• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

25.01.2024

11:09

Suspenzija đaka od 5 do 20 dana! U srpskim školama krenula primena novog modela: Kako to izgleda u praksi i koje obaveze ima kažnjeni učenik?!

Shutterstock

Društvo

Suspenzija đaka od 5 do 20 dana! U srpskim školama krenula primena novog modela: Kako to izgleda u praksi i koje obaveze ima kažnjeni učenik?!

Podeli vest

Prosveta u Srbiji dobila je novo ruho, uvedene su mnogobrojne mere koje služe da decu odvrate od pravljenja problema u školama i okrenu ih ka učenju. Sada, kada je ocena iz vladanja ušla u prosek, na leđima učitelja, nastavnika i razrednih starešina mnogo je više obaveza i odgovornosti, a deca koja ne poštuju nova pravila mogu se suočiti čak i sa suspenzijom do 5 do 20 dana.

Iako ovaj model već skoro pola veka funkcioniše u SAD, ali i mnogim drugim zemljama, postavlja se pitanje kako će ova mera koja je stupila na snagu biti primenjena u Srbiji

Suspenzija za treći nivo nasilja

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola, Milorad Antić kaže da to što je učenik suspendovan sa nastave njemu se ne računa kao neopravdan izostanak.

- To su opravdani izostanci, ali se u napomeni piše da je učenik udaljen sa nastave zbog trećeg nivoa nasilja. Treći nivo nasilja su narkomanija, može biti i tuča, i nema veze da li je prvi ili drugi put učenik napravio incident. Ako je to treći nivo nasilja, tada se propisuju ova udaljavanja iz škole na 5 ili najviše 20 dana. Uporedo sa tim vodi se i disciplinski postupak protiv učenika - kaže Antić.

On objašnjava da će se disciplinskim postupkom doneti odluka o tome šta će dalje biti sa učenikom.

Tu nema smanjena ocene iz vladanja, ali na to može da utiče disciplinski postupak. Disciplinskim postupkom će se doneti odluka o tome da li će učenik dobiti jedan iz vladanja, da li ide isključenje i prebacivanje u drugu školu - ističe Antić.

Foto: Zoran Sinko

 

Učenik će imati onlajn nastavu

Prvi put ocene iz vladanja ušle su u prosek na ovom polugodištu, kaže Darko Eger, direktor OŠ “Kneginja Milica” u Beogradu.

- Ova ocena je sada brojčana i ulaziće u prosek od drugog razreda. Na osnovu njih, ali i opšteg ponašanja deteta, razredni je dužan da aktivira psihologa i pedagoga, ali i roditelje, jer se bez neposrednog kontakta sa roditeljima ne može ništa konkretno rešiti - kaže Eger.

On se osvrnuo i na meru suspenzije učenika, rekavši da u ovoj školi još uvek nisu imali takav slučaj.

Mi još uvek nismo imali nikakvo udaljavanje sa nastave, a svi nastavnici pozdravili su pooštravanje vaspitno-disciplinskih mera. Ova mera primenjivaće se kada imamo situacije koje dovode decu u opasnost, i tada je neophodno učenika suspendovati zato što svako zadržavanje može da dovede ostalu decu u opasnost - objašnjava Eger.

Prema njegovim rečima, suspenzija sa nastave ne znači da dete neće morati da uči.

- Učenik će imati nastavu na taj način što će se dodatno angažovati putem onlajn modela ili tako što će mu nastavnici donositi kući šta da uči. Učenik koji bude suspendovan svakako će imati i meru pojačanog vaspitnog rada, i to mora da prethodi izricanju bilo koje mere - ističe Eger.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

 

Poslednji korak

Aleksandar Markov, direktor Foruma beogradskih gimnazija komentarisao je da mera suspenzije od 5 do 20 dana mora da se primenjuje tako da učenicima predstavlja način da preispitaju sopstvene postupke.

- Kazna na se izriče samo u slučajevima nekih težih povreda poput pretnji da će neko učenik pobiti celu školu ili slično. To je poslednji korak pre isključenja iz škole. Ne može se to doživeti kao ostrakizam, jer to nije nikako, već prilika da učenik razmisli šta je uradio, da popravi svoje ponašanje. Ako ne može da se popravi posle svega, onda je upitno da li mu je mesto školi ili u nekoj drugoj instituciji - kaže Marko.

On je još jednom razbio predrasude mnogih roditelja i javnog mnjenja da će mera suspenzije biti zloupotrebljavana, to jest da će učenici praviti prestupe da bi dobili slobodne dane.

- Nije lako biti suspendovan iz škole, a to na kraju krajeva nije ni dobro za učenike, jer lako mogu da završe na razrednom ispitu. Ako se kumulativno zbroje opravdani izostanci i ima ih više od jedne trećine, učenik mora da ide na razredni ispit, a u slučaju da ima toliko neopravdanih on se isključuje iz škole - napominje Markov.

Foto: Inofrmer/Pedja Milosavljević

 

Pod nadzorom i kod kuće

Upitana šta je sa suspenzijom učenika na 5 dana kada prave probleme, ministarka Slavica Đukić Dejanović je pre par dana istakla da deca neće biti potpuno bez nadzora u takvim situacijama.

Škola je u obavezi kada se nešto ozbiljnije dogodi, a vezano za jedno dete, da komunicira sa drugim institucijama. Pre svega roditeljima, sa Centrom za socijalni rad... I u svim tim okolnostima, ta povezanost svih segmenata društva je nešto što nam ipak daje garanciju, ako se svi uključe da pomognu, a ne da stigmatizuju, ne da ružno obeleže dete. Jer ne može biti da dete kad pravi male propuste ne valja, ali na te male propuste moramo reagovati i to najdobronamernije u smislu prevencije velikih neželjenih nasilnih radnji - rekla je ministarka prosvete Đukić Dejanović


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija