• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/telegraf

22.09.2023

15:09

Ona je videla kako Belivukovi spaljuju telo Gorana Mihajlovića! Verica iz Surduka svedočila o zverstvima kriminalnog klana!

printscreen

Vesti

Ona je videla kako Belivukovi spaljuju telo Gorana Mihajlovića! Verica iz Surduka svedočila o zverstvima kriminalnog klana!

Podeli vest

Na današnjem suđenju svedočila je Verica Predić iz Surduka, koja je videla kako se spaljue telo Gorana MIhajlovića. Na kraju ročišta Filipu Ivanovskom i Vladu Georgievu mera zabrane napuštanja boravišta zamenjena je merom zabrane napuštanja Srbije, dok su zahtevi odbrane ostalih okrivljenih odbijeni

Danas je poslednji dan suđenja Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću za ovu nedelju, a pred sudom će iskaz dati svedok Verica Predić iz Surduka, koja je Belivuka i njegov klan zatekla dok su palili telo prve žrtve klana Gorana Mihajlovića.

Foto: Maša Banđur

Filip Ivanovski Fila

 

16.44 Sud saopštava odluke o pritvoru

Filipu Ivanovskom i Vladu Georgievu mera zabrane napuštanja boravišta zamenjena je merom zabrane napuštanja Srbije.

Za ostale oktivljene odbijeni su zahtevi odbrane.

U odnosu na optužene Nemanju Đurića, Dragana Mitrovića, Senada Rešovića, Alekse Šejića, Alekse Stošića, Marka Budimira, Vladimira Greka, Dejana Tešića, Marka Andrića i Miloša Budimira ponovo su vraćeni u redovni postupak.

Naredna ročišta zakazana su za 30. i 31. oktobar i 2. i 3. novembar, a kao svedok pozvan je Ilija Kovačević.

16.15 Pauza 20 minuta

Foto: Maša Banđur

Vlado Gergiev sa suprugom Slađanom Sekulić

15.44 Advokati traže ukidanja pritvora

Branilac Milovana Tadića zatražio je da mu bude ukinut pritvor ili bude zamenjen meru zabrane napuštanja stana. Advokat je dostavio i dokumentaciju da je Tadić bio upritvoru kada su krivična dela vršena.

- Navedeno je da je on, dok je bio na uslovnoj slobodi, postao član kriminalne grupe i da će zato da ponovi delo, a on je bio na meri zabrane napuštanja stana - rekao je branilac.

On je dodao i da mu je krivo što je prekinuto ispitivanje oštećenog I. S. jer je "sud shvatio da se radi o nekredibilnom svedoku" i odredio njegovo veštačenje.

Branilac Aleksandra Vučeljića Boško Milić rekao je da njegovom branjeniku pritvor treba da se zameni blažom merom zabane napuštanja stana uz elektronski nadzor.

- Njegova supruga sama dve i po godine odgaja dva maloletna deteta. Porodična situacija je jako teška. Njemu se na teret stavlja iskaz oštećenog I. S. da je učestvovao u otmici. On je tužiocu pričao o svojim dogodovštinama i nije spominjao Vučeljića dok mu ga tužilac nije spomenuo. Ovde pred sudom je pričao skroz drugu priču. Vučeljić je taoc ovog postupka - rekao je Milić.

Milić je rekao da više ne stoji da je Vučeljić lice bez imovine jer je u međuvremenu nasledio stan.

Branilac Nemanje Lakićevića Dalibor Katančević rekao je da njegov branjenik nije ni trebalo da bude lišen slobode i da je više puta tražio da on bude pušten iz pritvora.

- Moja uverenost da pred sobom imate nevinog čoveka se samo pojačava - rekao je Katančević.

Branilac Filipa Ivanovskog Miljana Perendija zatražila je da se njenom branjeniku ukine zabrana napuštanja mesta boravišta.

- On da je sklon bekstvu, on bi za 40 održanih ročišta pobegao. Ja tražim zabranu napuštanja Srbije ili potpuno ukidanje mere. Njegovom detetu su potrebni lekari, a oni to nemaju u Pančevu, moraju da idu po Srbiji. Majka ne može i da vozi i da nosi dete na vežbe - rekla je.

Advokat Sanja Ćeriman predložila je ukidanje mere zabrane napuštanja boravišta za okrivljenog Vlada Georgieva.

Ona je rekla da je Georgievu ceo život vezan za Srbiju, a da je primer redovnog pojavljivanja na sudu i njegova supruga Slađana Sekulić, kojoj nije određena nijedna mera, odnosno nalazi se na slobodi, te da bi i Georgiev postupao na isti način.

15.43 Tužilac se javio za reč

Tužilac je rekao da je ostao CD sa foto okumentacijom sa stadiona Partizana, a sudija je rekla da će to biti pregledano naknadno.

15.29 Dokumentacija o oduyetim predmetima

Pred sudom su pregledani dokumenti vezani za kuću na Rudniku, za koju se sumnjalo da su je kao "štek kuću" koristili pripadnici Belivukovog klana, ali i službena beleška u kojoj je konstatovano da nisu u njoj pronađeni tragovi izvršenja krivičnih dela.

Pregledana je dokumentacija policije sa naplatnih stanica i benzinskih pumpi 9. decembra, ali 10. novembra, a zahtevi su podneti tokom novembra i decembra 2020. godine, odnosno pre hapšenja članova klana.

16.15 Pauza 20 minuta

15.12 Miljković iznosi primedbe

- Sećate se Spasojevićeve i moje rasprave o vatri, sad smo čuli da je to neka vatrica, nije bilo ćumura, nije bilo "golfa 6". Spasoejvić nije mogao da odredi gde je bila vatra, ali smo uspeli slikama da ga nateramo da se izjasni. Svedok kada je rekla ivica, ona misli na padinu, na metad i po-dva od nje, a Spasojević je rekao 15 metara. Spasojević je rekao da nije premeravao vatru i da je bila velika, a sad smo čuli da nije bila velika i da je bila uobičajena vatrica - rekao je Miljković.

On je dodao da je Spasojević rekao da se krio iza šupe, a da svedok ne psominje da postoji šupa.

- Da je pričala sa Veljkom Belivukom, ona bi odmah zanala da je to Veljko Belivuk, ne bismo morali ni da radimo prepoznavanje kako se radi po zakonu. Spasojević je rekao da smo rekli "dobro je da nije videla, morali bismo i nju". Svedokinja je bila dovoljno blizu da vidi da li je u pitanju telo ili ne. Ne Stoji spasojevićeva teza da smo palili čoveka, a ni da smo bili tamo - dodao je.

Istakao je i da je Spasojević rekao da se 2019. pored gradila kuća, a žena je rekla da se gradila kasnije.

- Spasojević je gledao fotografije, pa je rekao da se tada gradilo velelepno zdanje. Čuli smo od svedoka da nije. On ne zna da je stara kuća kuća od tog placa. Da je navodno išao s nama, znao bi. Rekao je da je Belivuk imao ključ, a svedokinja je juče rekla da nije ni bilo ključa - zaključio je Miljković.

Foto: Maša

 

 

14.58 Miljković postavlja pitanja

Miljković: Rekli ste da ste poveli kerove. Koliko ih ima?

Predić: Nisam to rekla, nego verovatno su krenuli za mnom. Imam dva kera, a verovatno bi se uznemirili da je bila veća vatra.

Miljković: Koji su roditelji bili?

Predić: Interesantno da su mi odnah posle policije bili novinari i bila sam jako ljuta. Roditelji su došli posle oko mesec dana, ali ne znam čiji.

Miljković: Sudija, d ali ćemo moći da pokažemo foto dokumentaciju svedoku?

Sudija: Može.

Miljković: Koliko ste bili udaljeni od vatre?

Predić: Možda dva metra.

Miljković: Mogli ste da vidite šta gori?

Predić: Da sam gledala videla bih. Sigurno sam pogledala i videla da je sve u redu, da je vatra konrolisana, što je meni bilo važno.

Miljković: Da li postoji ikakva verovatnoća da je u vašem prisustvu zapaljen čovek?

Sudija: Odbija se pitanje. Da li ste videli neke automobilske gume?

Predić: Ne.

Miljković: Da li ste videli neku ćumur?

Predić: Nisam.

Miljković: Spominjali ste danas neku velelepnu kuću. Kad je počela da se gradi?

Predić: Prošle godine ili krajem 2021, nije građena 2019. godine.

Miljković: Da li komšije bacaju smeće niz liticu?

Predić: Izbegavamo da to radimo. Rekla bih ne, ali kako ko. Ima sigurno dole mnogo smeća od pre nego što smo došli mi, da kažem, noviji.

Svedoku je potom predočena fotodokumentacija koju je Miljković tražio kako bi postavio dodatna pitanja. On je zatražio da svedok, na osnovu fotografija, objasni gde se nalazila vatra u trenutku kada je naišla.

Ono što je upečatljivo jeste da Belivuk, koji inače postavlja pitanja svakom svedoku nije izašao da postavi pitanja Verici Predić, te se postavlja pitanje da li iz boksa u kom sede okrivljeni nije izašao da ga svedok ne bi prepoznala.

Foto: Miloš Rafailović

 

 

14.55 Advokati postavljaju pitanja

Advokat Ivan Ninić pitao je svedoka da li bi danas, ako bi videla tog čoveka, uspela da ga prepozna, na šta je ona odgovorila da "nema toliku moć zapažanja" i da misli da ne bi prepoznala. Dodala je da nije razmišljala o tome da li se plaši za svoju bezbednost.

- Bilo mi je neprijatno s novinarima i zbog roditelja nekog mladića koji je nastradao. Novinarima sam rekla da nemam pojma, a roditeljima sam rekla neku reč utehe - rekla je.

Advokat Nikola Jerković pitao je kolika je bila vatra, a svedok je odgovorila da je bila oko 401 centimetara u prečniku.

14.14 Svedoči Verica Predić

Verica Predić (58) stupila je za sudsku govornicu kako bi svedočila o danu kada je Belivuka i njegov klan zatekla u paljenju tela Gorana Mihajlovića.

Ona je istakla da ostaje prema iskazu koji je dala pred tužilaštvom.

- Živim u Surduku od 2012. godine. Od 2004. je to bila vikendica. Ja datum, period, sam čula od policije i istražnog sudije. Nemam pojma da li je bilo proleće, jesen, ni koja godina. Tamo smo i mali dva gadna požara, pa ja reagujem na sve što se dimi. Jak je vetar bio i ja sam išla da kažemd da ne pale po vetru. Rekli su da čiste dvorište. Popričala sam s njima i to je to - rekla je.

Ona je rekla da je ranije u istom dvorištu bilo društvo koje je pravilo roštilj i to je izazvalo veliki požar, a da je drugi veći požar bio tri kuće dalje.

- Nije bio požar, ljudi su kontrolisano palili vatru. Otišla sam tamo čim sam osetila dim kad sam izašla u dvorište. Otišla sam sama, muž je bio bolestan. Između mog i tog placa ima jedan između. Taj plac ima dva dela. Oni su na samom prolazu, kad bih išla dalje do komšija s kojima pijem kafu, prolazila bih tuda. Bila je vatra, ne sećam se u čemu. Samo su grančice bile, to sam i osetila. Momak je bio vrlo ljubazan, ja sam htela da tražim vizit kartu da i meni počiste dvorište - dodala je.

Foto: Maša

 

 

Kako je rekla, muškarac je bio "visok, šlank i crnomanjast", imao je radničke pantalone sa tregerima.

- Mislim da su bile još dve osobe, ali dalje. Radili su nešto po dvorištu. Bilo je vozilo, da li je pikap ili kamiončić. Mladić je bio jako fin i ljubazan. To je bilo na oko 50 metara od moje kuće. Tomići su imali jednu glavnu kuću, bila je neka mala, neupotrebljiva. Decu nisam upoznala, bila je gospođa Vuka, a potom njen sin sa nekim prijateljem. Aleksandru Živković nisam poznavala, to je valjda unuka, mislim da sam je videla kad je bila dete - rekla je.

Dodala je da su joj mladići rekli da su novi ljudi kupili plac i da su želeli da očiste dvorište.

- Bio je dan, imeđu jedan i tri ili dva i četiri, bio je lep dan, lepo vreme. Moram da kažem da nisam videla niša sumnjivo. Kad je gospođa Vuka bila živa, ona je tu boravila duže, ali u tom periodu, pre korone je bio sin od gospođe Vuke, a otac ili stic gospođe Aleksandre. Komšije koje su dijagonalno prekoputa je bio tu. Ljudi do mene su se kasnije doselili za stalno. Skoro niko tad nije baš živeo tamo kao ja, nego su koristili kao vikendice - objasnila je Predić.

14.37 Sudija proziva prisutne

U sudu su prisutni optuženi Veljko Belivuk, Marko Miljović, Nebojša Janković, Vlade Draganić, Nemanja Lakićević, Vlade Georgiev, Aleksandar Vučeljić, Milovan Tadić, Filip Ivanovski, Slađana Sekulić, Boris Karapandžić, Nikola Stefanović, Mijat Simeunović, Miloš Lukić Selak, Aleksa Dunjić, Vladimir Dimitrijević i Vojislav Đorđević.

Suđenju ne prisustvuju Nemanja Đurić, Dragan Mitrović, Senad Rešović, Aleksa Šejić, Aleksa Stošić, Marko Budimir i Vladimir Grek, Dejan Tešić. Marko Andrić i Miloš Budimir, koji su, zbog otkazivanja punomoćja advokatima razdvojeni iz postupka.

 

Foto: Maša Banđur

 

 

14.00 Optuženi dovezeni u sud

Sedam ubistava

Belivuku i njegovom klanu sena teret stavlja sedam ubistava, trgovina drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

Sud je u junu potvrdio novu optužnicu, drugu po redu, kojom se terete za ubistvo Nikole Mitića u avgustu 2020. godine i Gorana Mihajlovića u aprilu 2019. godine.

U okviru prve optužnice na teret im se stavljaju ubistva Milana Ljepoje, Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića Goksija, Zdravka Radojevića i Lazara Vukićevića.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića
Politika

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića

Predstavnik Stranke slobode i pravde (SSP) Nenad Petrović izjavio je danas da više od 30.000 Voždovčana deset godina sluša lažna obećanja o renoviranju ambulante Doma zdravlja Voždovac na Banjici koji se raspada, pa zdravstveni radnici angažovanje u toj ustanovi doživljavaju kao kaznu, a pacijenti u nju idu samo kada moraju. Na ovu izjavu usledila je oštra reakcija.

20.05.2024

22:40

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš
Politika

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš

Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš na uskraćivanje prava na rad zaposlenima i egzistenciju celokupnog srpskog stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini kako stoji u Rezoluciji 1244, ili je repetirana puška u radnike banke (osim pravog naziva - oružana pljačka) za Kurtija i njegove mentore normalna stvar za dopunu fajla o realizaciji uslova za ulazak u svet prava i demokratije, izjavila je danas predsednica Skupštinskog odbora za KiM Danijela Vujičić povodom zatvaranja Poštanske štedionice na KiM

20.05.2024

22:21

TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!
Live TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!

Poginuo je predsednik Irana. Proglašena petodnevna žalost u zemlji. Šta čeka Iran nakon pogibije Raisija? Zelenskom danas istekao mandat. Da li će i dalje biti predsednik Ukrajine. Međunarodni krivični sud zatražio hapšenje Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina u Gazi. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Dragan Vujičić i general Vinko Pandurević.

20.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija