• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

16.04.2024

15:16

Borelj saopštio imena novih šefova delegacija EU, Lajčakov naslednik još nepoznat

EPA

Politika

Borelj saopštio imena novih šefova delegacija EU, Lajčakov naslednik još nepoznat

Podeli vest

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj imenovao je 44 šefova delegacija, kancelarija i otpravnika poslova za predstojeću diplomatsku rotaciju u delegacijama EU širom sveta.

Kako se navodi u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove, Miroslav Lajčak je imenovan za ambasadora EU u Švajcarskoj. Trenutno služi kao specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana. Prethodno je bio ministar spoljnih i evropskih poslova Slovačke. Ko će njega zameniti još nije saopšteno.

Aivo Orav je nominovan za šefa kancelarije EU na tzv. Kosovu. Trenutno obavlja funkciju stalnog predstavnika Estonije pri EU. On je ranije bio ambasador EU u Crnoj Gori.

Angelina Ajhorst je predložena za ambasadora EU u Egiptu. Trenutno radi kao generalni direktor za Evropu u EEAS, a prethodno je bila i ambasador EU u Libanu.

Mihalis Rokas je predložen za ambasadora EU u Severnoj Makedoniji. Trenutno obavlja dužnost ambasadora EU u Maleziji. On je ranije bio šef kancelarije za podršku delegacijama u EEAS.

Luiđi Soreka je imenovan za ambasadora EU u Bosni i Hercegovini. Trenutno obavlja funkciju specijalnog izaslanika EU za spoljne aspekte migracija. Prethodno je bio ambasador EU u Albaniji.

Johan Zatler je nominovan za ambasadora EU u Crnoj Gori. Trenutno obavlja dužnost ambasadora EU u Bosni i Hercegovini, a prethodno je bio i austrijski ambasador u Albaniji.

Ekaterina Dorodnova je predložena za ambasadora EU u Ekvadoru. Trenutno radi kao savetnik za Zapadni Balkan u EEAS. Ona je ranije bila zamenica šefa Delegacije u Delegaciji EU u Bosni i Hercegovini.

Borelj je saopštio i da je Simon Mordu izabran za zamenika generalnog sekretara za ekonomska i globalna pitanja u EEAS. On trenutno obavlja funkciju glavnog savetnika za spoljnu politiku predsednika Evropskog saveta, a takođe je bio i ambasador EU u Keniji.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija