj strani, Marko Miljković nije bio direktan kupac, već je svoj prljavo stečen novac dao pokojnom dedi Miladinu Miljkoviću, koji je, navodi Tužilaštvo za organizovani kriminal u naredbi za sprovođenje istrage u slučaju "pranja" para, znao da njegov unuk nema zakonitih prihoda za kupovinu ovakvih nepokretnosti.

Miladin je pokušavao da legalizuje nezakonito stečen novac, pri čemu visina konvertovane imovine prelazi iznos od 1.500.000 dinara. Prema papirima TOK-a, na svoje ime kupio tri stana. Prvi je platio 83.000 evra, drugi 42.000 evra, dok je treći kupio po ceni od 5.000.000 dinara.
Međutim, tu nije kraj. Miljković je, prema papirima Tužilaštva za organizovani kriminal, svoj novac davao i supruzi Tanji, koja ga je deponovala u banku, a onda plaćala kupljene nepokretnosti. Za jedan stan Miljkovići su dali 99.613 evra, nakon čega je Marko uhapšen. Prava cena ovog stana bila je 148.855 evra.

Kod sebe, prilikom hapšenja, Marko je imao 6.800 evra i tri skupocena ručna sata. Cena prvog sata iznosila je 1.919.343 dinara, drugog 442.569, dok je cena trećeg procenjena na 260.908 dinara.
Miljković je za jedan automobil marke BMW dao 50.000 evra, dok je drugi automobil istog proizvođača platio 2.604.000 dinara. Nakon toga, on je kupio i vozilo marke "folkswagen" po ceni od 6.500 evra, dok je "škodu" platio 20.000 evra.

Miljković je novac počeo da ulaže i u bezbednosne sisteme, pa su kod njega pronađene kamere za video-nadzor čija je vrednost u trenutku oduzimanja bila 536.945 dinara.

Zabranjeno da napuštaju Srbiju

Optužen je i Filip Ivanovski zvani Fila, zajedno sa svojom suprugom Marijom Milutinov.
Kako se navodi, on je osumnjičen da je novac nabavljao kao jedan od pripadnika organizovane kriminalne grupe, a u gotovini je u više navrata davao svojoj vanbračnoj supruzi, koja je novac dalje ulagala u banku radi kupovine nepokretnosti.

Kako se sumnja, visina konvertovane imovine i imovine koja je držana u gotovini prelazi iznos od 1. 500. 000 dinara. Ovaj bračni par je kupio stan u Pančevu, po ceni od 73. 865 evra, za koji stan je preko banke isplatila novac Marija Milutinov.

U optužnici je predloženo trajno oduzimanje imovine - više nepokretnosti na teritoriji Beograda i Pančeva, veći broj skupocenih vozila i satova kao i gotovog novca koji su pronađeni i oduzeti od okrivljenih, a za koje Javno tužilaštvo za organizovani kriminal smatra da su predmet pranja novca.

Takođe, u optužnici je Javno tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo produženje mere zabrane napuštanja boravišta za okrivljene Bojanu Belivuk, Tanju Miljković, Mariju Milutinov i Snežanu Đorđević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija