• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

05.04.2024

16:49

Igračka - plačka! Jesu li igračke kod nas dovoljno kontrolisane: Evo na šta treba obratiti pažnju pri kupovini!

Shutterstock

Društvo

Igračka - plačka! Jesu li igračke kod nas dovoljno kontrolisane: Evo na šta treba obratiti pažnju pri kupovini!

Podeli vest

Pre par dana jedna igračka povučena je na srpskog tržišta. To je otvorilo pitanje koliko su bezbedni omiljeni predmeti najmlađih i ko ih kontroliše.

Granični sanitarni inspektor Ministarstva zdravlja Raša Milanov kaže da su igračke među najviše kontrolisanim predmetima opšte upotrebe. Objasnio je i zašto plišane igračke mogu predstavljati rizik. Dao je i savet roditeljima – da ih uvek kupuju na legalnim prodajnim mestima.

Igračka marke "Pepko" na daljinsko upravljanje povučena sa srpskog tržišta zbog rizika od izazivanja požara i opekotina zbog pregrevanja.

- Ona je povučena dobrovoljno od strane samog proizvođača i distributera iz Poljske, a samim tim i trgovački lanac koji je prisutan u Srbiji iz sistema 'Pepko' je pristupio povlačenju blagovremeno. To je tzv. povlačenje iz predostrožnosti. Zaista, to je u skladu sa zakonom, odnosno sa dva naša zakonska propisa. Taj postupak je krajnje korektno započet. Vrši se nadzor nad sprovođenjem tog postupka - navodi Milanov.

Foto: Printskreen

 

Ukazao je da distributer sarađuje sa inspekcijskim službama. Navodi i da su 472 komada te igračke uvezena u Srbiju.

- Uglavnom su svi u postupku povlačenja povučeni. Postoji činjenica da je deo igračaka možda i prodat. Sam distributer je stavio i javno saopštenje radi opoziva tih igračaka. Pozvao je one potrošače koji su u posedu takve igračke da ih vrate i biće novčano obeštećeni u skladu sa zakonom - naglasio je Milanov.

Foto: Printskreen

 

Ističe da nije bilo prijavljenih neželjenih situacija sa tom igračkom.

- Ovde je reč o jednoj tehničkoj karakteristici te igračke gde je zbog sistema napajanja verovatno dolazilo do pregrejavanja, pa postoji pretpostavka i neki stepen rizika da može doći do zapaljenja te igračke ili opekotina prilikom kontakta sa igračkom u trenutku kada je ona aktivna. To ne znači da je izazvala već neku povredu - objašnjava Milanov.

"Plišane igračke predstavljaju oblik rizika"

Milanov ističe da se već dugi niz godina kontrola igračaka vrši veoma ozbiljno i odgovorno. Ukazuje i da su različiti materijali od kojih se igračke prave – od veštačkih materijala, tekstila, drveta, metala i tako dalje.

- Plišane igračke predstavljaju jedan oblik rizika. One se zaista striktno kontrolišu, proveravaju se mnogi aspekti vezani za to. Pre svega, rizik od plišanih igračaka je od tih mehaničkih problema koji se mogu javiti u smislu loše ušivenih šavova, mogućnost kidanja tih šavova, ispadanja unutrašnjeg sadržaja iz igračke. Ako su igračke sa dlačicama, čupave neke igračke, lutke ili slično, prilikom blagog protresanja, češljanja ili uopšte postupka igranja sa njima može doći do odvajanja određenih elemenata i upravo je to nešto što se uvek kod laboratorijske kontrole proverava i kod senzorne kontrole tih igračaka. To se jako proverava - navodi Milanov.

Foto: Shutterstock

 

Naglašava da je bilo zabrana uvoza plišanih igračaka upravo zbog nedostataka vezanih za šavove - lakog pucanja šavova, ispadanja unutrašnjeg punjenja i slično.

- Tada se donose od strane postupajućih inspektora rešenja o zabrani uvoza i takve igračke se ili vraćaju nazad isporučiocu ili se uništavaju na neškodljiv način - dodaje.

Mali procenat zabrane uvoza igračaka

Na pitanje koliko su takve situacije česte, Milanov kaže da je na ukupan broj uvezenih igračaka, relativno mali procenat zabrana uvoza.

- Uglavnom su igračke koje prolaze redovnu kontrolu ispravne. Znači, u jednom manjem procentu, recimo negde od 1,5 do tri maksimalno procenata bude neispravnih igračaka i tada se u skladu sa zakonom preduzimaju konkretne mere, vrši se zabrana. Svaka kontrola ne može 100 odsto da obuhvati celokupan asortiman proizvoda. Kontroliše se na osnovu određenog procenta uzoraka, na osnovu određene procene rizika i u tom smislu moram da kažem da su igračke među najviše kontrolisanim predmetima opšte upotrebe - poručuje Milanov.

Foto: Shutterstock

 

Objašnjava da su igračke opasne samim tim što su namenjene visoko vulnerabilnoj grupi – odojčadi, maloj deci i deci, koja se računaju do 14. godine.

Kupujte igračke u legalnim prodavnicama

Dao je savet roditeljima – da igračke uvek kupuju na legalnim prodajnim mestima, odnosno u radnjama gde se vrše redovne kontrole.

- Da kupuju igračke tako što će primereno uzimati onu igračku za uzrast svog deteta koja je tako i obeležena. Nije dobro da se uzimaju igračke koje su zabranjene za uzrast od 0 do 3 godine za dete koji ima godinu dana ili godinu i po dana. Da vode računa šta piše na deklaraciji, da li je igračka adekvatno označena. Često se na deklaraciji nalazi informacije, upozorenje kako se igračkom rukuje, kako se upravlja, kako se ona održava - dodaje Milanov.

Ističe i da je rizik od igračke sa toksikološkog aspekta relativno mala, jer igračka ne traje dugo.

- Mislim, cilj je igranje između ostalog da se tom igračkom razvije i mašta i da se ona i rasklapa itd. Mora se voditi računa da se ne uzimaju igračke sa sitnim delovima koji su odvojivi, koji mogu da dovedu do gušenja ili nekih sličnih povređivanja - upozorava Milanov.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija